Restavracija Koks na Ferskih otokih velja za eno tistih, kamor je vredno prav posebej potovati. Foto: Koks
Restavracija Koks na Ferskih otokih velja za eno tistih, kamor je vredno prav posebej potovati. Foto: Koks

Tako Aponiente na jugu Španije kot Koks na odročnih Ferskih otokih veljata za "destinacijski restavraciji". Restavraciji, kamor potujete na obed, saj se ne ena ne druga ne nahajata na lokaciji, ki bi lahko računala na lokalne goste. Tuji gostje, gurmani z vseh koncev sveta, so tako za njiju ključnega pomena.

Aponiente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aponiente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

S skrajno previdnostjo in negotovostjo, kaj bo prinesla prihodnost, se je Aponiente po dolgi karanteni, ki je bila v Španiji še posebej mučna, odprl 2. julija, Koks na Ferskih otokih, kjer je sezona že tako skrajno kratka, pa 8. julija.

A ta teden sta se bili obe restavraciji prisiljeni ponovno zapreti za nedoločen čas, potem ko so med osebjem odkrili nekaj okužb z novim koronavirusom.

Sorodna novica Najbolj nora ribja restavracija na svetu: od planktona do ribje mortadele

Aponiente, o katerem smo že pisali, je impresivna restavracija Angela Leona, ki velja za enega največjih revolucionarjev in inovatorjev v kuharskem svetu.

S tremi Michelinovimi zvezdicami ovenčana restavracija streže zgolj morsko hrano, pri čemer Leon, "chef morja", "morski psihopat", kot si pravi, v njej streže take nore jedi, kot so plankton, ribja mortadela, tuna, ki je pripravljena tako, da spominja na telečjo kračo, ali pa invazivni rakci, ki se sicer v kuhinji običajno ne uporabljajo.

Angel Leon. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Angel Leon. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pomen za celotno regijo

Kompleks, zgrajen v poslopju zapuščenega mlina iz 19. stoletja, leži v kraju El Puerta de Santa Maria nedaleč od Cadiza.

El Puerto je gospodarska kriza skoraj povsem opustošila, od sonca in joda obledele fasade hišk pa so v ostrem nasprotju z moderno arhitekturo restavracije, ki skuša ponovno vdihniti življenje (in kapital) v mestece, iz katerega lahko na jasen dan uzrete afriško obalo.

Aponiente tako ni ključen zgolj za preživetje 60-članske ekipe Angela Leona, ampak tudi za širšo regijo, zlasti ker kuharski mojster pri svojem raziskovalnem delu morskega življa intenzivno sodeluje z lokalnimi znanstveniki, inštituti in univerzami.

60 testov, trije pozitivni

A leto 2020 očitno ni leto Angela Leona. Mesec in pol po odprtju restavracije so iz varnostnih razlogov testirali vseh 60 zaposlenih. "57 rezultatov testov je bilo negativnih, trije pa pozitivni," je na Instagramu sporočil Leon.

Aponiente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aponiente. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Glede na realnost, v kateri moramo živeti, in čeprav smo že pred odprtjem 2. julija sprejeli prav vse varnostne ukrepe, ki jih je zdravstvena stroka priporočila, vključno z maskami, ohranjanjem razdalje in najstrožjo higieno, smo po prostovoljnem testiranju celotnega osebja ugotovili, da kot podjetje ne moremo biti prepričani, kaj se dogaja zunaj našega poslopja."

Zaradi "etičnosti, poštenosti in občutka odgovornosti" se je Leon odločil, da do nadaljnjega restavracijo zapre.

Španija je bila s 407.000 okužbami in skoraj 29.000 smrtmi ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, število okužb pa zadnji mesec vnovič skokovito narašča in država je trenutno za Slovenijo na rdečem seznamu.

Ko tudi odročno otočje ni varno pred koronavirusom

S podobno dilemo se je moral prejšnji teden spopasti tudi najbolj znani kuharski mojster s Ferskih otokov Poul Andrias Ziska, ki je na čelu restavracije Koks z dvema Michelinovima zvezdicama.

Koks je ena bolj zanimivih restavracij in še ena v sklopu nove nordijske kuhinje, ki svoj meni gradi skrajno mikrolokalno, na njem pa ponuja take lokalne specialitete, kot so 300 let in več stare islandske školjke (Arctica islandica), fermentirano fersko jagnje ter pečene glave mormonov in galebov.

Majcena lesena, s travo krita restavracija je umeščena sredi viharniške otoške divjine, sredi zelenih travnikov in nedaleč od pečin z bučečim severnim morjem pod njimi. Zdi se, da koronavirus do tja ne more ... A bi se motili.

Eden od uslužbencev je imel namreč na testiranju pozitiven rezultat, posledično pa so morali vsi preostali zaposleni v karanteno, zato je bil Ziska prisiljen restavracijo zapreti – predvidoma zgolj za dva tedna.

Noro leto 2020

Goste so o trenutnih razmerah obvestili in jim bodo skušali urediti nove rezervacije.

Kot je povedal Ziska za lokalni časnik Kringvarp Føroya, so bili zelo razumevajoči, ob tem pa je dodal, da ga vse skupaj niti ne preseneča. "Ne vem, to leto je bilo že tako nenavadno, da te take stvari niti ne presenetijo več."

Med 6. in 19. avgustom so na otočju s 50.000 prebivalci zaznali 105 novih primerov, s čimer je skupno število okužb od začetka pandemije naraslo na 384. Skupno so opravili 71.738 testov, več kot 700 ljudi je v karanteni, nihče pa ne potrebuje bolnišnične oskrbe.

Ferski otoki, ki so običajno dosegljivi s poletom iz Københavna, so se sicer na vso moč skušali ubraniti pred virusom, zato od 27. junija dalje dosledno že na letalu brezplačno testirajo vse potnike. Očitno ukrepi niso zadostovali, tudi Ferski otoki so v Sloveniji trenutno na rdečem seznamu.