Restavracija Pelegrini se nahaja v starem mestnem jedru Šibenika, tik ob katedrali. Foto: Pelegrini
Restavracija Pelegrini se nahaja v starem mestnem jedru Šibenika, tik ob katedrali. Foto: Pelegrini
Kuharski mojster Rudolf Štefan v Pelegriniju že leta ustvarja izvrstne reinterpretacije starih šibeniških jedi, tako vezane na razpetost med obalo in hribovitim zaledjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Za nameček je tudi Pelegrinijev lastnik in vodja kuhinje Rudolf Štefan znova postal hrvaški chef leta. Štefanu lahko pripisujemo tudi zasluge, da je pod svojo taktirko izuril verjetno najboljše strežno osebje na Hrvaškem, morda tudi v širši regiji.

Ta vrhunska restavracija, umeščena v staro srednjeveško palačo z razgledom na katedralo Sv. Jakova, ima za seboj izjemno leto, marca pa je tudi gostila velikopotezni gurmanski kongres Chef's Stage s celo vrsto tujih kuharskih zvezdnikov.

A krona dolgoletnega Štefanovega dela na povzdigovanju šibeniške kuhinje je bila prav gotovo prva Michelinova zvezdica.

Hrvaška ima od letos dalje tri restavracije s po eno zvezdico - poleg Pelegrinija še Monte iz Rovinja in 360 iz Dubrovnika.


Med trojico dve iz Zagreba

Obe omenjeni sta se uvrstili med prvo deseterico referenčnega seznama Jutarnjega lista - 360 je na četrtem mestu in s tem sploh prvič med prvimi desetimi, Monte, lani tretja najboljša restavracija pri naših južnih sosedih, pa je padla na šesto mesto.

Tik pod vrh, na drugo mesto, se je letos zavihtela elitna zagrebška restavracija Noel, na tretjem mestu pa je še ena restavracija iz prestolnice, Dubravkin Put, ki ga je sicer nedavno zapustila odlična kanadsko-švicarska kuharica Priska Thuring.

Glede uvrstitve restavracij po posameznih regijah morda velja podrobneje pogledati še Istro in Kvarner, kjer oddih preživljajo številni Slovenci – na prvem mestu je Plavi Podrum pri Opatiji, na drugem rovinjski Monte, na tretjem Batelina v Banjolah, sledijo Marina (Novigrad), San Rocco (Brtonigla), Bevanda (Opatija), Draga di Lovrana (Lovran) in Johnson (Mošćenička Draga).

Najboljših 10 restavracij na Hrvaškem:
1. Pelegrini, Šibenik (1*)
2. Noel​, Zagreb
3. Dubravkin Put, Zagreb
4. Restaurant 360, Dubrovnik (1*)
5. Plavi Podrum​, Volosko
6. Monte Restaurant Rovinj​, (1*)
7. Restoran Mala Hiža​, Mačkovcec
8. Carpaccio​, Zagreb
9. VINODOL​, Zagreb
10. Batelina​, Banjole

Seznam v celoti in uvrstitve po regijah si lahko preberete tu.