Noel je nameraval Oasis zapustiti že leta 2000, vendar sta z bratom takrat vseeno dosegla dogovor, pred dvema letoma pa Liamu možnosti za
Noel je nameraval Oasis zapustiti že leta 2000, vendar sta z bratom takrat vseeno dosegla dogovor, pred dvema letoma pa Liamu možnosti za "popravni izpit" ni dal. Foto: EPA

Prvenec The Death Of You And Me, ki napoveduje prvi samostojni album starejšega od bratov Gallagher, ki bo izšel oktobra, je preprosto objavil na spletnem portalu You Tube in prepustil oboževalcem, da ga najdejo. Med prvimi so ga seveda opazili pri britanski glasbeni reviji NME, kjer ugotavljajo, da je Noelova vrnitev več kot dobrodošla in da nestrpno pričakujejo še več.

44-letni nekdanji kitarist britanske zasedbe Oasis in pisec večine njihovih pesmi je pred kratkim dejal, da bo debitantski soloalbum z naslovom Noel Gallagher's High Flying Birds izšel 17. oktobra, za prihodnje leto pa je napovedal že nov izdelek.

Po prepiru v garderobo se je končala 18-letna zgodovina Oasisov
Kot je znano, so se poti Noela in Liama Gallagherja razšle med pripravami na koncert v Parizu avgusta 2009, ko je Noel oznanil, da ima mlajšega brata dovolj. Starejši Gallagher skoraj dve leti o incidentu, ki je bil kaplja čez rob, ni želel govoriti, pred nekaj tedni pa je le izdal nekaj podrobnosti. Dejal je, da je Liam zaradi hudega mačka zaradi popivanja v zadnjem hipu odpovedal koncert, med turnejo pa je želel brezplačno oglaševati svoje izdelke.

"Jasno sem mu povedal, da se ne strinjam s tem, da naše oboževalce 'posiljuje' s svojimi stvarmi. Iz tega je nastal strašen prepir," je dejal Noel in dodal, da so zaostreni odnosi vrh dosegli konec avgusta 2009, ko je besni Liam vdrl v njegovo garderobo in "s kitaro grozil kot s sekiro".

Odločen, da začne ustvarjati drugačno glasbo
Liam je nato z nekaterimi člani zasedbe oblikoval skupino Beady Eye, Noel pa je napovedal samostojno pot. Odločen je, da bo ustvarjal drugačno glasbo kot za časa Oasisov: "Glavna razlika je, da v novih pesmih ni kitarskih solov. Te pesmi niso napisane v slogu Oasis, ne gre za stadionski rock. Ko pišem nove skladbe, ne razmišljam, kaj bo nastalo ... Odločen pa sem bil, da se bom usmeril povsem v drugačno smer glede na preteklo ustvarjanje."

Skupino Oasis je leta 1991 ustanovil Liam, skupaj s Paulom Arthursom, Paulom McGuiganom in Tonyjem McCarollom. Nedolgo po ustanovitvi se jim je pridružil še Liamov brat, ki je kmalu postal pisec večine skladb.