Razglasitev Michelinovih zvezdic je bila načrtovana za drugo polovico marca. Foto: Shutterstock
Razglasitev Michelinovih zvezdic je bila načrtovana za drugo polovico marca. Foto: Shutterstock

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je v spletnem seminarju Slovenske turistične organizacije (STO) pojasnil, da natančnejše analize o tem, kakšne so razmere na terenu, še ni. "Občutek pa je, da za zdaj gostiln še nismo zagnali tako, kot smo pričakovali, mnogo je še zadržanosti gostov," je pojasnil. Poudaril je pomen sporočila, ki ga gostom pošiljajo gostinci: "Gostinci moramo poskrbeti za varnost svojih gostov in podajati pozitivna sporočila, da bodo gostje spoznali, da je obisk gostiln varen. Gostov gotovo ni treba biti strah obiska v lokalih," je zatrdil.

Vsi deležniki turizma in gastronomije z vrhunskimi kuharskimi mojstri na čelu so v zadnjih letih intenzivno slikali podobo Slovenije kot zanimive nove gastronomske destinacije, ki svojo ponudbo utemeljuje na trajnosti. Direktorica STO-ja Maja Pak je poudarila, da je to "kapital, na katerem moramo graditi". Se je pa zavzela za oblikovanje medresorske in medsektorske skupine vseh deležnikov, ki bi iskala rešitve za čim prejšnji ponovni zagon in preživetje sektorja.

Na STO-ju so si sicer v zadnjih letih intenzivno prizadevali za prihod slovitega kulinaričnega vodnika Michelin. Prvo razglasitev zvezdic, napovedano za drugo polovico marca, je odnesla epidemija covida-19. Za prestavitev so se na STO-ju po besedah Pakove odločili, da se v poplavi informacij, povezanih s covidom-19, "ne bi izgubila informacija o Sloveniji kot novi Michelinovi destinaciji". Nov datum razglasitve slovitih zvezdic je 16. junij, je sporočila Pakova. "Razglasitev bo potekala na način, ki bo odgovarjal novi realnosti srečanj," je dodala govornica.

Maja Pak je pojasnila, da so se za prestavitev razglasitve Michelinovih zvezdic odločili, da se v poplavi informacij, povezanih s covidom-19,
Maja Pak je pojasnila, da so se za prestavitev razglasitve Michelinovih zvezdic odločili, da se v poplavi informacij, povezanih s covidom-19, "ne bi izgubila informacija o Sloveniji kot novi Michelinovi destinaciji". Foto: BoBo

"Nobena zvezdica ne bo zagotovila preživetja"

Kuharski mojster Bine Volčič iz bistroja Monstera je izrazil obžalovanje, da v tem trenutku "nobena zvezdica ne bo zagotovila preživetja, kaj šele navala gostov, kot bi bilo v normalni situaciji". Je pa prihod Michelina pozdravil. "To smo čakali že 10 let," je spomnil in dodal, da je lahko prihod vodnika "vsaj neka spodbudna injekcija za naprej". Volčič je sicer izrazil bojazen, da bo zaostrena situacija "gostinske poklice spet pahnila v čezmerno garanje za minimalno plačo", čeprav so deležniki v Sloveniji v zadnjih letih na tem področju že veliko dosegli. "Stroški obratovanja so višji, cenovni pritisk gostov pa večji," je ponazoril.

Rešitev vidi v strasti na eni in zategovanju pasu na drugi strani. "Upam tudi, da bo prišla še kakšna injekcija države," je dejal Volčič in spomnil, da so v Nemčiji denimo začasno znižali DDV za gostinske storitve. Svoj del odgovornosti nosijo tudi lastniki lokalov, ki jih je Volčič pozval, naj nenormalni situaciji prilagodijo najemnine.

Predsednik združenja mladih gostincev JRE Slovenija in lastnik restavracije Galerija okusov Gašper Puhan je pozdravil dosedanjo državno pomoč. "Prvi sveženj je ublažil določene negativne finančne vplive na branžo. Pozdravljamo tudi tretji sveženj," je pojasnil. Je pa še precej idej, denimo o znižanju DDV-ja, subvencijah ali razbremenitvi regresov. "Vse to bo ključno za zagon panoge, ki je utrpela veliko izgubo," je poudaril.

Upajo, da glede turističnih bonov še pride do prilagoditve

Glede vavčerjev za turistične nastanitve, ki jih namerava vlada nameniti vsem prebivalcem Slovenije, je dejal, da so zelo dobri za spodbujanje porabe. "Obetali smo si, da jih bo mogoče koristiti tudi v restavracijah, a kolikor razumemo, bo šlo za nastanitve," je priznal. Na tem področju sicer deležniki v gastronomiji še upajo na kakšno prilagoditev.
Tudi Cvar je napovedal, da bodo skušali razširiti namen unovčevanja vavčerjev na vsa področja v turizmu – gostinstvo, turistična vodenja, doživetja in podobno. "Gostinstvo ni na vseh koncih Slovenije povezano s turizmom. Multiplikativnost, povezana z unovčevanjem bonov v hotelih, zagotovo ne bo prišla do izraza na podeželju," je izpostavil.

Direktorica marketinga v Kaval Groupu Dada Jerovšek je povedala, da so pri njih za zdaj zadržali vse sodelavce, sicer na čakanju doma. Jih pa situacija "zelo skrbi", je priznala. Kaval sicer bedi tudi nad restavracijo Strelec na Ljubljanskem gradu, pri čemer je Jerovškova izpostavila številne inovativne načrte, kot so večerja med trtami Ljubljanskega gradu, ljubljanski zajtrk na gradu in večerje kuharskega mojstra Igorja Jagodica, vse po "prizemljenih cenah".

Cvar je spomnil še, da bo Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, kar je še dodatna priložnost, da pritegne tuje goste. Zavzel se je za krepitev blagovne znamke Gostilna Slovenije in uvajanje zelene sheme slovenskega turizma tudi v gastronomijo. Da bodo tudi gostinci lahko pridobili znak Slovenia Green, je Pakova že potrdila.