Pelegrini je lociran tik ob katedrali Sv. Jakova, ki je pod Unescovo zaščito. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pelegrini je lociran tik ob katedrali Sv. Jakova, ki je pod Unescovo zaščito. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Degustacijski meni v Pelegriniju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za restavracijo Monte, najboljšo restavracijo Istre, je zaslužen zakonski par Đekić - ona je Nizozemka, on Hrvat. Foto: Dean Dubokovič
Hrvaške restavracije so v zadnjem času naredile korak naprej, a jih, zlasti v Dalmaciji, krepko ovira birokracija. Foto: MMC RTV SLO

Vsakoletni izbor "Dobrih restavracij" (Dobri restorani) je letos potekal že šestič, seznam pa velja za najpomembnejši na hrvaškem gastronomskem področju. Glasovanje je tajno, žirijo pa sestavlja 500 anonimnih glasovalcev, sestavljenih iz kuharskih mojstrov, lastnikov restavracij, enoloških in gastronomskih novinarjev, blogerjev, poslovnežev, turističnih delavcev in vinarjev.

Nagrade podeljujejo za posamezne regije, za skupnega nacionalnega zmagovalca, za restavracijo "prijatelj vina" in za chefa leta po izboru stanovskih kolegov. Absolutni zmagovalec je že tretje leto zapored postala šibeniška restavracija Pelegrini, njen lastnik in chef Rudolf Štefan pa, drugo leto zapored, chef leta.

Suverena prevlada
O Pelegriniju smo na naših straneh že pisali, prav tako smo imeli pogovor s Štefanom, ki se je v zadnjih letih strmo povzpel na prestol hrvaške kulinarike. Pelegrini se za nameček ponaša še z res izvrstno strežbo, kakršno ji lahko zavida marsikatera slovenska restavracija, zato ni čudno, da ji je združenje mladih gostincev Evrope (JRE) letos celo podelilo nagrado za najboljšo strežbo.

Štefan, ki je ljubezen do dobre jedače razvil že kot otrok, ko je opazoval babico pri pripravi tradicionalnih šibeniških jedi, je prostor v stari Pelegrinijevi palači tik ob katedrali sv. Jakova, kupil leta 2006, se prva leta nato boril za stranke, v zadnjem času pa mu gre, tudi zavoljo odličij in priznanj kolegov, tako dobro, da je lahko menije svoje "konobe", kot ostaja oznaka Pelegrinija, tudi občutno podražil - tako boste za večerjo za pethodni meni odšteli 550 kun (74 evrov), za šesthodnega 650 (87 evrov), za osemhodnega pa 865 (116).

Za primerjavo: Ana Roš, letos izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, je v Hiši Franko letos cene degustacijskih menijev dvignila na 85 evrov za šest hodov, 95 evrov za osem in 120 za 12.

Vzpon michelinarja
Ampak ostajamo pri Hrvatih. Tik pod vrhom je pristal Dubravkin put iz Zagreba, v katerem ustvarja švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring, nekdanja vodja kuhinje v rovinjskem hotelu Lone. Restavracija je tudi odnesla titulo prijateljev vina.

Na tretje mesto se je kar krepko zavihtela rovinjska restavracija Monte, ki je bila letos - malce presenetljivo - nagrajena s prvo hrvaško Michelinovo zvezdico. Monte, restavracija na idilični lokaciji tik pod rovinjsko cerkvijo, je v lasti hrvaško-nizozemskega zakonskega para Đekić, ki sta v zadnjem času kar krepko dvignila raven restavracije.

Na četrtem mestu je pristal novinec Noel iz Zagreba, ki tako nadaljuje svoj suvereni pohod na vrh, na petem pa institucija iz opatijskih koncev, Plavi podrum (Volosko).

Seznam najboljših hrvaških restavracij:
1. Pelegrini, Šibenik
2. Dubravkin put, Zagreb
3. Monte, Rovinj
4. Noel, Zagreb
5. Plavi podrum, Volosko
6. Vinodol, Zagreb
7. Bevanda, Opatija
8. Carpaccio, Zagreb
9. Marina, Novigrad
10. Mala hiža, Mačkovec

Najboljše restavracije Dalmacije:
1. Pelegrini, Šibenik
2. 360, Dubrovnik
3. Boškinac, Novalja
4. Laganini Palmižana, Hvar
5. Bokeria, Split

Najboljše restavracije Istre in Kvarnerja:
1. Monte, Rovinj
2. Plavi podrum, Volosko
3. Bevanda, Opatija
4. Marina, Novigrad
5. Batelina, Medulin

Najboljše restavracije Zagreba:
1. Dubravkin put, Zagreb
2. Noel, Zagreb
3. Vinodol, Zagreb
4. Carpaccio, Zagreb
5. Bistro Apetit, Zagreb

Najboljše restavracije srednje Hrvaške:
1. Mala hiža, Mačkovec
2. Karlo, Plešivica
3. Kod špilje, Otruševec
4. Mundoaka, Čakovec
5. Villa Magdalena, Krapinske Toplice

Najboljše restavracije Slavonije in Podonavja::

1. Muzej okusa, Osijek
2. Baranjska kuća, Karanac
3. Zimska luka, Osijek, Hotel Osijek
4. Josić, Zmajevac
5. Principovac, Ilok