Nagrajenci izbora 50 Best Restaurants na londonskem odru. Foto: 50 Best Restaurants
Nagrajenci izbora 50 Best Restaurants na londonskem odru. Foto: 50 Best Restaurants

Geranium je prestižno titulo prevzel od še ene københavnske restavracije – Noma. Akademija, ki izbira 50 najboljših restavracij sveta, je zapisala, da je poslanstvo restavracije Geranium "ustvariti hrano, ki prebudi čute".

Glavni chef Rasmus Kofoed je s "preciznim kuhanjem in neverjetno vizijo" ter nedavno odločitvijo, da bo ustvarjal brez mesa, pridobil številne simpatije po vsem svetu. Geranium se je sicer že lani uvrstil na drugo mesto.

Na drugo mesto se je uvrstila restavracija Central iz perujske prestolnice Lima, na tretje Disfrutar iz Barcelone, na četrto Diverxo iz Madrida, na petem pa je restavracija Pujol iz Ciudada de Mexica.

Hiša Franko iz Kobarida se je uvrstila na 34. mesto. Akademija je posebno pozornost namenila njihovemu paradnemu meniju reinkarnacija, ki temelji na sezonskih pridelkih, ob tem pa restavracija večino lokalnih sestavin dobi "v razdalji nekaj kilometrov od Hiše Franko". Izpostavili so tudi njihovo sirarno in vinski bar.

Za chefinjo Ano Roš so zapisali, da je Slovenijo postavila na mednarodni gastronomski zemljevid, saj je bila leta 2017 izbrana za najboljšo chefinjo na svetu. Hiša Franko se je na lanskem izboru v Antwerpnu uvrstila na 21. mesto.

Nagrado za najboljšega chefa je prejel Mehičan Jorge Vallejo, za najboljšo chefinjo Leonor Espinosa iz Kolumbije, z nagrado za najboljšega sommelierja se je okitil Josep Roca iz Girone, nagrado za največjo ikono v poslu pa je prejela podjetnica Wawira Njiru iz Kenije, ki združuje zdravo hrano z izobraževanjem.