Jusaku Maezava vedno znova išče pozornost in deli milijone. Foto: Reuters
Jusaku Maezava vedno znova išče pozornost in deli milijone. Foto: Reuters

Maezava je sprva na enotedensko pustolovščino, ki naj bi jo uresničil leta 2023, nameraval povabiti umetnike, zdaj pa se je odločil za "običajne smrtnike" z različnih koncev sveta. "Ne iščem več samo umetnikov. Če se počutite kot umetnik, potem ste umetnik. Želimo, da bodo ljudje na tej misijo šli daleč stran od našega planeta, dlje, kot je kadar koli v zgodovini stopila človeška noga," je dejal.

Prva faza izbora bo potekala do 14. marca. Izbranci bodo morali opraviti zdravniški pregled, čaka pa jih tudi intervju z Maezavo. To bo sicer prvi zasebni vesoljski polet zunaj Zemljine orbite.

Ne le, da bo srečna osmerica lahko Luno videla čisto ob blizu, poslovnež, ki je leta 2019 za mastne denarje prodal svojo modno stran Zozo, jim bo plačal tudi vse stroške. "Dvomil sem, da bo šlo vse po načrtih, a za zdaj vse poteka gladko," je dejal.

Pot je načrtovana v letu 2023. Foto: Reuters
Pot je načrtovana v letu 2023. Foto: Reuters

Priprave? Omejitev količine alkohola

Dva prototipa plovila Starship sta sicer nedavno med preizkusom eksplodirala. "Elon Musk mi je zagotovil, da ni razloga za skrb, in verjamem mu," je dodal japonski bogataš. Podjetje SpaceX je sicer novembra na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljalo štiri astronavte.

Maezava se na pot še ne pripravlja. Načrtuje, da bodo priprave trajale le nekaj mesecev. Za zdaj pazi le na količino konzumiranega alkohola, skrbi tudi za telesno kondicijo. "Trenutno se na misijo pripravljam le mentalno," je dodal modni guru, ki je med intervjujem nosil Diorjevo majico s fotografijo Zemlje iz vesolja.

Koliko milijonov bo moral Maezava odšteti za pot, ni jasno, dejal je le, da več kot 110 milijonov dolarjev, kot ga je stal nakup slike Jean-Michela Basquiata.