Jastoge je treba pred kuhanjem onesvestiti. Foto: Reuters
Jastoge je treba pred kuhanjem onesvestiti. Foto: Reuters
Švicarska vlada je napovedala tudi začetek intenzivnega boja proti nezakonitim vzrejališčem psov in napravam, ki pse ob lajanju samodejno kaznujejo. Foto: Reuters

Švica ni prepoznavna zgolj po urah in čokoladi, temveč tudi po strogih zakonih za zaščito živali.

Tokrat je v svojih ukrepih stopila še korak naprej - prepovedala je kuhanje jastogov, ko so ti še pri zavesti. Takšen postopek priprave sicer velja za nenadomestljivega že vse od začetka priprave te specialitete.

Švicarska vlada je naredila konec kuharskemu receptu kuhanja zavestnih jastogov in zapovedala, da je treba živali pred pripravo usmrtiti ali onesvestiti. Iz Berna so sporočili, da je dovoljena le usmrtitev z električnim udarom ali močnim udarcem.

Jastogovo mehko meso, ki je sicer obdano z robustnim oklepom, je prepleteno z občutljivim živčnim sistemom. To pomeni, da živi jastogi ob kuhanju doživljajo nepredstavljivo bolečino.

Tudi prevoz jastogov z mesta ulova bo v prihodnje prilagojen udobju jastogov. Vlada je dodala še, da: "jastogov ni več dovoljeno prevažati na ledeni podlagi ali v ledeni vodi. Vedno jih je treba prevažati v okolju, ki je podobno njihovemu naravnemu habitatu."

Novost, ki jo je vlada uzakonila na pobudo borcev za pravice živali, pa je razburila predvsem hotelski in gostinski sektor, ki se z reformo ne strinja.

Boj v Italiji
Švicarski aktivisti pa v boju za pravice jastogov niso sami. Kot smo poročali že junija lani, je v Italiji skupina za zaščito živali sprožila kazenski postopek proti nekemu lastniku restavracije v bližini Firenc in opozorila, da v njegovi restavraciji živi jastogi čakajo v hladilniku, preden jih vržejo v lonec z vrelo vodo.

Vrhovno sodišče je italijanskemu gostincu naložilo plačilo 2.000 evrov kazni in dodatnih 3.000 evrov sodnih stroškov.