Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: EPA
Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: EPA

Tri Michelinove zvezdice so najprestižnejša nagrada v svetu kulinarike, ki jo dosežejo le redke restavracije. Čeprav jih ima Japonska ob Franciji največ, kar 29, je Kej Kobajaši postal prvi kuhar japonskega rodu, ki je za svojo restavracijo v Franciji dobil prestižno nagrado. Kot zapisano v vodniku, je Kobajaši "virtuoz usklajevanja različnih okusov z vedno dovršeno zasnovo jedi".

42-letnik se je rodil v japonski provinci Nagano, kjer je bil njegov oče kuhar v tradicionalni japonski restavraciji. Poleg očeta ga je nad izbiro te življenjske poti navdušil predvsem dokumentarni film o francoski kuhi. Preselil se je v Francijo, kjer se je šolal pod taktirko Gillesa Goujona in Alaina Ducasseja – oba nagrajena s tremi zvezdicami.

Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: Reuters
Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: Reuters

Svojo restavracijo Kei je v francoski prestolnici postavil pred devetimi leti in že leto pozneje prejel prvo Michelinovo zvezdico. Leta 2017 je dodal drugo, tri leta pozneje pa še zadnjo.

"Venomer morate težiti k napredku. Poskušajte nove stvari, to je tisto, kar bo delalo vaše jedi drugačne in odlične,” je povedal v svojem govoru. "Kuhati moraš s čustvi in užitek deliti z ekipo."

Kobajaši slovi po vključevanju japonskih sestavin v francosko kuho, ocenjevalce pa je najbolj navdušil s škotskim dimljenim lososom na hrustljavi zelenjavi in peno iz rukole.

V francoski izdaji vodnika 2020 je bilo kar 49 na novo ovenčanih restavracij z eno zvezdico, 11 novih imetnikov dveh zvezdic, Kobajaši pa je eden izmed treh prejemnikov najvišje nagrade.

Kdo jih ima največ?

Michelinova zvezdica je nedvomno najvišja čast v mednarodni kulinarični industriji. Na svetu je le nekaj izbranih kuharjev, ki jim je uspelo zbrati osupljivo število Michelinovih zvezdic.

Joël Robuchon – 31 Michelinovih zvezdic

Robuchon se je v zgodovino zapisal s svojim krompirjevim pirejem. Foto: EPA
Robuchon se je v zgodovino zapisal s svojim krompirjevim pirejem. Foto: EPA

Nemogoče je razpravljati o kuharski eliti, ne da bi omenili pokojnega Joëla Robuchona. Ta je dosegel rekord z največ Michelinovimi zvezdicami med kuharji, kar 32 naenkrat jih je imel. Pozneje je eno izgubil, a z obstoječimi 31 zvezdicami še vedno spada v sam vrh.

Leta 1989, deset let po tem, ko je pri 36 letih odprl restavracijo Jamin, je prejel naziv kuharskega mojstra stoletja. Zgolj po enem letu ustvarjanja kulinaričnih presežkov v restavraciji Jamin je dobil svojo prvo Michelinovo zvezdico.

Robuchon je nekdanji mentor drugega Michelinovega najbolj nadarjenega kuharja.

Gordon Ramsay – 16 Michelinovih zvezdic

Ramsay s svojimi restavracijami, kuharskimi knjigami in televizijskimi oddajami velja za največjega zaslužkarja med kuharji. Foto: Reuters
Ramsay s svojimi restavracijami, kuharskimi knjigami in televizijskimi oddajami velja za največjega zaslužkarja med kuharji. Foto: Reuters

Ime neizprosnega škotskega kuharja je pripisano 35 restavracijam po vsem svetu. Njegova restavracija Restaurant Gordon Ramsay iz londonskega Chelseaja ima od leta 2001 tri Michelinove zvezdice.

Čeprav ima številne restavracije v Veliki Britaniji, ga javnost najbolje pozna po njegovih televizijskih resničnostnih šovih. Slovi predvsem po svojih trpkih in ne preveč prijaznih komentarjih v oddajah Vražja kuharija in MasterChef.

O skupno prejetih 16 zvezdic jih ima trenutno"zgolj" še sedem.

Martín Berasategui – 12 Michelinovih zvezdic

Barasategui z 12 zvezdicami spada v sam vrh med španskimi kuharji. Foto: EPA
Barasategui z 12 zvezdicami spada v sam vrh med španskimi kuharji. Foto: EPA

Kuhar španskega rodu je specializiran za baskovsko kuhinjo, kuha pa že približno 44 let. Preden je odpotoval v Francijo, da bi se izučil pri nekaterih najboljših kuharjih na svetu, je pri svojih 14 letih začel kuhati v restavraciji svojih staršev. Ko se je vrnil domov, je prevzel družinsko restavracijo in si prislužil prvo Michelinovo zvezdico.