Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Sorodna novica Zmagovalno skladbo Neznano zapel Žan Videc, žirija nagradila dva izvajalca

Za dokaz, da je poletje dejansko tu, je poskrbel že 43. festival Melodije morja in sonca, ki nastaja v organizaciji Avditorija Portorož - Portorose, ob finančni podpori Občine Piran in v sodelovanju z RTV Slovenija.

Festival Melodije morja in sonca se je po nekaj letih vrnil na nedeljski termin, spremljati ga je bilo mogoče na 1. programu Televizije Slovenija, Radiu Prvi, Radiu Koper in Radiu Maribor, obenem pa ga je premierno, tudi s komentarji v italijanskem jeziku, v živo predvajal TV Koper - Capodistria. Na zelo topel julijski večer je tako vonj po morju občinstvu v Portorožu, pa tudi tistim pred televizijskimi in radijskimi sprejemniki, prineslo kar 14 še nikoli slišanih pesmi. Te je živahno občinstvo, med katerim so prevladovali Primorci, pospremilo z neštetimi aplavzi in vriski, ki mu jih je uspelo ustvariti kljub neprestanemu pahljanju s pahljačami, saj je bilo ozračje precej vroče.

Na koncu je veliko nagrado festivala domov odnesel Žan Videc. "Zmaga je nepričakovana, ampak sladka. Danes so bili vsi izjemni, mislim, da je bil lep večer za vse obiskovalce in nastopajoče," je za MMC takoj po koncu povedal novopečeni zmagovalec, ki je poudaril, da je bilo na prizorišču mogoče čutiti dobro energijo.

"Ne vem, kaj pričakovati, bomo videli, kam nas odpelje pot v 'neznano'," je še priznal Videc, ki meni, da so tovrstni glasbeni festivali zelo pomembni. Dodal je, da pripravlja prvo ploščo, za katero upa, da jo bo že konec leta lahko predstavil. Ob tem je glasbenik, ki je svoj dosežek odšel praznovat "s hladnim špricarjem", pristavil, da Neznano zagotovo ni "zadnji štiklc" v slovenščini, zagotovo pa ne bo nehal pisati v angleščini.

Slavje zmagovalca. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Slavje zmagovalca. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

25 let dinamičnega dueta

Lep pozdrav vsem prijateljem Melodij morja in sonca,” je zbrane na začetku glasbenega spektakla pozdravila Lorella Flego, ki je nekatere dele dogodka ta večer prevedla tudi v italijanščino. Vajeti vodenja je prevzela z Mariem Galuničem, s katerim sta Avditorij zabavala s klepetom in anekdotami tudi med oglasi. “Res lepo je biti po treh letih spet tu z vami in seveda s tabo, draga Lorella. Poglej vse te ljudi – kaj naj rečem,” je navdušeno dejal Galunič, ki si je s sovoditeljico izmenjal tudi nekaj komplimentov. Voditelj je ponosno demonstriral, kako se je izboljšalo njegovo znanje italijanščine. Za primerjavo so zavrteli tudi videoposnetek iz leta 1999, ko je dinamični duet pred 25 leti prvič združil moči pri vodenju tega festivala. “Danes imava z Lorello 25 let,” je Galunič ponosno naznanil njuno t. i. srebrno obletnico.

Ob spremljavi zasede MMS, ki jo sestavljajo Tomi Purič (vodja, bobni), Sara Lamprečnik, Lucija Marčič, Žiga Rustja (spremljevalni vokali), Marko Hrvatin, Janez Skaza (kitare), Aleš Ogrin (klaviature), Giovanni Toffoloni (bas kitara) in Goran Moskovski (tolkala) ter ki se je za uvod predstavila s priredbo pesmi Cela ulica nori skupine Kingston, so se kmalu spomnili lanskega kralja MMS-ja. ”Na odru smo imeli najboljšega zobozdravnika med pevci in obratno, najboljšega pevca med zobozdravniki, ki je s skladbo Torek ogrel vsako srce,” so bile besede, s katerimi je voditeljica napovedala Gregorja Ravnika, ki je tako ob velikem navdušenju zbranih zapel lansko zmagovalno pesem.

Nostalgična Prizma in bosonoga Manu

Na MMS-ju niso izgubljali časa, saj se je takoj zatem začel tekmovalni del. “Prvi so danes na vrsti pravi veterani slovenske glasbe in tega festivala,” je dejala Lorella Flego in tako naznanila prvega nastopajočega – skupino Prizma, ki letos praznuje 50 let obstoja. “Naslednja skladba se ukvarja z minulimi časi, pravijo: ‘Bil je tak čas, ustvarjen za nas’,” je pesem Vse to je res, ki jo je Mario Galunič označil za zelo nostalgično, napovedala Lorella Flego. Ker je voditeljica nedavno praznovala abrahama, je skupina v njeno čast pred prvim tekmovalnim nastopom zaigrala Mi ljudje smo kot morje zasedbe Faraoni.

Po Noč nam je dajala moč, ko nam je dan zapiral oči in Do Ljubljane in čez, prizma šiba zares, verzih skupine, ki je v 80. letih na MMS-ju zmagala kar dvakrat zapored in katere pevec trdi, da je skrivnost uspeha v preprostem življenju z glasbo, ki jo imajo radi, so portoroški žarometi že pripadali Manu.

Ta pevka je leta 2016 Slovenijo na Evroviziji zastopala v Stockholmu, kamor se je zatem tudi preselila. “Njen glas je čudovit, enostavno se sliši, da je živela daleč stran, kjer se poje drugače,” je dejala napovedovalka. “Morje spralo bo vse, stare lažne bolečine, saj nima smisla, da jih nosim, vse že tako prehitro mine,” je še pred nastopom bosonoge Manu, ki se je predstavila s pesmijo Jaz sem ti (Heya no heya), citirala voditeljica. Besedna zveza“heya no heya”, ki se pojavi v skladbi, ki omenja tudi to, da si vsi želimo zgolj ljubezni, po besedah pevke pomeni, da smo vsi eno.

Simpatični koreografski vložek in plod naravne simpatije

Naslednji je ob spremljavi zasedbe zapel belokranjski dvojec 2B. Brata Gašper in Primož Mihelič sta na oder portoroškega Avditorija prvič stopila pred petimi leti in takrat s pesmijo Kot morje prejela nagrado Danila Kocjančiča za najboljšega avtorja in izvajalca. Tokrat sta se odeta v živo rumeno barvo predstavila s skladbo Ana iz Pirana, ki sta ji dodala simpatični koreografski vložek. Pesem naj bi sicer prikazala popolnoma drugačno stran njiju.

Z verzi “To je ena tistih slovenskih pesmi, ki boli, taka je kot življenje: polna lepote in žalosti” je Lorella Flego kmalu napovedala nastop Marka Vuksanovića, pevca in avtorja vseh besedil novogoriške zasedbe Avtomobili, ki je pri baladi Slovenska pesem prvič združil moči z zasedbo Toxine. Ustvarjalci se poznajo že dlje časa, po besedah Vuksanovića pa se je obojestranska simpatija, ki je vodila tudi do sodelovanja, zgodila spontano.

V Neznano z Žanom, ki mu je sledila počaščena Monika Avsenik, zadnji nastop prve polovice pripadel Balladeru

Zatem je bil na vrsti Mariborčan Žan Videc, multiinstrumentalist, ki ustvarja v slovenščini in angleščini. Občinstvo, iz grl katerega so se izvili številni vzkliki, je navdušil s svojim vokalom in ga razvajal z verzi: “Stopi z mano, čeprav v neznano, skupaj odkrijva nove poti. Pusti, da se zgodi.” Pesem Neznano je po njegovih besedah nastala precej spontano.

Mikrofon je v roke nato prijela Monika Avsenik, ki je po besedah voditelja pred podvigom delila, da so se ji z MMS-jem uresničile vse glasbene sanje. Avditorij je glasbenica napolnila s pesmijo Nisem več edina, ki jo sestavljajo tudi otožni verzi: “Nisem več edina, ki si te želi, ne bom te pozabila, preveč si pomenil mi.” Po koncu nastopa je sporočila, da se še malce trese, a je počaščena in zelo hvaležna, da je lahko na festivalu.

Zadnji nastop prve polovice poletno obarvanih pesmi je pripadel Dominiku Bagoli, glasbeniku, znanim pod imenom Balladero. “Življenje je kantina, čaša vina, družba fina,” so verzi iz Kantine, ki so nadaljevali maraton lepe glasbe z morskim pridihom in v katerih pevec vidi tudi svojo prihodnost. Ti so še dodatno prispevali k sproščenemu in uživaškemu vzdušju v Portorožu.

Edina pesem v italijanščini iz ust Martine, sledila igra dveh teles

Še eno izmed čestitk Maria Galuniča Lorelli Flego ob njenem nedavnem abrahamu je pospremila zmagovalna pesem MMS-ja, skladba Bodi z mano do konca Tinkare Kovač. Melodije morja in sonca je nadaljevala edina pesem v italijanščini, Amarsi o no, za njeno izvedbo pa je poskrbela tržaška pevka Martina. 30-letnica, ki sta jo na oder pospremila plesalca, je zapela o tem, do katere mere gre lahko ljubezen, v kateri je prisotno nasilje. Kot je dejala, se ji to zdi pomembna tema, o kateri bi se moralo več govoriti.

Za njo se je občinstvu predstavil Ptujčan Aljaž Ramot, ki je kot rdečo nit svojih skladb imenoval "nianse ljubezni". V pesmi Lebdiva je glasbenik, ki je bil navdušen, kako sprejetega se je počutil med tekmovalci, med drugim prepeval: “Če morje bo mi dalo še zadnji ples, bo nežno valovalo za igro dveh teles.

43. Melodije morja in sonca. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
43. Melodije morja in sonca. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Želja Dušana Velkaverha uresničena, Anabel z negotovo ljubeznijo, Folk idoli pa o Lejli

Naslednja skladba ima prav noro zgodovino. Pokojni mojster besedil Dušan Velkaverh je napisal to besedilo, ki je dolgo čakalo na pravo melodijo,” je dejal Galunič o skladbi, za katero je besedilopisec želel, da se eno izmed njegovih zadnjih besedil odpoje na portoroškem odru. Flego je tako napovedala “tri glasove, ki bodo pričarali vesolje ljubezni”. S pesmijo Kanconeta o nežni ljubezni in poroki iz pravljice je tako Trio Vivere zaokrožil prvo deseterico nastopov večera.

Po klepetu voditeljskega para, ki je predlagal, da bi festival MMS trajal več dni, da bi se skladbe res “prijele”, je debi doživela že 11. tekmovalna skladba. Pesem Bilo bi lepo, v kateri je dekle negotovo glede svoje mlade ljubezni, je zapela Anabel.

Da ne bomo ostali brez moške perspektive, vam jo takoj ponujamo v naslednji pesmi,” je dejal Mario. “Dala si mi sebe in mi vzela mladost, vzela si del mene in mi dala norost,” je delček besedila pesmi Lejla, ki jo je izvedla zasedba Folk idoli. Na vprašanje, kdo je Lejla, so odgovorili, da se to tudi sami sprašujejo, po njihovem mnenju pa je to najverjetneje “starejša gospa, ki ima rada za njo malce premlade fante”.

Predzadnja na odru debitantka Regina, zadnja pesem v rokah Bepopa, v temni elektroniki zadonele himne festivala

Zatem je bila na vrsti Regina, ki je bila kar osemkrat na Emi, na odru MMS-ja pa je presenetljivo stala prvič. “Bolje priti pozno kot nikoli,” je pristavil Galunič. Pevka je postregla s skladbo Zopet plešem, besedilo zanjo je napisal Feri Lainšček. “Sama plešem nocoj, plešem polna želja,” je odmevalo v Portorožu, glasbenica pa se je tudi sama s plesalcema prepustila ritmom skladbe. Po njenem mnenju se s plesom lahko premaga žalost in zmore vse.

Pozor, pozor, zadnja pesem je tukaj. Ne morem verjeti, kdo jo bo zapel. Bepop,” so bile besede voditeljice glasbenega večera, ki meni, da morje v sebi skriva vse možne prispodobe. Po besedah Galuniča sta morje in sonce skoraj v vsaki skladbi, tudi zadnja ni bila izjema. Valovi morja, ki jih je bilo mogoče slišati iz grl treh deklet Bepopa, naj bi sprali vse skrbi. Trojica, ki meni, da Bepop prinaša sonce in je sinonim za nekaj veselega v življenju, je nabor letošnjih tekmovalnih skladb sklenila s poskočno noto.

Med čakanjem na rezultate glasovanja so dogajanje popestrili s poklonom slavnim MMS-jevim refrenom iz preteklosti. Prepoznavne melodije so tokrat zapakirali v temno elektroniko. V ta malce klubski svet jih je popeljal svetovno znani glasbeni producent Anže Igličar, znan kot Proteus noir in The Glitch, ki so ga na odru pospremili tudi plesalci in plesalke v koreografiji Mihe Krušiča in Erika Bukovnika. Zatem je občinstvo zabaval še Žan Papič.

Nagrajenca Žan Videc in Martina z lanskim zmagovalcem Gregorjem Ravnikom. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa
Nagrajenca Žan Videc in Martina z lanskim zmagovalcem Gregorjem Ravnikom. Foto: Avditorij Portorož/Aleš Rosa

Prvič podeljene nagrade MMS bodočnost, MMS avtor in MMS legenda

Po pestrem dogajanju je bil čas za vrhunec večera, ki so ga vsi težko pričakovali – nagrade. Začeli so s posebnimi nagradami, ki so jih letos podelili prvič, prejemnikom jih je izročil podžupan občine Piran Christian Poletti. Organizacijski odbor in umetniški vodja festivala sta letos namreč k sodelovanju povabila tri avtorje ali izvajalce, ki so obenem tudi njihovi prejemniki.

Nagrada MMS bodočnost, prejme jo povabljeni izvajalec, ki je v preteklem letu naredil opazen preboj ali dosegel večji uspeh na slovenskem glasbenem prizorišču, je romala v roke Balladera. Feri Lainšček je prejel nagrado MMS avtor, ki so jo namenili večkrat nagrajenemu ali zmagovalnemu avtorju iz preteklosti festivala. Prejemnica tretje posebne nagrade, ki nosi ime MMS legenda in jo prejme povabljeni izvajalec za svoj pretekli uspeh ob udeležbi na festivalu ali pa v letih zatem, pa je postala zasedba Prizma.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Zgodovinska podelitev nagrade Danila Kocjančiča, velika nagrada romala v roke Mariborčana

Sledila je še podelitev glavnih, tradicionalnih nagrad. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Rok Lunaček, Miša Molk in Boris Devetak, se je letos zgodovinsko odločila, da nagrade za obetavnega izvajalca oziroma avtorja – nagrado Danila Kocjančiča – ne prejme samo eden, ampak kar dva izvajalca. Predstavnik strokovne žirije Lunaček je tako nagradi dal v roke Žana Vidca in Martine, ki sta to praznovala s srčnim objemom.

Končno je bil tudi čas, da so vsi zbrani izvedeli, kako so se razporedili glasovi. Srca Avditorija in občinstva, ki je glasovalo pred televizijskimi zasloni in radijskimi sprejemniki, je osvojil Trio Vivere. Največ glasov je strokovna žirija namenila Toxine in Marku Vuksanoviću. Najbolj se je v ušesa poslušalcev radiev usedla pesem Neznano Žana Vidca.

Veliko nagrado je prejela pesem, ki je imela najvišji končni seštevek v seštevku glasovanja strokovne žirije, izbranih radijskih postaj ter glasovanja občinstva v Avditoriju in po telefonu. Krona je tako iz rok lanskega zmagovalca Gregorja Ravnika pristala na glavi Mariborčana Žana Vidca, ki je navdušil s pesmijo Neznano, katere besedilo je napisal izvajalec sam, za glasbo pa je poskrbel Goran Sarjaš.

Pevec z velikim srcem, ki ga je zasulo nešteto zlatih konfetov, je na koncu v znak praznovanja novo himno festivala z veseljem še enkrat zapel. Po zmagovalni pesmi so se končale 43. Melodije morja in sonca, največji oboževalci pa so še dolgo spodbujali svojega favorita in mu namenili vrsto veselih vriskov.

Zmagovalna skladba 43. MMS-a: Žan Videc – Neznano
Martina - Amarsi o no
Melodije morja in sonca 2024, prenos