Foto: Facebook
Foto: Facebook

Uprizoritev Legende o potopljenem zvonu na Bledu tradicionalno poteka na božični dan. Ker je prireditev minuli dve leti zaradi pandemije covida-19 odpadla in so jo ustvarjalci ter obiskovalci že pogrešali, pa jo je javni zavod Turizem Bled letos prvič organiziral tudi poleti.

Kot je ocenila v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart, se je tudi poletna varianta zelo dobro obnesla in če bo dovolj denarja, bodo dvakratno, tako poletno kot zimsko uprizoritev izvajali tudi v prihodnje. Poletna prireditev je drugačna od zimske in pričara drugačno vzdušje, je pojasnila Purkart.

V Turizmu Bled so opazili, da se na prireditev vedno znova radi vračajo tudi domačini, pa čeprav je marsikdo med njimi uprizoritev legende videl že dvajsetkrat. "To je eden najlepših blejskih dogodkov," je poudarila Purkart.

Gre za staro blejsko legendo o nastanku zvončka želja, ki stoletja domuje na otoku in uresničuje želje ljudi. Legenda govori o tem, da je na Blejskem gradu živela užaloščena vdova, ki so ji razbojniki ubili moža. V žalosti je vse svoje zlato in srebro dala pretopiti v majhen zvon, ki bi ga donirala cerkvici na Blejskem otoku, a ko so čolnarji želeli prepeljati zvon na otok, se je razbesnela nevihta in čoln se je potopil.

Užaloščena vdova je odšla v samostan v Rim in ko je papež slišal njeno žalostno zgodbo, je doniral nov zvon za blejsko cerkvico. Še dandanes velja, da se tistemu, ki z njim pozvoni, uresničijo želje. Ta legenda je prestopila meje Slovenije in številni gostje iz vsega sveta radi pozvonijo z zvonom želja na Blejskem otoku.