Slovensko cesto so danes dopoldne preplavili maturantje. Foto: BoBo
Slovensko cesto so danes dopoldne preplavili maturantje. Foto: BoBo
maturantska parada
Največ jih je plesalo leta 2011. Foto: BoBo
maturantska parada
Od leta 2011 je plesalo že več kot 300.000 maturantov in maturantk v več kot 100 evropskih mestih. Foto: BoBo
Maturantska parada

Plesna šola Urška Pro in Plesna zveza Slovenije sta Maturantsko parado letos organizirali že šestnajstič. MMC se je pridružil maturantom v središču Ljubljane, kjer so plesali na osrednjem delu Slovenske ceste, pozdravila pa sta jih tudi predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković.

"Dragi maturantje, dober ples vam želim na Slovenski cesti, ki je brezplačna za vse. Uživajte danes ta vaš dan in vso srečo pri maturi," je dejal župan Zoran Janković. S to izjavo se je odzval na zahtevo organizatorja, da bi morali vsi tisti, ki plesnega tečaja niso opravljali pri njih, za sodelovanje na četvorki plačati 40 evrov oziroma da bi to morale poravnati njihove plesne šole.

Dijake naj bi namreč plesne šole zavajale, da jim bo s tečajem pri njih omogočeno tudi sodelovanje na Maturantski paradi, čeprav tega nikoli niso preverile pri organizatorjih. Na pomoč župana so se obrnili dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Pozdravil jih je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je letos z Maturantsko parado še dodatno povezan.

"Ali lahko rečem nekaj pomembnega? Dobro me poslušajte - zdaj vas pozdravljam kot predsednik in kot oče enega izmed vas. In v imenu vseh staršev vam želim povedati, kako zelo ponosni in srečni smo zaradi vas. V življenju boste imeli sanje. Ko vam bo kdo rekel, da niso realne, morate iti mimo njega in preslišati ta nasvet. Srečno!"

Lastijo si tudi Guinnessov rekord
Od leta 2001 do danes je Maturantska parada s plesom povezala več kot 300.000 maturantk in maturantov v več kot 100 evropskih mestih, devetkrat pa so si maturantje priplesali tudi naslove Guinnessovih rekorderjev. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeležencema še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

Tudi letos je potekala akcija ministrstva za zdravje. Mlade so pozvali, naj sledijo akciji Na maturantsko četvorko brez alkohola. "Ples je žur, ples je gibanje. Danes izrazite svojo energijo brez alkohola," je mlade v pozdravu opozorila predstavnica ministrstva Nina Pirnat.

Plesali v Sloveniji in v tujini
Največji prizorišči sta bili v Ljubljani in Mariboru, med drugim pa so plesali tudi v Kranju, Novi Gorici, Portorožu, Novem mestu in Murski Soboti.

Letos so se slovenskim dijakom pridružili tudi maturantje iz Slovaške, Češke, Madžarske, Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Makedonije.

"Super je, veseli smo, da se nam je uspelo prebiti čez štiri leta srednje šole, čeprav nas čaka matura," je za MMC dejala dijakinja. "Imeli smo srečo z vremenom, zato je ta dan le še bolj poseben," je dodala druga.

Po tradicionalni četvorki so se maturantje zavrteli še v ritmih tradicionalne Golice, nato pa jih je čakal še zabavni program z glasbenimi nastopi Zlatka in Trkaja.

28. maja se začneta poklicna in splošna matura s pisnim delom iz angleščine in po tem maturante čaka natrpan mesec junij, ko se bodo na izpitih poskušali kar najbolje odrezati in zbrati zadostno število točk za vpis na želeno fakulteto.

Maturantska parada