Zmaga je tokrat šla v Italijo. Foto: AP
Zmaga je tokrat šla v Italijo. Foto: AP
Noma
Največje presenečenje letošnjega leta je izpad Nome iz prve trojice najboljših restavracij. Foto: AP
Massimo Bottura je bil eden od upodobljenih kuharskih mojstrov iz prve sezone Chef's Table na Netflixu (letos je med šesterico naša Ana Roš). Na sliki ena njegovih bolj znanih stvaritev - sladica "ups, spustil sem limonino pito". Foto: Netflix

Na vrhu je tako malo sprememb, saj je omenjena restavracija lani pristala na drugem mestu, letos pa je tam pristala lanskoletna zmagovalka restavracija El Celler De Can Roca, v kateri ustvarjajo trije bratje Roca (Joan, Josep in Jordi). Bratje so prejeli sicer nagrado za najboljšo restavracijo po izboru cehovskih kolegov kuharjev.

Prvo ameriško restavracijo zasledimo na tretjem mestu, tam je pristala newyorška restavracija Eleven Madison Park. Največje presenečenje letošnjega izbora je peto mesto danske restavracije Noma, ki je bila vse od leta 2009 med prvimi tremi. Med desetimi najboljšimi so še Central v Limi, že omenjena Noma, Mirazur v Mentonu (njen Mauro Colagreco je lani gostoval v Hiši Franko. op. a.), Mugaritz v San Sebastianu, Narisawa v Tokiu, Steirereck na Dunaju in Asador Etxebarri v Atxondu.


"Moram se zahvaliti svoji ženi, družini in ekipi, ki podelitev spremlja v restavraciji. Zahvaliti se hočem vsem. Bilo je res težko. Naše delo je težko,"
je ob zmagoslavju povedal Bottura, ki je svojo ženo Laro spoznal prav med delom v New Yorku, zato mu je osvojitev nagrade letos, ko se je podelitev preselila v ZDA, še toliko bolj posebna.

Italijan velja za glasnega zagovornika zmanjševanja količin zavržene hrane. Tako je ob prejemu nagrade še dejal: "Najpomembnejša sestavina prihodnosti je po mojem mnenju kultura. Ta prinese znanje in znanje prinese zavedanje."
Prav Bottura je bil tisti, ki je po katastrofalnem potresu v Italiji leta 2012 praktično rešil parmezansko industrijo, ko je zbobnal skupaj najboljše kuharske mojstre in organiziral globalno kuhanje svoje rižote cacio e pepe (sir in poper) - z načetimi parmezani, ki so se poškodovali med potresom v pokrajini Emilia-Romagna.

Boturov vzpon med najboljše je bil sicer precej težek, saj je moral v prvih letih Osterie Francescane najprej prepričati domačine - kar se je izkazalo za skoraj misijo nemogoče. Italijani s svojo bogato kulinarično tradicijo namreč inovacij in kuharskih eksperimentov ne sprejemajo najbolje (kar se kaže tudi v majhnem številu italijanskih predstavnikov med najboljšimi 50).
Bottura je bil zato po letih prazne restavracije že skoraj na tem, da odneha, ko ga je po naključju obiskal neki kulinarični kritik in bil navdušen nad njegovimi reinterpretacijami italijanskih klasik, kot je lazanja. Sledili so ostali in danes vam lahko zaželimo samo vso srečo pri iskanju proste mize. Osnovni degustacijski meni (brez vin) stane 180 evrov.

Najboljša kuharica - Dominique Crenn
Na prireditvi v New Yorku so podelili še nagrado za življenjsko delo, ki jo je dobil Alain Passard iz pariške restavracije L'Arpège. Najboljša kuharica je postala Dominique Crenn iz restavracije Atelier Crenn v San Franciscu, najboljši slastičar pa Pierre Hermé.

V kategoriji najobetavnejše restavracije je slavila Den iz Tokia. Malo je sprememb tudi na mestu najbolj trajnostno usmerjene restavracije - že drugo leto zapored je to postala Relae v Köbenhavnu.
Sicer pa je na lestvici zaznati močno dominacijo Špancev oz. Baskov, južnoameriške restavracije so še naprej v vzponu, medtem ko Britanci padajo (Hestona Blumenthala z Dinner, nekdanjega drugouvrščenega, še lani petega, najdemo šele na 45. mestu!), pa tudi Francozi ne morejo biti zadovoljni s svojo relativno slabo predstavo na lestvici.

Seznam v celoti (z vsemi stotimi, kot jih je v razširjeni različici), si lahko ogledate tu.
Prvih 15:
1. Osteria Francescana, Modena (Italija)
2. El Celler de Can Roca, Girona (Španija)
3. Eleven Madison Park, New York (ZDA) – najboljša restavracija Severne Amerike
4. Central, Lima (Peru) - najbolja šrestavracija Južne Amerike
5. Noma, Köbenhaven (Danska)
6. Mirazur, Menton (Francija)
7. Mugaritz, San Sebastian (Španija)
8. Narisawa, Tokio (Japonska) - najboljša restavracija Azije
9. Steirereck, Dunaj (Avstrija)
10. Asador Etxebarri, Atxondo (Španija)
11. D.O.M., Sao Paulo (Brazilija)
12. Quintonil, Ciudad de Mexico (Mehika)
13. Maido, Lima (Peru) - najvišji skok po lestvici
14. The Ledbury, London (VB)
15. Alinea, Chicago (ZDA)