Igor Jagodic s svojo kreacijo na Festivalu kuinarike 2012. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Igor Jagodic s svojo kreacijo na Festivalu kuinarike 2012. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lokacija nove restavracije bo v grajskem Stolpu strelcev. Foto: Strelec
Grad bo bogatejši za še eno kulinarično izkušnjo. Foto: Strelec
Jagodic je bil v zadnjih tednih izjemnozaposlen - poleg delavnice na Festivalu kulinarike se je še selil z Bleda in kot gost sodeloval v Popovem šovu Gostilna išče šefa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jagodičeve krožnike odlikuje velika domiselnost, razdelanost, množica okusov in barv. Na sliki njegov divjačinski krožnik s Festivala kulinarike. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Zdaj se ve - Jagodic bo vodja kuhinje nove restavracije na Gradu.
Danes namreč svoja vrata (skupaj z razstavo Oskarja Kogoja) v grajskem stolpu Strelec slovesno odpira restavracija Strelec, zadnji od podvigov poslovnice in gurmanke Dade Jerovšek, ki stoji za verigo Kaval Group - koncept "grajske" restavracije so idejni vodje vzeli zelo resno - na jedilniku bodo namreč srednjeveške grajske jedi, zapakirane v sodobnejšo različico.
Strelec se bo pridružil Gostilni na Gradu, ki se je v teh dveh letih uveljavila kot turistična "vroča točka" in obvezen postanek ob obisku Ljubljanskega gradu. Še New York Times je ni izpustil med svojim kratkim postankom konec tedna v slovenski prestolnici. Svetozar Raspopović iz Asa ter Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko so z domiselnim konceptom (združenje obeh vrhunskih restavracij v eno, cenovno dostopnejšo) Gostilno na Gradu dodobra priljubili - tako turistom kot domačinom in kulinaričnim kritikom.
Zdaj bodo dobili konkurenco. Čeprav Jerovškova svoje restavracije ne obravnava tako. "Absolutno ne želimo biti in tudi ne smemo biti konkurenca," je povedala za MMC. "Gostilna As je zavezana slovenski zgodbi, zato bomo mi imeli svojo, drugačno, da se ne bi podvajali na tako majhnem prostoru."
V sodelovanju z dr. Bogatajem
Strelčeva zgodba temelji na jedilniku, ki bo "stičišče Panonije, Mediterana, Alp, Jadrana", obenem pa bo presek preteklosti s sedanjostjo. Njihova želja in vizija sta namreč obuditi kulinariko naših prednikov, spet oživiti prostor ter preplesti to kulinariko iz preteklosti z gurmanskimi presežki v sedanjosti, ponuditi gostom šcepec grajskih jedi, vonj starih časov ter zbuditi nostalgijo po srednjeveški kulinariki.
Pri tem delu jim je priskočil na pomoč kdo drug kot etnolog in velik poznavalec tradicionalnih slovenskih jedi dr. Janez Bogataj, ki je sicer tudi v ozadju nedavnih projektov Gostilna Slovenija in Torta Ljubljana, o katerih smo na naših straneh že pisali.
Kako je Strelcu pomagal dr. Bogataj? "Izjemno in strokovno, tako, kot samo on jemlje stvari - poglobljeno in utemeljeno z zgodovinskimi in literarnimi dejstvi, z užitkom ter vso predanostjo in odgovornostjo," razlaga Jerovškova.
Z Bleda v Ljubljano
A največji pečat bo prav gotovo pustil Jagodic, ki skupaj z Binetom Volčičem iz Promenade in Urošem Štefelinom iz 1906 sestavlja (no, ali pa jo vsaj je sestavljal vse do tega meseca) blejsko trojico vrhunskih kuharskih mojstrov. Jerovškova razlaga, da se bo Jagodic podpisal pod čisto vsak krožnik, jedilnik, nekakšen presek starih časov z modernim, brezčasnim, pa bo oblikoval v sodelovanju z dr. Bogatajem.
"Gospod Jagodic se je resnično poglobil v idejno zamisel ponudbe grajskega jedilnika. In iz sestavin, ki so bile v tistih časih, je naredil na svoj avtorski, moderen način krožnika, kjer se bo preslikalo vse najboljše,"
razlaga Jerovškova.
Jagodic, šef kuhinje "Titove" Vile Bled od leta 2008, dobitnik številnih kuharskih priznanj ter praktikant pri slovitih Alainu Ducassu in Reneju Redzepiju (iz Nome, že tretjič zapovrstjo najboljše restavracije na svetu), je prišel sam do Jerovškove, ko je slišal, da se odpira nova restavracija na Ljubljanskem. In, tako naša sogovornica, "ker je slišal, da pri nas zaupamo sodelavcem v njihovi ustvarjalnosti in jim dovolimo, da jih ponesejo krila ustvarjalnosti". "Takoj smo se začutili in si nemudoma zaupali, zaupali v kreativnost in inovativnost, z vso odgovornostjo in hkrati s strastjo."
Kot poznamo Jagodica, ki je na zadnjem Festivalu kulinarike na temo divjačine pripravil fazanove prsi s skorjico iz oreščkov, pralino iz fazanovih beder, pire iz brstičnega ohrovta in slanine, solatko iz brstičnega ohrovta in omako s črnimi orehi, bodo njegovi krožniki bogato razdelani, privlačni na pogled, okusi pa polni in dokaj klasični, saj sam prisega na "gajstno" francosko kulinariko.