Družba Outfit7 je najbolj znana po govorečem mačku Tomu. Foto: EPA
Družba Outfit7 je najbolj znana po govorečem mačku Tomu. Foto: EPA

Kaže, da sta zakonca Samo in Iza Login, rezidenta Cipra, zgodbo zastavila tako, da so od nje imeli kar največje koristi zaposleni in razvijalci iger. Mnogi med njimi so postali manjši lastniki podjetja. Po pisanju Financ in revije Manager so bili deležni nagrajevanja v obliki delniških opcij.

Leta 2010 je na Gorenjskem ustanovljena Ekipa 7 poslovala z dobičkom v višini 4,6 milijona evrov, od tega je državi plačala več kot 1,1 milijona evrov davka. Lani je družba zakoncev Login v Sloveniji, zdaj z imenom Ekipa 2, ustvarila ali prikazala dobiček, nižji od milijona, to pomeni plačilo davka okrog le še 200 tisočakov.

Davek plačan na Cipru
Večinska lastnika sta se očitno odločila, da bosta koristi od razvoja in hitre rasti podjetja delila z zaposlenimi, ne z državo ali državami. Samo in Iza Login sta rezidenta Cipra, korporacija Outfit 7 je zaradi nizkih davkov in lažjega zaposlovanja prav tako na Cipru, lanski čisti dobiček skupine, ki jo sestavljajo podružnice v davčno ugodnih državah, je znašal 80 milijonov evrov. Večino so si kot dividende razdelili lastniki. Plačanega davka je bilo, če sodimo po preteklih poročanjih Managerja, za kakšna dva milijona - na Cipru.

Vse je zakonito. Tako poslujejo novodobna podjetja. Smo pa videli že bolj sporne prakse. Pri velikanih, kot so Google, Amazon, Facebook ali McDonalds, in sicer preusmerjanje dobičkov v jurisdikcije z nizkimi stopnjami, tudi ob manipulaciji transfernih cen. Imajo pa ti giganti nekaj skupnega z zakoncema Login, to je fundacija. Če od Outfita 7 nimajo koristi države, ki bi pobrale davek od dobička, pa bi se lahko veselile določene organizacije, če bi jim zakonca, kot sta javno napovedovala, namenila sredstva iz svoje fundacije - menda za namen trajnostnega razvoja Zemlje.