Foto: Matic Kremžar
Foto: Matic Kremžar

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF) je kolektivna organizacija, ki v Sloveniji skrbi za uveljavljanje pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, tudi letos pa je podelila naslov največkrat predvajane skladbe na slovenskih radijskih postajah. Lani je za največkrat predvajano obveljala slovensko pesem Ola ola v izvedbi Nike Zorjan in Isaaca Palme, letos pa si je ta naslov priborila skladba Svet na dlani Nine Pušlar. V letu 2020 je bila sicer najbolj predvajana skladba na sploh pesem Blinding Lights kanadskega izvajalca The Weeknd, sledijo pa mu Topic & A7S z Breaking Me in pesem Memories skupine Maroon 5.

Pesem Svet na dlani, ki je sicer izšla že leta 2019, je tako v domači kot tudi tuji konkurenci namreč zasedla 40. mesto, tesno pa ji sledi Alya, zmagovalka iz leta 2018. "Vesela sem te nagrade, ker vse, kar spada v proces ustvarjanja glasbe, izjemno rada počnem, ob tem uživam in to delam iskreno," je ob prejemu nagrade povedala Nina Pušlar in še poudarila, da dela to, kar ji je všeč, z ljudmi, s katerimi rada dela.

Slovenska pevka je bila nagrad izjemno vesela

IPF je letos uvedel tudi novo kategorijo – za največkrat predvajanega slovenskega izvajalca ali izvajalko sploh. Analiza je tako vključevala predvajanja vseh skladb istega izvajalca. Tudi na tem področju je kraljevala Nina Pušlar in tako prejela naziv najbolj predvajane izvajalke v letu 2020, med prvo slovensko trojico pa so se uvrstila tudi Jan Plestenjak in skupina Kingston.

"Ti dve nagradi sta posledici lepega in uspešnega leta 2019," je povedala nagrajenka in poudarila, da ji veliko pomeni, ko vidi, da ljudje njene pesmi dobro sprejmejo. Z 20. junijem se tudi vrača na koncertne odre, upa pa tudi, da bo kmalu izšel 7. studijski album.

Stanje predvajanja slovenskih izvajalcev ostaja enako

Glede na dejansko predvajanje slovenskih izvajalcev na radijskih postajah pa analiza predvajanja za njih ne prinaša dobrih novic. "Prva slovenska skladba se vztrajno pomika po lestvici navzdol, če je bila slovenska pesem še pred 5 leti med vsemi, torej domačimi in tujimi, pesmimi na prvem mestu, pa je z leti vztrajno polzela in letos se je komaj znašla med prvimi 50," je v pogovoru z Jušem Milčinskim povedal Viljem Marjan Hribar, direktor IPF-ja.

Zanimanja za pogostejše predvajanje slovenskih pesmi med slovenskimi radijskimi programi je po besedah Hribarja, z redkimi izjemami, čedalje manj. "Drsenje slovenskih pesmi po lestvici navzdol je precejšnje razočaranje za slovenske glasbene ustvarjalce," je še poudaril Hribar in dodal, da se kljub številnim pozivom glasbenim urednikom in radijskim programom, naj slovenskim izvajalcem namenijo več prostora, položaj ni izboljšal. So pa dosegli, da so 25 odstotkov sredstev, ki so jih lani zbrale kolektivne organizacije, dodelili le domačim izvajalcem.