Borut Pahor na lanski maturantski četvorki ni imel sreče s
Borut Pahor na lanski maturantski četvorki ni imel sreče s "spodbujanjem" dijakinj. Foto: BoBo
Rosvita Pesek
Rosviti Pesek se je zareklo. Foto: Jani Ugrin
Lento za najbolj seksistično izjavo leta si je lani prislužil nekdanji predsednik Milan Kučan. Foto: BoBo

Nagrado sicer podeljujejo v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

Pahor je sporne besede izrekel na lanski maturantski četvorki, tradicionalni prireditvi za dijake četrtih letnikov, ki po ulicah glavnega mesta ob koncu šolskega leta zaplešejo četvorko. Njegove besede so v javnosti naletele na velik pogrom, Pahor pa se je pozneje državljanom opravičil in obljubil, da se bo potrudil biti boljši.


Seksistične izjave vseh kandidatov - z obrazložitvami vred - si lahko preberete na strani spol.si.

Peskova pa je seksistično navodilo "Poenostavite za ženske, lepo prosim" izrekla v oddaji Odmevi na TV Slovenija, kjer je gostoval Zoran Stančič, ki je skušal razložiti predlog nove evropske direktive o strelnem orožju.

Seksistični raper
Med letošnjimi kandidati so se med drugim znašli še Jelka Sežun, ki je po mnenju organizatorjev sicer dobronamerno, a kljub temu pokroviteljsko izjavo namenila pevki Andreji Zidarič. "Deklič na posnetku ima komaj dvajset let in drobiž, a ko stopi na sceno, je oder njen," je dejala Sežunova.

Za raperja Darka Nikolovskega je bil usoden zapis na Facebooku, ki je preveč izpostavljal pomen videza žensk, za direktorja Planice Jelka Grosa izjava o "ženskem dejavniku" pri slabših predstavah skakalcev, ki jo je podal v intervjuju za Dnevnik, za prvaka SDS-a Janeza Janšo izjava ob referendumu za istospolne zveze, za teoretskega psihoanalitika Romana Vodeba, samooklicanega antifeminista, pa kar vrsta izjav, ki po mnenju organizatorjev dodatnih utemeljitev sploh ne potrebujejo.

Ta se je na našo novico že odzval na Twitterju z verjetno novim kandidatom za bodečo nežo 2016: "RdečeZorke so zafrustrirane feministke, lezbijke, ki bi morale na psihoterapijo - zato, da ne bi smetile po družbi."

Med kandidati tudi Čander
Založnik Mitja Čander si je nominacijo zaslužil s priporočilom za avtobiografijo morebitne bodoče prve dame ZDA Melanije Trump. "To je zgodba o prerojeni ženski - spremeni si ime, jezik, domovino, življenjski slog, še celo njeno telo je drugačno. Edino, kar je ostalo enako, je njena ambicija. Biti nekdo. Biti prva dama sveta," je izjava, s katero je Čander po mnenju podeljevalcev namignil, da je ženska uspešna, šele ko se spremeni zaradi moškega.

Na tapeti se je RTV Slovenija znašla tudi s sporočilom za javnost, v katerem so o novi voditeljici oddaje Tarča zapisali, da bodo "z Jasmino (Jamnik) skušali targetirati tudi novo publiko; pred njo je težka naloga, saj bo morala dokazati, da lahko tudi ženske vodijo tovrstne oddaje, ki so sicer v večini domena moških, ostro in brezkompromisno".

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic, podeljujejo pa jo v sodelovanju s portalom spol.si. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane.

Lani je bodečo nežo prejel nekdanji predsednik republike Milan Kučan. POP-ovo novinarko Vero Ladžić, ki ga je prosila za odziv na aktualno politično dogajanje, je namreč vprašal, ali je poročena, in ko mu je odvrnila, da ne, jo je potrepljal in ji položil na srce, naj "se raje ukvarja s tem".

"Seksistične izjave niso nedolžne, prevečkrat pa so izrečene v šaljivem tonu," opozarja tudi ob 8. marcu soorganizatorka festivala Rdeče zore Anja Kocman. Ob tem dodaja, da družbene spremembe, ki stremijo k omilitvi seksizma, so mogoče. "Eden od korakov bi bila gotovo kritična refleksija."