Ana Roš z Ikarusovo ekipo. Foto: Ikarus
Ana Roš z Ikarusovo ekipo. Foto: Ikarus
Hangar 7 je sestavljen iz spodnje etaže, kjer sta galerija ter razstavni prostor za letala in Red Bullove dirkalnike, in terase, ki je rezervirana za primerno poimenovani Ikarus. Foto: Ikarus
Roševa je še posebej ponosna na črni ješprenj z mortadelo in ostrigo. Jed, ki jo ljudje ljubijo ali sovražijo, kot se je sama izrazila. Foto: Ikarus

eno najboljših v Avstriji.

Njena posebnost je, da poleg hišnega kuharskega mojstra, domačina Rolanda Trettla, v njej vsako leto gostuje 12 vrhunskih kuharskih mojstrov z vsega sveta - vsakemu pripade en mesec gostujočega kuhanja v Red Bullovi kuhinji in april je pripadel Ani Roš iz kobariške Hiše Franko.

Da gre za izjemen dosežek, priča podatek, da so v Ikarusu do zdaj gostovali malodane vsi vodilni kulinarični mojstri, od Reneja Redzepija iz danske Nome (trikrat zapored najboljša restavracija sveta) in "najboljšega ameriškega kuharja" Granta Achatza do bratov Roca iz španske restavracije El Celler de Can Roca, danes najboljše restavracije sveta.
V Ikarus povabijo res samo najboljše. Ti nato sestavijo jedilnik in izučijo Ikarusovo ekipo, ki nato nadaljnjih 30 dni streže krožnike gostujočega chefa.

Letos so v Ikarusu do zdaj ustvarjali André Chiang iz singapurske Restaurant Andre, Paco Pérez iz barcelonske restavracije The Mirror in Alexandre Gauthier iz slovite pariške restavracije La Grenouillère.
In zdaj je na vrsti Ana Roš, ki odkrito priznava, da jo je preizkusa malce strah, a je to ne ovira, da ne bi petičnim Avstrijcem (in tujim gostom, ki obiščejo sedež Red Bulla) predstavila vse svoje ekstravagantne kuharske palete, ki se močno opira na lokalne surovine s kobariškega konca.

Spajanje lokalnega z avantgardnim
Znano je sicer, da je vrhunska kulinarika bolj moška domena in da je žensk v tem poklicu precej manj, kar kaže tudi nezanemarljiv podatek, da je Roševa edina ženska med letošnjimi 12 gostujočimi kuharskimi mojstri v Ikarusu. Zanimivo je, da je bila Ana, ki ni šolana kuharica, ampak je študirala diplomacijo, tudi edina predstavnica nežnejšega spola v odmevnem mednarodnem kulinaričnem projektu Cook It Raw.

Pri Ikarusu so jih navdušili Anina svetovljanskost (govori pet jezikov), združevanje lokalnega z avantgardo, popolna tehnika, drugačni, kontrastni okusi in močno opiranje na surovine, ki zrastejo okoli njene hiše. Roševa TV-ekipam, ki se v zadnjem letu zaradi vseh njenih uspehov rade mudijo v Kobaridu, rada pokaže, kako se ujame in filira postrv, katera zelišča se vse da uporabiti, kje rastejo jurčki in kako povzdigniti običajne gomolje v gurmansko delikateso.

In krožniki, ki jih je pilila zadnje leto dni, da bi bili nared za Ikarus?
- brancin/ananas/koriander/paradižnik
- školjke/topinambur
- piščančja jetra/jabolko/rdeče zelje
- kozlič/luštrek
- pokrovača z rumenjakom, redkvijo, kolerabo in dašijem
- raviol, polnjen z bučo in vanilijo, škampi, mandlji in bazilika
- raviol, polnjen s fermentirano skuto, gosjimi jetri in dimljeno jeguljo
- črn ješprenj, mortadela in ostriga
- črna polenovka z zelenimi šparglji, jerebiko v tempuri in zabaionem iz tartufov
- prekajen goveji jezik z limetinim ponzujem in praženimi arašidi
- srna, jerebika, sladek krompir in encijanova omaka
- pomladna solata, ananasovo-ingverjev sorbet, rožnata grenivka in vijolica
- očarljivo jabolko