Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan
Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan

Avtobusna postaja je pomemben del podobe mesta: če je urejena, je lep tudi vtis potnikov. To je bila rdeča nit odprtja nove postaje v Kopru, z željo, da bi ob tem spodbudili trajnostno mobilnost:

"Končno lahko rečemo, da smo ponosni na avtobusno postajo, na katero še včeraj nismo mogli biti. Vesel sem, da smo uredili tudi ta del, in še kakšno novo vstopno točko bo treba tudi urediti," je povedal Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper.

Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan
Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan

"Postaja je moderno tehnično opremljena, zgrajena po najvišjih standardih, digitalizirana, tako da mi se zelo veselimo, da čim prej to zadevo tudi spravimo v življenje," je povedal David Perko, komercialni direktor skupine Arriva.

Majhna parcela je bila poseben izziv za arhitekte. Nastala je postaja elipsaste oblike. "Dve elipsi in najboljša možnost izvedbe tako peš kot tudi avtomobilskega, avtobusnega prometa," je povedala arhitektka Vanda Žunić.

Tako občina kot potniki si želijo celostne obnove tega območja, kjer je tudi dotrajana železniška postaja. "Objekt je v lasti Slovenskih železnic, mi smo jih nekajkrat že kontaktirali, nekaj projektov je baje pripravljenih. Železnice čakajo na finance in na čas, da lahko to izpeljejo, upam, da se bo to zgodilo čim prej. Naj bo to spodbuda, da se zgodi," je povedal Bržan.

Med zanimivosti nove pridobitve avtobusne postaje so samočistilne sanitarije, prve v Sloveniji.

Koper dobil novo avtobusno postajo