Eden od viktorjev je večer končal takole - med kokakolo in šampanjcem. Foto: MMC RTV SLO
Eden od viktorjev je večer končal takole - med kokakolo in šampanjcem. Foto: MMC RTV SLO
Bernardi Jeklin je z majhnimi koraki uspelo premikati gore, so zapisali v utemeljitvi nagrade. Foto: MMC RTV SLO
Slon in Sadež
Dvojec Slon in Sadež ni mogel mimo včasih ironičnega, včasih komičnega komentiranja družbenopolitičnega dogajanja v preteklem letu. Tako smo slišali tudi zgodbe o šentviškem predoru, patrii in nekaj 'jamranja' o recesiji. Foto: MMC RTV SLO
Jurij Zrnec
'Na tega bom še posebej pazil,' je prek svojega 'zastopnika' sporočil Jurij Zrnec. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Hribar in Marcel Štefančič
Sašo Hribar in Marcel Štefančič - oba sta napovedala, da ju na Viktorje ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Pandur je po svoj kipec prišel v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO
Jan Plestenjak
Jan Plestenjak si je tokrat privoščil ob sebi kar trojico brhkih žensk. Z njim so njegove uspešnice prepevale Alya, Nuša Derenda in Alenka Godec. Foto: MMC RTV SLO

Jeklinova, dolgoletna urednica Jane in Lady, je iz rok lanskih zmagovalcev, New Swing Quarteta, prejela zlati kipec za dolgoletno delo v medijih. "Zato, ker je znala dobro zgodbo zavohati, jo posredovati in objaviti. Zato, ker je občinstvo naučila zahtevati dobre zgodbe," se je glasil del obrazložitve.
Kam bo Zrnec z vsem tem "zlatom"?
Poleg Jeklinove - "To je po dolgem času prvi moški v mojih rokah," je dejala - je drugo ime večera vsestranski Jurij Zrnec, ki ga na podelitvi ni bilo. Sam je prejel dva viktorja, tako strokovnega kot "ljudskega", še dva pa oddaja As ti tud not padu?!.

Skozi prireditev v Cankarjevem domu sta, enako kot lani, krmarila glasbenika in voditelja Slon in Sadež, ki sta "priznala", da sta na oder prišla po vezah, saj ju je za "posebna odposlanca" izbral sam Borut Pahor.

Nagrade se vsebinsko delijo na strokovne viktorje, ki jih izbirajo člani Akademije Viktor, in viktorje popularnosti, ki jih izberejo bralci revije Stop. Vse kategorije po vrstnem redu podeljevanja:

Premierni viktor za Marcela Štefančiča jr. ...
Prvega viktorja sta novinar 24 ur Janez Usenik in mis Universe Anamarija Avbelj podelila v kategoriji strokovni viktor za najboljšega voditelja informativne oddaje. Zmago je odnesel Marcel Štefančič jr. za vodenje oddaje Studio City, ki ga ni bilo na oder. Nominirani sta bili tudi Manica Janežič Ambrožič in Darja Zgonc.

... nič novega: spet 24 ur ...
Radijska in televizijska voditeljica Ota Roš in "raperski pesnik" Kosta sta prišla na oder s strokovnim viktorjem za informativno televizijsko oddajo. S konkurenco Dnevnika in Odmevov Televizije Slovenija je tudi letos opravila oddaja 24 ur.

... Klemen Slakonja ga tokrat ima
Dva obraza z RTV-ja, "prva in druga" Bernarda Žarn in novinar ter občasni voditelj Dnevnika Dejan Ladika, sta imela v kuverti zapisano ime najbolj obetavne medijske osebnosti. V drugo gre rado, bi lahko rekli za voditelja oddaje NLP, Klemna Slakonjo, ki je bil v tej kategoriji nominiran že lani. Letos mu je le uspelo. Ker ga v Cankarjev dom ni bilo, so njegovega viktorja prejeli trije francoski šarmerji. "Merci!" so zaklicali. Nominirana sta bila še Ula Furlan in Jani Muhič.

Po enega viktorja prišli trije
Za viktorja za otroško in mladinsko tv-oddajo so bili nominirani Bukvožer, Enajsta šola in Jasno in Glasno. Slavila je oddaja Enajsta šola, katere ustvarjalci so se zahvalili: "Hvala, ker je bila opažena radovednost."

Naj dokumentarec in naj TV-film
Akademija Viktor je izbrala tudi najboljšo dokumentarno oddajo preteklega leta. Viktorja je prišel iskat Amir Muratović, scenarist, režiser in montažer oddaje Fabiani : Plečnik. Praznih rok sta ostali oddaji Ivana Kobilca in Prgišče žalosti. Sebastian Cavazza in Inti Šraj pa sta glavni imeni televizijskega filma Vampir z Gorjancev, ki je premagal Anico in Hit poletja v kategoriji za igrano televizijsko oddajo ali televizijski film.

Prvi za Lada in Jurija ...
Akamedija Viktor je očitno "padla not" v delo Lada Bizovičarja in Jurija Zrneca, saj je viktorja za zabavno televizijsko oddajo podelila nedeljski večerni oddaji As ti tud not padu?!. Hri-bar in NLP sta se morala obrisati pod nosom. Namesto Lada in Jurija sta kipec prišli iskat kar dve "bejbiki", ki sta seveda rekli: "Njiju ni, ker ... sta Bosanca!"

... in še drugi za Jurija
Kategorija najboljši voditelj zabavne televizijske oddaje je letos povsem moška domena. Med tremi "kerlci" sta jadralec Vasilij Žbogar in voditeljica Sobotnega popoldneva Tanja Bivic izgovorila ime: Jurij Zrnec. V "boj" je Jurij poslal kar sodelavca Igorja Gajiča, saj je imel isočasno premiero. V tej kategoriji "več sreče prihodnjič" za Lada Bizovičarja in Saša Hribarja.

Andrej Karoli spet "na tronu"
Po dobri uri sta Slon in Sadež strokovne viktorje spravila "pod streho" in čas je bil za podelitev šestih "ljudskih" viktorjev, ki jih izbirajo bralci, gledalci in poslušalci. Špela Močnik in Gregor Trebušak, "kmetijska svetovljana", sta prišla na oder s kipcem, namenjenim najbolj priljubljeni radijski osebnosti. Sašo Hribar, Andrej Karoli ali Jure Sešek? Odgovor: žametni glas Vala 202 in petkove Popevke tedna, Andrej Karoli.

Radio Center "nacentriral" največ poslušalcev
Dvema glasbenikoma, Nuški Drašček in Tomislavu Jovanoviću - Tokacu, ki je med občinstvo razmetal nekaj albumov svoje zasedbe Dan D, so zaupali nalogo razglasitve radijske postaje, ki se je lani najbolj vsidrala v srca poslušalcev. Zmagovalec je že drugo leto zapored postal Radio Center. Med nominiranci sta bila tudi Radio Hit in Val 202.

V kategoriji televizijskih oddaj so bile nominirane oddaje As ti tud not padu?!, Odmevi in Razgibanica. Zmagovalec je ime, ki smo ga ta večer že slišali: As ti tud not padu?!.

Marko Vozelj vidno ganjen
Družinska glasbena naveza, Gal in Severa Gjurin, je nominirance za glasbenega izvajalca kar odpela. Viktorja bo na polico lahko postavil Marko Vozelj, nekdanji Čuk. Nominirana sta bila tudi Trkaj in Adi Smolar.

Že dolgočasno ... spet Jurij Zrnec
Jurij Zrnec
je dobil še drugega samostojnega viktorja, tokrat za najbolj priljubljeno televizijsko osebnost. Vedeževalka Karin in njegov kolega Lado Bizovičar, sta bila za kipec prekratka.

"Golica TV ostaja slovenska ..."
Zadnji viktor je bil namenjen najboljši lokalni, regionalni ali kabelski televizijski postaji. Viktorja ni dobila ne TV Pika ne Net TV, ampak Golica TV.

Najbolj "posebna" Bojan Traven in Tomaž Pandur
A s tem podeljevanja viktorjev še ni bilo konec. Erika Žnidaršič je prvega viktorja za posebne dosežke podelila Bojanu Travnu, glavnemu uredniku oddaje Svet na Kanalu A. Drugega viktorja je napovedala igralka Milena Zupančič. Za uspehe na tujih gledaliških odrih in preseganje meja ga je prejel gledališki režiser Tomaž Pandur.

Doza smeha s Slonom in Sadežem
Slon in Sadež sta, kot je bilo to od njiju pričakovati, poskrbela za nekaj vložkov, ob katerih so se gledalcem usta razlezla v nasmešek. Tako sta predstavila novo, muslimansko obarvano narodnozabavno oddajo Z glasbo proti Meki, katere voditelj je bil Bine Ladnik. Jonas in Katarina Čas sta se spet pojavila v ukinjeni dnevni nadaljevanki Strasti, a tokrat sta čustveno podajala resne svetovne novice. Videli pa smo tudi napovednik za nov slovenski film z naslovom - Slovenski film.

Tokac med podeljevalci in izvajalci
Za glasbene minute so letos poskrbeli: duet raperja Zlatka in pevke Renate iz zasedbe I. C. E., Jan Plestenjak je svoje uspešnice Iz Pekla do raja, Bela noč in Soba 102 prepeval z Alenko Godec, Nušo Derendo in Alyo, moči pa so združili tudi The Stroj in Dan D.

A. K./A. P.