Foto: Iztok Zupan/Festival Sajeta
Foto: Iztok Zupan/Festival Sajeta

Najstarejši in najmanjši tolminski festival je po 14 letih izpadel iz štiriletnega financiranja na ministrstvu za kulturo, je za Radio Slovenija pojasnil Janez Leban iz organizacijske ekipe Sajete.

"Konec aprila smo šele izvedeli, da smo ostali brez tega financiranja, zato smo morali program, ki smo ga delali od septembra, spremeniti in odpovedati večino tujega programa, saj na ta del pade tudi največja finančna teža. Tako da smo se bolj osredotočili na domače izvajalce, poleg tega pa še na bližnje države, Italijo, Avstrijo in Srbijo, od koder prihaja verjetno največje ime letos – kulten novosadski band Obojeni program, ki deluje že 40 let in redko nastopa v Sloveniji." Skupina Obojeni program bo predstavila najnovejši album 2021=41.

Letošnja novost je sodelovanje s festivalom Od:vod, ki poteka na različnih lokacijah in s katerim bodo konec tedna popestrili z elektronsko glasbo.

Sajeta že več kot dve desetletji deluje kot kulturno-umetniški laboratorij v naravnem okolju ter za teden dni ustvari možnosti za izražanje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč. Nastala je iz želje po preseganju žanrskih omejitev, cilj organizatorjev iz istoimenskega zavoda pa je tudi povezovanje raznolikega občinstva, brez generacijskih, socialnih ali geografskih razlik.

V šestih festivalskih dneh se bo po napovedih zvrstilo več kot 40 koncertov in glasbenih performansov z ustvarjalci iz osmih držav. Med izstopajoče zasedbe so uvrstili novosadsko skupino Obojeni program, ki deluje že štiri desetletja, a v Sloveniji redkeje nastopa.

Med nastopajočimi bodo tudi Gudio Möbius iz Berlina ter Lanhart Tapes v duu s Tijano Stanković iz Srbije. Iz Srbije pričakujejo tudi Svetlano Spajić, raziskovalko vokalnih tehnik različnih narodov, ki bo vodila eno od kreativnih delavnic.

Kontrabasist Tomaž Grom bo nastopil s tolkalcem Zlatkom Kaučičem, premiero pa bo na Sajeti doživel duo, v katerega sta se povezala stara znanca festivala Ana Kravanja iz tria Širom in kitarist Vitja Balžalorsky, znan iz sodelovanja z zasedbo Laibach. Boštjan Simon bo v navezi z Elvisom Homanom predstavil elektroakustični projekt Aug.Unis.

Izpostavljeni ustvarjalec bo primorski glasbenik Andrej Kobal, ki bo predstavil projekt GranuRise ter izvedel delavnico in predavanje z naslovom Izrazne možnosti v eksperimentalni elektronski glasbi. Nastopila bo tudi komaj 18-letna domačinka Zarja Vitez z umetniškim imenom Arlo Zaria.

Pripravljajo še različne delavnice – otroške, joga, kvačkanje, polstenje, ples, zvok in tradicionalno petje. Na festivalu bodo predstavili tudi knjigo Blaža Kosovela Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo, v filmskem delu pa si bo med drugim mogoče ogledati dokumentarec o zasedbi Širom in njenih nastopih po Sloveniji.

Kljub nedavni odločitvi tolminskih svetnikov, da se naslednje leto Sotočje izvzame iz festivalskega prizorišča, upajo na kompromis in si še vedno želijo, da bi tudi v prihodnosti ostali ob Soči in Tolminki.