Neuspešno je vložila prošnjo, da se sodba znova ovrže. Foto: EPA
Neuspešno je vložila prošnjo, da se sodba znova ovrže. Foto: EPA

Leta 2017 sta Sean Hall in Nathan Butler, tekstopisca, ki sta napisala pesem Playas Gon' Play, proti ameriški glasbenici Taylor Swift vložila tožbo, saj naj bi v svoji pesmi Shake It Off ukradla oziroma kopirala del njunega besedila. V pesmi, ki jo je sicer leta 2001 izdala skupina 3LW, naj bi šlo v primerih "playas, they gonna play" in "haters, they gonna hate" za edinstveno rabo besed. Predstavniki pevke so trditve oklicali za smešne in poskus, da dvojec pride do večje količine denarja.

Njun primer se je takrat hitro se znašel v težavah – sodnik Michael W. Fitzgerald je namreč tožbo ovrgel, saj naj bi njuno besedilo sestavljale "kratke fraze, ki jim vseeno manjka kanček izvirnosti in ustvarjalnosti, ki ga zahteva zaščita avtorskih pravic". Naštel je tudi 13 pesmi, ki so vsebovale podobne fraze, med drugim je omenil tudi skladbi Playa Hater raperja The Notorious B.I.G.-ja in Man U Luv to Hate Sira Mix-A-Lota, poroča Billboard.

Kljub opaznim razlikam sta si podobni

Leto pozneje je prizivno sodišče razsodbo razveljavilo, saj naj bi bilo besedilo dovolj ustvarjalno, da se lahko govori o zaščiti avtorskih pravic. Čeprav je 31-letnica vložila prošnjo, naj se nemudoma razsodi, da kršitve avtorskih pravic ni bilo, jo je Fitzgerald zdaj zavrnil. Meni namreč, da naj bi si bili pesmi kljub opaznim razlikam v rabi in zaporedju besed dovolj podobni za sodno obravnavo. Poroti se bo po njegovem mnenju morda vseeno zdelo, da je njena uspešnica iz leta 2014 posegla v avtorske pravice skladbe Playas Gon' Play.

"Naši stranki se končno bližata pravici, ki si jo zaslužita," je dejala odvetnica Marina Bogorad in poudarila, da to kaže na to, da se njune ustvarjalnosti ne more poneverjati brez posledic. Datum obravnave in višina odškodnine sicer še nista določena, sojenju pa se lahko izognejo, če sklenejo finančni sporazum oziroma zunajsodno poravnavo.