Raketa Big Falcon naj bi čez nekaj let ponujala turistične polete okoli Lune. Foto: Reuters
Raketa Big Falcon naj bi čez nekaj let ponujala turistične polete okoli Lune. Foto: Reuters
Elon Musk in Jusaku Maezava
Stisk rok Elona Muska in Jusakuja Maezave pred zaposlenimi v podjetju SpaceX. Foto: Reuters

Maezava, ki je obogatel s spletno trgovino, bo "zanko okoli Lune" naredil v raketi Bg Falcon (BFR), za katero je podjetje izumitelja in podjetnika Elona Muska načrte predstavilo leta 2016. "Potovanje na raketi Big Falcon bo pomemben korak k temu, da bi običajnim ljudem, ki sanjajo o potovanju v vesolje, to tudi omogočili," so sporočili iz SpaceX-a in dodali: "Samo 24 ljudi je bilo do zdaj na Luni, nazadnje v okviru misije Apollo leta 1972."

Japonec želi s seboj povabiti umetnike
Japonski turist naj bi se na nepozabno misijo po trenutnih načrtih podjetja odpravil leta 2023. Maezava je že lani požel veliko pozornosti, ko si je na dražbi v New Yorku privoščil nakup slike Jean-Michela Basquiata, za katero je odštel kar 110,5 milijona dolarjev.

Po objavi novice, da je prav on izbranec SpaceX-a, je dejal, da bo povabil šest do osem priznanih umetnikov z vsega sveta, da se mu pridružijo na krovu rakete. "Ob naši vrnitvi na Zemljo jih bom prosil, da ustvarijo nekaj veličastnega, njihove mojstrovine pa bodo navdihnile sanjaštvo, ki se skriva v vsakem izmed nas," je dejal po poročanju BBC-ja.

Do zdaj po Luni hodilo 24 Američanov
Zadnjo človeško posadko, ki je pristala na Luni, je tja prinesel Apollo 17 leta 1972. Vseh 24 ljudi, ki je do zdaj pristalo na Zemljinem satelitu, je bilo Američanov, nekaj posadk pa je Luno le obkrožilo. Enako bo storil Maezava – če sploh. Musk je ob podpisu pogodbe z njim namreč priznal, da ves projekt temelji na raketi, ki je sploh še niso zgradili. "Ne morem s stoodstotno gotovostjo trditi, da bomo ta projekt uresničili."

Raketa Big Falcon naj bi bila visoka 118 metrov in imela premer devet metrov. V ponedeljek je Musk tvitnil njeno podobo, kot si jo je zamislil.