Oblikovna povezanost lokala Robba med vodnjakom Francesca Robbe in notranjostjo ni naključna in želi narediti na obiskovalce močan vtis. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Oblikovna povezanost lokala Robba med vodnjakom Francesca Robbe in notranjostjo ni naključna in želi narediti na obiskovalce močan vtis. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
EFEKT 58 PUSHER združuje prednosti okretne lopate in potiskača za sneg. Foto: Mesec oblikovanja
Akademija kulinarike in turizma Maribor (posebna omemba) je zasnovana kot izobraževalno središče in prostor izmenjave idej za širši krog strokovnjakov s področja gostinstva in turizma, pa tudi za splošno javnost. Čeprav gre za javni šolski objekt, nastal z omejenimi sredstvi, njegov interier z uporabo kakovostnih materialov in inovativnih rešitev uči uporabnike o prostorski kulturi. Foto: Mesec oblikovanja
Interier leta stanovanje v Trnovem (Demšar arhitekti). Foto: Mesec oblikovanja
Serija svetil iz furnirja (1963) oblikovalcev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja. Foto: Mesec oblikovanja

V Mestu oblikovanja v prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige v Ljubljani se je s podelitvijo nagrad v torek zvečer začel Mesec oblikovanja, ki bo letos kot osrednjo temo izpostavil Sinergije. Poleg mednarodne razstave Znamke in znamenja, na kateri se bo predstavilo 190 razstavljavcev z vsega sveta, bodo tudi okrogle mize, kratka predavanja Oder 180 stopinj ter dogodek Off in sploh.

"Vse od svojega začetka je Mesec oblikovanja prepoznaval dobro oblikovanje in stremel za povečanjem njegove prepoznavnosti, za izboljšanjem vidnosti in vrednotenjem dosežkov. Iz tega poslanstva so se razvile nagrade Meseca oblikovanja," je zapisal organizator. Slovenske nagrade za oblikovanje je žirija (prof. Janez Smerdelj, Jelena Pirkmajer, Maja Tasič Demšar in Lenka Bajželj) podelila v štirih kategorijah.

Oblikovanje leta 2015: EFEKT 58 PUSHER
Žirija je za oblikovalski presežek podelila prestižno nagrado za Oblikovanje leta izdelku EFEKT 58 PUSHER avtorja Marka Pavlinca (Rinz products in naročnika Imas), "ki izstopa z domišljeno funkcijo, posebej načrtovano za potiskanje snega, kar pomeni nadgradnjo in dodatno funkcijo prvotnega modela lopate za odmetavanje. Ergonomski ročaj se je v praksi izkazal kot optimalna rešitev, zato ni bilo potrebe po kakršnemkoli spreminjanju. Tako izdelek s svojimi dopolnitvami še naprej ostaja zelo aktualen," je zapisala komisija.


Interier leta 2015: Robba in stanovanje v Trnovem

Na razpis za nagrado INTERIER LETA 2015 je prispelo dvanajst projektov v kategoriji 'javni' interierji in sedem projektov v kategoriji 'zasebni interierji'. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Matevž Frančič in predsednica Eva Prelovšek Niemelä, je izmed prispelih prijav izbrala projekte, ki so izstopali po svojih likovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah.

Kategorija javni interierji
Restavracija Robba biroja AKSL arhitekti (Špela Leskovic, Aleš Košak), ki smo jo na MMC-ju v rubriki Prostor in pol že predstavili, "navdušuje s svojim močnim likovnim izrazom. Arhitektom je s pomočjo preprostega prostorskega ovoja iz geometrijskih vzorcev, ki so parafraza baročnega motiva z Robbovega vodnjaka, uspelo ustvariti dinamičen prostor druženja. Lokal Robba kaže ubrano ravnotežje med minimalizmom in maksimalizmom, med iluzijo in stvarnostjo. Zaradi svojih brezkompromisnih oblikovalskih načel je projekt navdušil vse člane žirije".

Žirija je posebno omembo podelila Akademiji kulinarike in turizma Maribor biroja Arrea (Maruša Zorec, Uroš Rustja, Katja Saje), saj projekt pomeni kombinacijo kakovostne arhitekture in privlačnih interierjev. "Je manifestacija premišljene in umirjene natančnosti. Pri oblikovanju prostorov je bil uporabljen širok nabor materialov in barv, ki ustvarijo raznolika prostorska doživetja. Ker projekt ne pomeni tipične naloge opremljanja interierja, temveč je tesno povezan z arhitekturo celotne stavbe, ki so jo zasnovali v istem biroju, se je žirija odločila, da projektu podeli posebno omembo."

Kategorija zasebni interierji
V kategoriji zasebnega interierja se je žirija soglasno odločila, da nagrade v tej kategoriji ne podeli, pač pa izmed prispelih prijav izbere finalista. Stanovanje v Trnovem biroja Demšar arhitekti (Gašper Demšar, Miha Maček, Maja Tasič Demšar) "je polno zgodb in ubrano izbrane notranje opreme z osrednjim draguljem – betonskimi stopnicami, ki vertikalno povezujejo tri nivoje. Oprema je izbrana tako, da omogoča prikupnost življenja, po drugi strani pa odprtost prostorov ustvarja ambient, v katerem je užitek bivati".

Brezčasni
Zbirki brezčasnega oblikovanja, ki je prestalo preizkus časa in dokazalo trajno vrednost, se tokrat pridružuje leta 1963 oblikovana in skoraj povsem ročno, v domačem studiu izdelana serija svetil iz furnirja danes žal že pokojnih avtorjev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja.

Perspektivni
Med prepoznavnimi dosežki mladih oblikovalcev in arhitektov so: Mana Leban (hotel na Krvavcu Mane Leban), Tina Javornik (idejni projekt prenove nekdanjega SDK-ja v novo Umetnostno galerijo, magistrsko delo), Manca Zorec (projekt OAZA), Patrik Bevec (svoj družbeno odgovorni pogled povezal z dostopno tehnologijo tridimenzionalnega tiskanja ter oblikoval celoten proces storitve in zasnove proteze), Ema Babošek (večnamenski pohištveni element s’Mood), David Kokot (večfunkcionalno stropno svetilo 'FreshLight'), Tina Verbič (modna oblikovalka), Nataša Majer (avtorica slikanic Fragment), Majda Kramberger (izdelala oblačilo, ki zaznava gibanje oblečenega telesa).

V projekt oblikovanja celostne podobe oblačil za slovensko osebje na svetovni razstavi EXPO v Milanu je avtorica doc. Sonja Šterman vključila študentke oblikovanja Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, ki deluje v okviru Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

Ob koncu Meseca oblikovanja 20. novembra bodo v Mestu oblikovanja odprli še Design center Slovenije. Ta bo namenjen povezovanju in podpori kreativnega potenciala Slovenije z namenom večje gospodarske učinkovitosti in konkurenčnosti družbe kot celote.