Rekorderja Davo in Marko listata knjigo rekordov. Foto: MMC RTV SLO
Rekorderja Davo in Marko listata knjigo rekordov. Foto: MMC RTV SLO
Rekorderja Matjaž in Davo

In kaj je lepšega, kot da je ta rekorder vpisan v najbolj znamenito knjigo rekordov vseh časov, Guinnessovo knjigo rekordov, ki izhaja že vse od leta 1955, od takrat pa jo je kupilo že več kot 124 milijonov ljudi?

Podobno kot lani smo tudi letos Slovenci dočakali svojo izdajo te "knjige vseh knjig", na predstavitev ob izidu pa je založba Učila povabila znamenite in zanimive ljudi, slovenske gore liste, ki so jim v knjigi namenili nekaj vrstic. V rdečih majčkah z napisom "Guinnessova knjiga rekordov 2011" so tako z urednico Branko Fišer kramljali Davo Karničar, lastnik rekorda za najhitrejši spust s smučmi z Mount Everesta, Marko Baloh, imetnik dveh kolesarskih svetovnih rekordov, Matjaž Kuntner, najditelj največjega pajka mrežarja na svetu, in Tomaž Ambrož iz Plesne šole Urška, ki je organizirala največjo četvorko na svetu.

"Za rekord si ne bi niti nataknil smučarskih čevljev"
Karničarju je ta podvig uspel že skoraj pred desetimi leti. "Če sem odkrit, prav hude konkurence v tej kategoriji nimam. Da se je moje ime znašlo v tej knjigi, pa je le posledica mojega uspeha, saj si nikoli nisem nataknil smuči s tem namenom," je dejal ekstremni smučar, doma z Jezerskega, ki je na vprašanje, ali pozna kakšen Guinnessov rekord, hudomušno odgovoril: "Ne. Zapomnil bi si le ime premierja, ki bi državo popeljal v nebeški razcvet."

Kako različna sta si Matjaž in Jernej Kuntner in kakšne načrte še ima Davo Karničar, si oglejte v videoposnetku na desni.

Ob njem je sedel Marko Baloh, ki mu je na velodromu v 24 urah uspelo prekolesariti natančno 890,2 kilometra. A pred njim je že nov izziv, saj bo kljub zarečenemu kruhu oktobra poskusil ta rekord še izboljšati. "900 kilometrov je tista magična meja, ki me vleče. Kolesarstvo pa je tako ali tako zame najlepši šport na svetu."

Ambrož: Rekorderji so maturanti
Povsem drugačni rekorderji so vsako leto maturanti, ki zasedejo slovenska in tuja mesta ter odplešejo največjo četvorko. Po besedah Tomaža Ambroža se jim je uspelo v knjigo zapisati že sedemkrat, zadnji rekord je od lani. "A letos bomo znova poskušali," je zagotovil Ambrož in predal besedo dr. Matjažu Kuntnerju, ki sta ga na predstavitvi spremljala še dva znana člana družine - brat Jernej in oče Tone.

"Počutim se kot eksot v tej knjigi. Sam hodim po tropskih krajih in iščem gigantske pajke oziroma samice, velike tudi toliko, kot je človeška dlan." Pajka rekorderja je sicer v Južnoafriški republiki odkril že leta 2000, odkritje pa je objavil šele lani, zato se je letos znašel v tej izbrani družbi.

Letošnja izdaja je sicer posvečena dvema rekorderjema, ki sta že umrla - najmanjšemu človeku na svetu He Pingpingu in kralju popa Michaelu Jacksonu, ki se je v knjigo zapisal kar osemkrat. Kot zanimivost - v njej je po novem tudi ime Lady Gaga, ki je postala najbolj iskana ženska na spletu v letu 2009, najbolje plačani zvezdniški par pa sta Jay-Z in Beyonce. V slovenski izdaji je kar 17 slovenskih rekorderjev, poleg omenjenih še stara trta iz Maribora, brezno Vrtoglavica, največji kres iz Boštanja, Jolanda Čeplak, Peter Mankoč, Martin Strel, Aleš Valič, Tomaž Humar, Rajmond Debevec ter Robert Ferenčak in Robert Kranjc.

Rekorderja Matjaž in Davo