Pelicon je na čelu festivala Pivomanija v Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pelicon je na čelu festivala Pivomanija v Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bevog je bil vedno korak pred drugimi - tudi pri polnjenju craft piva v pločevinke, kar je ponekod v tujini že postala praksa. Foto: Bevog
Bevogov kompleks v Bad Radkersburgu je že pripravljen na soboto. Foto: Bevog

Vasja Golar se je leta 2012 kot prvi slovenski pivovar lotil obrtniškega pivovarstva in zaradi pregovorno okostenele slovenske birokracije v Bad Radkersburgu, takoj čez slovensko-avstrijsko mejo, postavil Bevog, ki danes velja, čeprav je plod slovenskega znanja in ekipe, za najboljšo avstrijsko (!) mikropivovarno, zaradi velikega uspeha pa je poslopje moral enkrat že širiti.

Matej Pelicon in Anita Lozar pa sta svoj Pelicon zagnala leta 2013 v Ajdovščini, s čimer sta bila mlada Ajdovca dejansko ena izmed pionirjev mikropivovarstva znotraj slovenskih meja. Bevogu in Peliconu so v tistem prvem valu sledili še ostali (HumanFish, Reservoir Dogs ...), v pičlih treh letih pa se je slovenska mikropivovarska scena s pivovarji, kot so Tektonik, Mali Grad, Maister, Carniola in drugi, tako razmahnila, da očitno lahko na isti dan izpeljemo dva craft festivala.


Mikropivovarne na Pivomaniji:
Pelicon (Ajdovščina), Mali grad (Kamnik), The HumanFish (Vrhnika), Carniola (Žirovnica), Hopsbrew (Selo pri Ihanu), Tektonik (Ljubljana), Lobik (Maribor), Green Gold (Spodnje Grušovlje), Kaki Kraft (Miren pri Novi Gorici).

Najprej v osrčje Vipavske doline, kjer bo v ajdovski Hiši mladih med 12. in 20. uro potekala Pivomanija. Deset pivovarjev bo ponujalo več kot 25 pip točenega piva, pri čemer bo osrednja vloga, jasno, pripadla Peliconu, ki je svoji liniji po 3rd Pillu (še vedno uspešnica) do danes dodal še pale ale Yes Boss, Quantum dipo, hoppy red ale Out of China, Imperial Coffee Stout in še nekaj priložnostnih. Večer se bo sklenil s koncertom, vstop pa bo mogoč le z nakupom vstopnice, ki vam bo omogočala neomejeno okušanje piva.

Bevog gosti tuje mikropivovarje
Bevog je po drugi strani na svoj festival, poimenovan po svojem priložnostnem zvarku Who Cares, privabil številne tuje mikropivovarje, od katerih velja omeniti Mikkellerja, Cantillon in Stone Brewing. Skupno naj bi se na travniku pred pivovarno točilo več kot 60 piv, od tega tudi devet točenih Bevogovih (Rudeen, Smoked Pils, Orange Unicorn, Freezbee Beer, Tak, Kramah, Ond, Baja, Deetz).


Mikropivovarne na Who Cares:
Bevog (Avstrija/Slovenija), Cantillon (Belgija), Croce Di Malto (Italija), Mikkeller (Danska), Evil Twin (Danska), Birra del Borgo (Italija), Gueuze Tilquin (Belgija), Birrificio HOP SKIN (Italija), Tiny Rebel Brewing Co. (VB), Stone Brewing (ZDA/Berlin), Collabs Brewery (Avstrija), Põhjala Brewery (Estonija) ...

Festival se bo začel ob 15. uri, končal pa opolnoči. Ob 16. uri bo potekala tudi tiskovna konferenca, na katerem bodo mikropivovarji oz. njihovi predstavniki z Golarjem delili svoje poglede na pivsko sceno. Udeleženci festivala lahko s seboj prinesejo tudi svoje doma zvarjeno pivo, ki se ga bo dalo na kraju dogodka izmenjati z drugimi domačimi varilci. Poskrbljeno bo tudi za hrano in glasbo, pofestivalsko dogajanje pa se bo preselilo v Golarjev družinski pivohram na slovenski strani.

Mimogrede, danes in jutri festival mikropivovarn poteka tudi v Medulinu pri Puli.