Cleveland je znan tudi kot mesto klobas - najrazličnejših, od poljskih do italijanskih, od madžarskih do kranjskih. Foto: Reuters
Cleveland je znan tudi kot mesto klobas - najrazličnejših, od poljskih do italijanskih, od madžarskih do kranjskih. Foto: Reuters
Andrew Zimmern odkriva bizarne jedi po vsem svetu. Foto: Travel Channel
Največja specialiteta restavracije Greenhouse Tavern - pečena prašičja glava. Foto: Greenhouse Tavern
Čudovito založena tržnica West Side Market. Foto: West Side Market

BBQ omako? Ali se vam zdi, da vaše srce ne bi zdržalo?

Ameriški voditelj Andrew Zimmern se je v epizodi svoje serije Bizarre Foods: America (Bizarna hrana: Amerika), ki jo predvaja Travel Channel, nedavno podal v Ohio, kjer se je dodobra seznanil s tamkajšnjo kulinarično sceno, ki so jo v dobršni meri oblikovali priseljenci, predvsem tisti z vzhoda Evrope. Tudi slovenski.

V Katz Clubu tako poskuša ocvrte hot doge, pri Poljakih v Seti'su se masti z zgoraj opisanim sendvičem, na izlet pa se odpravi še k Slovakom v mestece Lorain, kjer v Slovak clubu vsak petek pripravljajo pravo vzhodnoevropsko požrtijo, za katero ocvrejo 200 kilogramov ostrižev, ki jih postrežejo z rezanci in zeljem. T. i. fish fry (ribje cvrtje) je ob Velikih jezerih izjemno priljubljen, konkurenca pa ostra.

V Slovak clubu ribam konkurirajo predvsem slastne sarme, ki so v teh krajih izjemno priljubljene, vsaka kuharica, ne glede na poreklo, pa ima svoj skrivni recept, ki ga je podedovala po srbski, slovenski, hrvaški ali pa tudi slovaški babici.

Največja uspešnica: prašičje glave
Zimmern na svoj račun pride tudi na clevelandski bogato založeni tržnici West Side, na kateri nekateri trgovci prodajajo svoje delikatese že več generacij. Juha iz mozga, svinjska jetra, svinjske glave ... Tržnica je pravi zaklad za vse, ki prisegajo na bolj zapostavljene kose mesa in filozofijo "od rilca do repa".

Frank's Bratwurst se specializira za pečenice iz Nemčije, madžarski Dohar Meet za hurko (madžarska klobasa iz svinjskih notranjih organov, riža in čebule), poljski Czuchraj Meats za prekajeno meso, predvsem beef jerky in kielbaso, Foster's Meats pa za jedi iz notranjih organov, kot so ledvičke, mozeg ...

Ena zanimivejših stojnic na West Side tržnici je Noodlecat, za katero stoji eden najobetavnejših mladih kuharjev v Ohiu, Jonathan Sawyer. Sawyer je v svoji matični restavraciji Greenhouse Tavern zaslovel s pečenimi prašičjimi glavami, ki so razprodane vsak večer in so postale prava uspešnica. Sawyer, ki sam dela tudi svoj vrhunski kis iz dragih vinskih buteljk, glave marinira, nato pa jih peče v mešanici domačega kisa, ingverja, limet, medu in soje. "To so nebesa," vzhičeno dahne Zimmern med mastenjem.

Sawyer, ki je svoje kulinarične veščine brusil v New Yorku, se je v svoje domače mesto vrnil, da bi oživil clevelandsko kulinarično sceno, kar počne tudi z Noodlecatom, v katerem kuha izključno iz surovin, ki jih najde na tržnici - denimo azijsko navdihnjeni ramen z ledvičkami, lisičkami in mozgom.

Mesto presenečenj
"To je mesto presenečenj - s hrano, ki je še nikdar nisem poskusil, odkritji, ki si jih nikdar nisem predstavljal, in duhom, ki ga občudujem," pove v oddaji Zimmern, ki je v svoji seriji poskusil že precej nenavadne specialitete.

Morda bi veljalo kaj podobnega, kot je Noodlecat, začeti tudi pri nas. Prostora in tržnih niš za kulinariko je še nekaj. Mimogrede, Andrew Zimmern se v Sloveniji še ni oglasil, da bi odkrival naše bizarne jedi, je pa posnel oddajo o Dalmaciji.