Skrivnostni krog na planini Zaslap pod Krnom. Foto: RTV SLO
Skrivnostni krog na planini Zaslap pod Krnom. Foto: RTV SLO

Gre za ostanek kulture starodavnih ljudstev? Za ogrado za živino ali svetišče? Kakšna je vloga kroga? Vprašanja se kar vrstijo, šele ko vstopiš v krog, pravzaprav elipso, pa vidiš, da je postavitev kamnov na določen način smiselna.

"Daljši premer je 31,4 metra, to je deset krat pi, naslednja značilnost je tetiva v krogu, ta je oddaljena od krožnice 3,14 metra," pojasnjuje tolminski radiestezist in ljubiteljski raziskovalec Jože Munih, ki se ukvarja z raziskavo energijskih vrednosti omenjenega prostora.

Po mnenju raziskovalcev je bil prostor med tetivo in krožnico namenjen obredju in svečenikom, ki naj bi tu določali koledar. "Ta krog je nastavljen na zimski solsticij, ob zimskem solsticiju prvi žarek sonca posije v sredino kroga med dvema večjima kamnoma v krogu," pravi Munih.

Druga vloga kroga naj bi bila zdravljenje z energijo, tretja pa obredna.

"Edini dokaz, da je bila tu civilizacija, fizičen dokaz, so kremenovi okruški. Povsod okrog nas je apnenec, kremena ni, to se pravi, da je nekdo moral kremen prinesti, nekdo ga je moral obdelovati," pravi Munih.

Drugi dokaz je ocena geologa Jožeta Čara. "Na osnovi korozije, ki razjeda kamen od spodaj, se pravi v stiku z zemljo, je ugotovil, da je ta kamen, ki smo ga vzeli iz krožnice ven, tam vsaj pet tisoč let," je dodal tolminski raziskovalec.

Miro s planine Zaslap je na vprašanje, ali pozna kakšno zgodbo o skrivnostnih krogih, odgovoril: "Poznam zgodbe, ljudje, ki so vstopili v krog, so povedali, da se dobro počutijo, kot prenovljeni."

Munih je za konec povedal: "Če smo zunaj kroga, so prisotne energije od dva do tri tisoč enot po bovisu, kakor merimo radiestezisti; ko prestopimo krožnico in stopimo v krog, pa vstopimo v drug energijski svet, tu noter je povprečje okoli milijon enot."

Vse to pa že posega v mejne znanosti in odločenost vsakega, da tem razlagam verjame ali ne. Neznank je še veliko, če začnemo in končamo s skalami - kdo jih je sem privlekel, predvsem pa kako, saj najmanjše tehtajo dve toni ...

Megalitski krog na planini Zaslap pod Krnom
Megalitski krog na planini Zaslap pod Krnom