V soboto sta bila osrednja koprska trga zasedena s stojnicami z različnimi sladkimi dobrotami. Zavzela ju je namreč 14. izvedba festivala Sladka Istra, na katerem so se po dveh letih končno znova predstavljali ponudniki hrane iz vse Slovenije in tujine. Poleg njih so se predstavljali tudi kuharji, med drugim so potekale delavnice priprave in peke sladic, pa tudi vinske degustacije.

Na začetku je bila prireditev sicer namenjena predvsem predstavitvi tradicionalnih slaščic iz slovenske Istre, postopno pa se je razširila in zajela tudi sodobne slaščičarske izdelke iz različnih držav, sladke pijače in vino. Tako naj bi najboljšim podelili priznanja za najboljši muškat, najizvirnejšo sladico in najboljšo torto.

Prireditev je več let potekala na koprski promenadi, zatem so jo preselili na Titov trg. Letos so jo razširili še na trg Brolo, spremljevalni dogodki pa so potekali tudi na sosednjem Martinčevem trgu.

Uvedli so nekaj novosti

Med letošnjimi novostmi so bili posebni kovanci, s katerimi so zamenjali papirnate kupone za nakupe na stojnicah. Plastično embalažo za enkratno uporabo so nadomestili s kartonastimi pladnji in krožniki, škrobnimi kozarčki, ekološkimi slamicami ter biorazgradljivim jedilnim priborom.

Ker je izvedba festivala odvisna od vremena, je prireditelje, ki so pričakovali več deset tisoč obiskovalcev, najbolj skrbelo vreme. Danes je šlo vse kot po maslu, saj je bilo v Kopru delno sončno, stojnice so bile obložene s sladkimi jedmi.

Ponoči pa se bo dež na zahodu okrepil in se do jutra razširil nad večji del Slovenije. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, zato so organizatorji nedeljsko dogajanje odpovedali.