Dubaj je bolj kot po kulinariki doslej slovel po visokih zgradbah (v ozadju najvišja stolpnica na svetu Budrž Kalifa) in blišču. Foto: EPA
Dubaj je bolj kot po kulinariki doslej slovel po visokih zgradbah (v ozadju najvišja stolpnica na svetu Budrž Kalifa) in blišču. Foto: EPA

Michelin je mesto v svojem dubajskem katalogu namenil skupno 69 restavracijam, 14 med njimi jih je prejelo naziv "Bib Gourmand", kar pomeni, da zagotavljajo vrednost glede na ceno.

Skupno 11 restavracij je prejelo Michelinovo zvezdico, mednarodni znak kulinaričnega prestiža in kakovosti. Med njimi sta dve restavraciji – italijanska Il Ristorante in francoska Stay – prejeli dve zvezdici.

"Naši inšpektorji so že leta na terenu, da bi spremljali razvoj lokalne kulinarične krajine. Ponosni in veseli smo, da razkrivamo živahnost in resnični potencial Dubaja kot gastronomske točke," je za CNN povedal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec.

V vodniku dve bližnjevzhodni restavraciji

Restavracije, ki so uvrščene v vodnik, obsegajo 21 različnih kuhinj. Dubaj je vendarle dežela priseljencev, migrantskih delavcev, ki predstavljajo veliko večino prebivalstva.

Michelin naj bi z 21 kuhinjami želel tudi odraziti kulturno raznolikost kraja s 3,5 milijona prebivalcev.

Čeprav gre za prve zvezdice na Bližnjem vzhodu, pa je ni prejela nobena restavracija, ki se specializira za lokalno bližnjevzhodno kulinariko. Dve restavraciji s tovrstno ponudbo – Bait Maryam in Al Khayma – pa sta prejeli naziv Bib Gourmand.

Odpiranje kulinaričnih vrat Bližnjega vzhoda?

Uvrstitev Dubaja, bogatega arabskega emirata, na zemljevid uveljavljenih kulinaričnih destinacij bo spodbudila tudi kulinarični turizem, čeprav mestu turistov ni primanjkovalo – letno Dubaj obišče kar 16 milijonov ljudi. Hkrati pa bi lahko vodnik vrata v svet visoke kulinarike odprl tudi drugim deželam na Bližnjem vzhodu.