Pri Repovžu so pripravili vrsto predpripravljenih jedi, ki jih kupec doma dokonča po navodilih. Foto: Gostilna Repovž
Pri Repovžu so pripravili vrsto predpripravljenih jedi, ki jih kupec doma dokonča po navodilih. Foto: Gostilna Repovž

Nekatere ne bodo preživele do pomladi, tiste, ki bodo, bodo finančno podhranjene. Čisto ugasnjene sicer vse niso – mnoge so se v tem času ukrepov za zajezitev pandemije posegle po alternativnih virih zaslužka.

Dostava na dom, spletna trgovina, linija širši množici dostopnih izdelkov, linija butičnih izdelkov, predpripravljene jedi … Pandemija je mnogo restavracij prisilila, da so spremenile koncept, začasno opustile idejo vrhunske kulinarike in se približale povprečnemu jedcu. Pri tem so nekatere bolj, druge manj uspešne, dejstvo pa je, da nobena izmed restavracij s tem pravega dobička ne ustvarja.

Ana Roš iz Hiše Franko se je med pandemijo povezala s Tušem in nastala je dostopna linija izdelkov z okusom Posočja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ana Roš iz Hiše Franko se je med pandemijo povezala s Tušem in nastala je dostopna linija izdelkov z okusom Posočja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hiša Franko (chef Ana Roš), Kobarid

Ekipa Hiše Franko, ki ji je junija Michelinov vodič podelil dve zvezdici, je že med prvim zaprtjem pomladi začela ustvarjati linijo butičnih izdelkov z okusom Posočja – karamele iz sirotke, domači kimči, hruškovo maslo, ajdovo pokovko, pesto iz kopriv in čemaža … Izdelke so skupaj z vinom prodajali v svoji na novo odprti spletni trgovini, ko pa se je Roševa povezala s Tušem, sta dve michelinki naenkrat postali dostopni prav vsem. Na trgovskih policah je zdaj na voljo linija, ki zajema njihov znameniti kruh z drožmi, bučne njoke, kobariške štruklje, tatarski biftek, karamelne namaze iz sirotke in sladolede, kot je denimo tisti iz kislega mleka in kostanjevega medu.

Atelje (chef Jorg Zupan), Ljubljana

V Ljubljani se je kar nekaj restavracij za dostavo jedi na dom povezalo s po svetu že uveljavljeno aplikacijo Wolt, tudi edina michelinka v prestolnici, Atelje. Kuharski mojster Jorg Zupan je bil sicer primoran svoj prefinjeni meni precej prilagoditi in tako zdaj ponujajo malce preprostejše, a simpatične, urbane sodobne jedi, kot so goveji tatarc z ječmenovim čipsom, burata z melaso rdeče pese in radičem, vitello tonatto, vroče štručke z rebrcami ali hobotnico, mesne kroglice z bučo, žajbljem in feto, ocvrt začinjen piščanec in baskovsko skutno torto iz Orešnikove kozje skute. V Ateljeju se s posebnim menijem že pripravljajo tudi na valentinovo.

Na dom dostavlja tudi Pavus z grada Laško. Foto: Pavus
Na dom dostavlja tudi Pavus z grada Laško. Foto: Pavus

Pavus (chef Marko Pavčnik), Laško

V krajih, kjer Wolta ni, nekateri gostinci sami organizirajo dostavo, je pa ta pogosto vezana le na konce tedna. Tako je tudi pri kuharskem mojstru Marku Pavčniku iz restavracije Pavus na Laškem, ene najboljših štajerskih restavracij, ki z ekipo ob petkih in sobotah pripravlja precej prefinjene jedi, ki jih dostavlja tudi v Ljubljano in Maribor. Na meniju med drugim najdemo porchetto s hruškovim chutneyjem, pečene račje prsi z jetrnim patejem in telečjo wellington pečenko. Poseben paket pripravljajo za valentinovo.

Kuharski chef Tomaž Kavčič je razvil panettone z okusom kandiranih oliv in brinja. Foto: Nebojša Babić
Kuharski chef Tomaž Kavčič je razvil panettone z okusom kandiranih oliv in brinja. Foto: Nebojša Babić

Gostilna pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Zemono

Vipavski kuharski mojster, z eno Michelinovo zvezdico nagrajeni Tomaž Kavčič, je med pandemijo ob zaprti restavraciji lansiral svojo blagovno znamko Zemono + selekcija. Za zdaj na spletni strani ponuja panettone s kandiranimi olivami in brinjem, ki se je izkazal za veliko uspešnico, in goriški radič, sicer pa ima za naprej zasnovanih že sto izdelkov, vse od paštet, namazov, krekerjev, sirov, omak in celo goveje juhe v tetrapaku.

JB (chef Janez Bratovž), Ljubljana

Tudi pri JB-ju so se odločili, da namesto dostave na dom raje postrežejo s svojo butično linijo izdelkov, od jadranske tune v olivnem olju do žolce, od rakovice v solati do ohrovta z lešniki in bučnim oljem. Tu so tudi mlinci, pa sveži špageti, ocvirki, daikonova dashi juha, fermentirana pesa s hrenom, kolerabni humus in čokoladni sufle z vaniljevo kremo. Izdelki so na voljo po spletu, pa tudi na ljubljanski tržnici.

Strelec (chef Igor Jagodic), Ljubljana

V Strelcu na Ljubljanskem gradu pripravljajo tri- in štirihodi meni za dostavo na dom ob koncih tedna, pri čemer naročnik jedi doma po navodilih dopeče ali pogreje. Ta konec tedna, denimo, kuharski mojster Igor Jagodic z ekipo pripravlja marinirano postrv s hrenovo majonezo, rdečo peso z mladim sirom in mlado špinačo, juho pečene cvetače z lešniki in tartufi, telečja lička s kruhovim kipnikom, pečen file romba in ganache temne čokolade s čokoladnim biskvitom in mangovo omako.

Strelčev meni na dom. Foto: Dean Duboković
Strelčev meni na dom. Foto: Dean Duboković

Vila Podvin (chef Uroš Štefelin), Mošnje pri Radovljici

V dostavo na dom (a le do 30 kilometrov od restavracije) so se preusmerili tudi v edini gorenjski michelinki, Vili Podvin, v kateri se kuharski mojster Uroš Štefelin opira na gorenjsko gastronomsko tradicijo. Ob torkih denimo ekipa kuha tradicionalno kosilo – tokrat z govejo juho, svinjsko pečenko, govnačem, kruhovim kipnikom in pražencem, pobrskate pa lahko tudi po njihovi spletni delikatesi, kjer najdemo denimo kruh z drožmi, Uroševo telečjo pašteto, kranjsko klobaso s tepko, marinirani Tomanov mladi sir, cimetove rolice in druge dobrote. Poseben meni pripravljajo tudi za valentinovo.

Gostilna Repovž (chefinja Metka Repovž), Šentjanž

Na dom, tudi zunaj svoje občine, dostavljajo tudi pri Gostilni Repovž v Šentjanžu, najboljši dolenjski restavraciji, a terja naročilo pri družini Repovž malce več angažmaja kupca, saj so jedi zasnovane tako, da jih mora jedec s pomočjo navodil dokončati sam. Med predpripravljenimi jedmi v njihovi spletni trgovini med drugim najdemo pirino rižoto, dušenega krškopoljca, poširano postrv, jagenjčkove zarebnice, močnik in čokoladni puding. Ker pa so Repovži znani tudi po promoviranju okoliških kmetov, najdemo na spletni strani tudi njihove izdelke, od sevniških salam do domačega ekojabolčnega kisa.

Restavracija Atelje ponuja svoje jedi prek aplikacije Wolt. Foto: Wolt
Restavracija Atelje ponuja svoje jedi prek aplikacije Wolt. Foto: Wolt

Gostilna pr' Matičku (chef Matjaž Erzar), Kranj

Gostilna pr' Matičku v Kranju slovi kot ena boljših gostiln z divjačino pri nas, saj je njen lastnik Matjaž Erzar navdušeni lovec in velik poznavalec divjadi z vsega sveta. V času, ko so vrata gostilne zaprta, ekipa po naročilu pripravlja krvavice, divjačinske pečenice, kožarice, srnjakove krače, račja stegna, medvedove, jelenove in merjaščeve klobase in salame, pa tudi Matičkovo gibanico in še kaj bi se našlo.

Gostilna Mihovec (chefinja Mojca Mihovec), Zgornje Pirniče

Mojca Mihovec je v zadnjem vodiču Gault & Millau Slovenija prejela naziv šefinje tradicije, zasluženo. Gostilna Mihovec je ena bolj zglednih gostiln pri nas, ki zvesto in osredotočeno sledi tradiciji, pri tem pa jedi bliža novi generaciji jedcev. Pri Mihovcu med pandemijo ob koncih tedna pripravljajo jedi po prednaročilu, v ponudbi pa imajo v teh zimskih dneh denimo številne jedi na žlico, pogačo s svinjskim jezikom in črno redkvijo s skuto, govejo juho, koline z zeljem, žganci in matevžem, svinjsko kračo in telečji vrat iz pečice, ocvrto piško, ričoto z jurčki, snežne kepe in jabolčni zavitek.