Rusija, nekoč bolj znana po ne prav gurmanski kuhinji sovjetskih menz, se v zadnjih letih skuša uveljaviti tudi kot gastronomska destinacija. Foto: Reuters
Rusija, nekoč bolj znana po ne prav gurmanski kuhinji sovjetskih menz, se v zadnjih letih skuša uveljaviti tudi kot gastronomska destinacija. Foto: Reuters

"Glede na resnost trenutne krize so se morale ekipe Michelinovega vodnika odločiti, da ustavijo vse dejavnosti priporočil restavracij v Rusiji," so sporočili iz Michelina. "Odločili smo se, da Moskve ne bomo promovirali kot destinacije. Zaradi tega tamkajšnji Michelinov vodnik letos ne bo posodobljen," so še dodali.

Zamrznili so tudi vse razvojne projekte in dejavnosti na družbenih omrežjih ter spletu.

Sorodna novica Rusija nova kulinarična destinacija? Prvi Michelinov vodnik za Moskvo.

Michelin je v sporočilu za javnost dejal še, da "te odločitve nikakor ne postavljajo pod vprašaj talenta ekip in kuharjev".

Tiskovni predstavnik Michelina je dejal, da je še prezgodaj reči, ali bo Michelinov vodnik za Moskvo, edini v Rusiji, ki trenutno vključuje 69 restavracij, trajno končal svoje dejavnosti v Rusiji.

Rusija je oktobra lani postala zadnja izmed držav, ki je dobila svoj Michelinov vodnik. Ta sicer zajema samo Moskvo, ki je za prihod slovitega gastronomskega vodnika plačala zajeten kupček denarja, zvezdice pa so se utrnile devetim restavracijam. Sedem restavracij se je ovenčalo s po eno zvezdico, dve pa s po dvema.

Michelinovi vodniki so objavljeni vsako leto, zato je treba vsako omembo ali zvezdico vsako leto obnoviti.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je ob robu oktobrske podelitve za Reuters dejal, da upa, da bo prihod Michelina pomagal pritegniti več turistov v prestolnico.

Vse restavracije z zvezdico v Moskvi

2 zvezdici:

- Twins Garden
- Artest

1 zvezdica:

- White Rabbit
- Beluga
- Selfie
- Grand Cru
- Biologie
- Sahalin
- Savva

Michelin, ki velja za nekakšno gastronomsko biblijo, je svoj prvi vodnik objavil že davnega leta 1900, sistem zvezdic pa so uvedli leta 1920.

V zadnjih letih je vodnik, ki je bil prej osredotočen predvsem na znane gastronomske destinacije, kot so Francija, Italija in Španija, zašel tudi na nove trge – a proti plačilu.

Med njimi tudi Slovenija, ki je za dvoletno pogodbo plačala 950.000 evrov. Lani je izšla prva izdaja, s petimi restavracijami z eno zvezdico in Hišo Franko z dvema. Septembra lani se je v najnovejši izdaji četici pridružil še Grič.

Točna številka, koliko je za svoj vodnik plačala Moskva, ni javno znana, je pa eden največjih ruskih poznavalcev gastronomije Gennady Jozefavichus za MMC povedal, da je pogodba triletna, ocenjuje pa, da je njena vrednost od 1,5 milijona do dva milijona evrov.