Slovenska vinska reprezentanca je osvojila svojo tretjo lovoriko. Foto: Mediaspeed
Slovenska vinska reprezentanca je osvojila svojo tretjo lovoriko. Foto: Mediaspeed

Zmaga zraven prestiža in velike promocije za Slovenijo kot vinsko deželo prinaša še eno pomembno stvar. Nedvomno nam bo kot organizatorjem naslednjega evropskega prvenstva veliko lažje pri sami izvedbi.

false
Evropsko prvenstvo 2018 bo v Sloveniji. Foto: Mediaspeed
false
Veselje evropskih prvakov. Foto: Osebni arhiv Jure Štekar

Konkurenca na letošnjem prvenstvu je bila izjemno močna, najmočnejša do sedaj, je povedal za MMC član reprezentance Jure Štekar (Vinogradništvo Štekar, Goriška brda): "Vse reprezentance so pomladile svoje vrste, tudi naša ni bila nobena izjema. Igral se je kakovosten, dinamičen in gledljiv nogomet, ki je privabil zavidljivo število gledalcev."

Slovenski vinarji so slavili na vseh štirih tekmah, ki so jih odigrali na prvenstvu. Najprej so samozavestno opravili s skupinskim delom evropskega prvenstva in se z zmagama nad Švico in favorizirano Madžarsko prebili v polfinale, kjer so v napeti tekmi premagali Italijane.

V finalu sta se pomerili edini reprezentanci, ki sta doslej osvojili naslov evropskih prvakov. Nemci so si kot branilci naslova prizadevali za drugo zaporedno lovoriko, Slovenija pa tretjo skupno zmago v zgodovini (Slovenija je slavila na prvenstvih leta 2011 in 2012).

Razburljiva tekma se je začela z golom Nemcev z 11-metrovke, Slovencem pa se je kmalu zatem ponudila priložnost, da iz istega položaja, prav tako iz prekrška izenačijo, a Boštjanu Žnuderlu ni uspelo premagati nemškega čuvaja mreže.

Rezultat je nekaj minut pozneje izenačil Matej Vračko, a ne za dolgo, saj so Nemci po predložku iz kota kmalu spet povedli. Vmes je začelo močno deževati in tekma je bila zaradi grmenja in strel prekinjena v 41. minuti prvega polčasa. Po nadaljevanju tekme je mladi Mitja Sobočan po ekipni akciji zadel gol za izenačenje. Ko je po napeti tekmi že vse kazalo na podaljške, pa je v zadnji minuti še enkrat zablestel Mariborčan Žnuderl, ki je zatresel mrežo za končni rezultat 3:2.

Za igralca prvenstva je bil s šestimi doseženimi zadetki razglašen igralec slovenske reprezentance Matej Vračko.

EP 2018 v Sloveniji
Slovenija je v Mainzu uradno prevzela organizacijo naslednjega petega prvenstva, ki bo od 23. - 27. maja 2018 potekalo v Sloveniji, z osrednjim dogajanjem v Goriških brdih, Ljubljani in Mariboru. "Prepričani smo, da se bodo ekipe do naslednjega prvenstva še okrepile in pričakujemo, da bomo lahko v Sloveniji leta 2018, ko prvenstvo organiziramo mi, videli še višji nivo nogometa in še močnejši odpor tekmecev," je povedal Štekar.

Promocija vin skozi šport
Cilji Vinske reprezentance Slovenije so predstaviti Slovenijo kot turistično točko, predvsem v povezavi z vinom in vinsko kulturo, izboljšati prepoznavnost Slovenije kot dežele odličnih vin, povezovanje med slovenskimi in tujimi vinarji, medsebojno sodelovanje in izmenjava tako na področju prodaje vin kot vinskega turizma ter ozaveščanje o vinski kulturi Slovenije, zgodovini in o zmerni in spoštljivi "uporabi" vina.

Vinska reprezentanca rednih treningov nima, srečujejo se na prijateljskih tekmah, ki so organizirane čez celo leto. "Pa tudi na neuradnih tekmah z obstoječimi vinskimi reprezentancami, kjer je običajno v prvem planu mreženje in sklepanje novih poznanstev ter izmenjava znanja z vinarji in drugimi deležniki iz tujine. Odigramo pa jasno tudi tekmo, kar je bistvo naše reprezentance - promocija slovenskih vin skozi športno noto."

In kako so zmago proslavili? "Proslavili smo sicer nekoliko skromneje, saj nas čaka naporna pot proti domu. Smo pa kot pravi vinarji jasno tudi nazdravili s kozarcem vina," še javlja Štekar iz Nemčije.

Vinsko reprezentanco Slovenije sestavljajo: Anej Simčič, Bojan Černe, Jure Štekar, Matjaž Simčič, Robi Fišer, Jure Veber, Tomaž Ščurek, Matej Vračko, Danilo Steyer, Mitja Sobočan, Matej Hlebec, Borut Praprotnik , Nejc Ščurek, Bogomir Valdhuber, Boštjan Žnuderl, Tim Lo Duca, Marko Toplak, Matej Rebernišek, Marko Cesar, Jožef Obrovnik, Tomaž Domenis, Robi Senikovič, Timi Kaloh, Janez Skočaj, Jure Stegne, Jan Kramberger, Albert Trost. Trener je Sebastijan Rojs.

Zmaga zraven prestiža in velike promocije za Slovenijo kot vinsko deželo prinaša še eno pomembno stvar. Nedvomno nam bo kot organizatorjem naslednjega evropskega prvenstva veliko lažje pri sami izvedbi.