Verjeti v samoroga

Izo Sio in Sama Logina je Zvezdana označila kot glasnika nove dobe. "Njuni pogledi na življenje so lahko tudi izjemen recept za boljšo družbo, za boljšo državo, za novo skupnost," je dejala voditeljica. Ob tem je opozorila na njun zapis v knjigi Iza in SamoRog, ki jo je sicer napisal Dani Polajnar: "Služiti denar zaradi denarja samega oziroma biti bogat samo zato, ker nas v to sili naša kultura, nas zagotovo ne bo osrečilo. Sreča je v nas, ne zunaj nas. Moramo pogledati vase in se vprašati, kaj si resnično želimo in kaj nas bo naredilo srečne. Sam denar nas pač ne pripelje do tega. Svoj pomen dobi šele takrat, ko ga potrebujemo za uresničevanje svojega poslanstva."

 Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Kot je dejala Iza Sia Login, se z možem zavzemata za nove, boljše, bolj človeške in trajnostne načine delovanja, ne samo v osebnem, temveč tudi poslovnem življenju.

Zakaj je bila povabljena v podjetje? "Imela sem svoje podjetje, idealno službo, najbolj idealno za vse večne čase, in si nisem želela iti nikamor drugam. Ampak zaradi njegovega namena, ki se mi je zdel res plemenit, sem mu šla naproti. Če bi bil to samo posel, ne bi šla v to. In je tudi vedel, zakaj me je povabil. Ker moški včasih ne poznajo ženske narave, kako ženske delujemo. To je ta ključ. Ženske smo drugačne in moški pričakujejo, da bomo delovale kot oni, in takrat ne moremo biti uspešne, ker ne moremo tekmovati z moškimi na moški način. V bistvu nam sploh ni treba tekmovati. Lahko gremo skupaj, ampak vsak na svoj način in združimo te zadeve," je dejala Iza Sia Login.

Od kod ideja, da bi naredila nekaj za dobro človeštva? "Samo je po duši znanstvenik, bere, brska po spletu. Že pred letom 2010 se je pojavilo ogromno informacij o podnebni krizi in on je začutil ogromno odgovornost, češ naša generacija in generacija naših staršev sta naredili največjo škodo. Zdaj imamo otroke, vnuke in naslednike, ali jim bomo to pustili? V tem delu sveta, kjer živimo, je težko dobiti neprofitna sredstva za takšne projekte. In je rekel, da bomo naredili podjetje, da bomo v sedmih letih zaslužili toliko denarja, da bomo potem lahko delali te projekte, ki jih je treba delati, mi smo rekli za Zemljo, ampak v bistvu jih delamo za človeštvo. Zemlja bo preživela, človeštvo lahko izumre. Zemlja se bo v nekaj desetih letih obnovila in bo srečnejša."

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Januarja leta 2010 so tako podjetje zagnali, nihče v ekipi, čeprav so bili računalničarji, pa ni znal delati mobilnih aplikacij. "Ko so slovenski poslovneži slišali, da ustanavljamo zagonsko podjetje in da ne vemo, kaj bomo delali, so se nam posmehovali," je dejala in povedala, da so se na začetku želeli osredotočiti na aplikacije, uporabne v vsakdanjem življenju.

Njihov prvotni načrt je bil, da v petih letih zaslužijo 100 milijonov dolarjev, prodajo podjetje in dve leti počakajo na izplačilo. Pozneje so naredili drugače. Podjetje so namreč natanko sedem let po tem, ko so se s sodelavci prvič skupaj usedli v pisarno, prodali za 10-krat več. Loginova, ki se ima za optimistko, pa je dejala, da jim je pomagal univerzum. "Ker je univerzum vedel, da potrebujemo več, da tisto ne bi bilo dovolj za to, kar bomo morali delati."

Kristaloterapija, numerologija, astrologija, feng šuj, šamanski obredi in tehnika manifestacije

Njuno podjetje, kjer je prevladoval nazor, da vsak lahko pove svoje mnenje, drugi pa ga spoštujejo, je bilo vedno kombinacija znanja, dela in duhovnosti – kristaloterapija, numerologija, astrologija, feng šuj, šamanski obredi in tehnika manifestacije oziroma zavestnega kreiranja. "Ko smo na sestankih s podjetji, kot so Disney, Apple in podobna, podpisovali pogodbo, sem rekla, oprostite, pogodbo bi podpisovali prihodnji petek, ampak to ni pogajalska taktika, takrat pač zvezde v redu stojijo. In so rekli, da to spoštujejo. Nikoli mi nihče ni nič rekel, ker me ni bilo sram. Sicer je Samo vedno rekel, to boš ti rekla na sestanku, ker njemu je bilo to bolj tako," je med drugim dejala Iza Sia Login.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Vodja je odgovoren za ustvarjalnost zaposlenih, denar ne zagotovi sreče

Za delovanje podjetja uporablja prispodobo baterijske svetilke: medtem ko je snop svetlobe uspeh, so baterija namen, energija in vrednote organizacije. Žarnice so vodje, leča delovne skupine, ohišje so delovni dogovori in procesi, ki vse držijo skupaj. Tako je vsak del enako pomemben, ob pomanjkljivostih pa se vidi, kateri del potrebuje "popravilo". Po njenih besedah pa je vodja tisti, ki je odgovoren, da ustvari kreativno delovno okolje in svojim članom tudi pomaga, tako pa jih navdihuje.

"Kot sama poznam podjetja, mislim, da znajo že zelo ceniti svoje zaposlene in da so začela že vlagati v to ter da se zavedajo tega, da prihajamo v obdobje, kjer so ljudje na prvem mestu," je povedala Loginova, ki pa poudarja pomembnost ravnovesja med življenjem in delom, pri doseganju cilja pa so pomembni strast, ustvarjalnost, neustrašnost, prav namen, predvsem pa pogum – vsak lahko, če si le želi. "Dajmo si postavljati cilje, dajmo si postavljati vizije, svetle vizije," je pozvala in poudarila, da ima po njenem mnenju vsak pravico biti uspešen in srečen.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Prepričanje, da je denar tisti, ki nam bo prinesel srečo, pa je Loginova poimenovala kot "zid iluzije". "Denar je samo baterija, shramba za energijo," je dejala in poudarila, da denar ni bistvo življenja, po njenem prepričanju pa ga človek ne sme manifestirati, saj je brez strasti in je zgolj papir. "Seveda je bolje biti nesrečen v ferrariju kot ga samo v časopisu gledati, ampak še vedno si nesrečen. Sreča je pa tu notri, sreča je v odnosih, sreča je takrat, ko lahko kreiraš," je povzela svojega moža Sama.

Loginova je sicer v času ustvarjanja zgodbe delala tudi po 12 ali 16 ur, v zadnjem času pa poskuša količino delovnih ur zmanjšati. To, da je treba veliko delati, je po njenem mnenju le prepričanje. "V bistvu je treba le delati. Ali je to zdaj veliko ali malo manj, je odvisno, ampak definitivno, če želiš spustiti določeno količino energije čez sebe in če smo rekli, da je tudi denar energija, moraš biti pretočen in to mora iti čez telo."

Novi projekti obarvani predvsem okoljevarstveno

S podjetjem sta zakonca zaslužila več denarja, kot ga bosta kadar koli potrebovala zase, osrečuje pa ju poslanstvo, in ne denar. Z zasluženim denarjem podpirata okoljevarstvene projekte, želita pomagati planetu in človeštvu.

Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Po ugotovitvi, da je projektov glede energetike in naravnih virov že dovolj, pa sta se kot glasnika novega delovanja usmerila v hrano. Načrtujejo, da bodo te projekte, raziskave in storitve potem tudi brezplačno dali v uporabo. "Ko začne padati energija in ti je malo zmanjkuje, se vprašaš, zakaj to delaš, zakaj. In se prižge ta namen in te potegne kot po 'zajli' gor," je Loginova poudarila pomembnost, da ima projekt namen.

Namen njunega projekta pa so čista voda, čist zrak in čista zavest. Pri uspehu podviga, s katerim zagovarjajo nazor, da ima vsak človek pravico do zdrave hrane, pa se zanašajo na to, da bodo posamezniki ukrepali vsak zase, po vsem svetu. "Ljudje včasih čutimo, da kot posamezniki ne moremo ničesar narediti. Ampak ni tako," je povzela in dodala, da se bodo po spremembi vedenja potrošnikov začela spreminjati tudi proizvodna podjetja.