Domen svojega avtomobila nima, tako da v prometu niti ne more onesnaževati okolja. Foto: Stane Sršen
Domen svojega avtomobila nima, tako da v prometu niti ne more onesnaževati okolja. Foto: Stane Sršen
Andraž Hribar
Andraž je dejal, da ima njegovo gospodinjstvo velik posluh za okolje. Foto: Stane Sršen
Manca Špik
Manco Špik so povabili na čistilno akcijo, a je žal zasedena, tako da se je ne bo mogla udeležiti. Foto: Stane Sršen

Domen Valič, voditelj televizijske oddaje Parada, za akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki bo potekala prihodnjo soboto, sicer ni slišal, ko pa smo mu razložili, kaj sta njen namen in cilj, je bil takoj za: "Zakaj pa ne? To je najmanj, kar lahko storim," je dejal nadobudni voditelj, ki se je "pohvalil", da nima avtomobila, z njim se vozi samo enkrat na mesec, zato v tem pogledu okolja prav nič ne onesnažuje.

Kaj pa druge navade? "Odpadke vedno ločujem, vem pa tudi, kdaj je cenejši električni tok," je dejal Domen, ki pa je v isti sapi priznal, da gladko ignorira verižno elektronsko pošto v smislu "Danes ob 17.00 vsi ugasnimo luči." "To se mi zdi nemogoče, saj običajno ob tistih urah delam. Le kako bi bilo videti, da bi nenadoma sredi vaj v gledališču zaklical: 'Čas je za Zemljo, ugasnimo luči!' To pač ne gre tako."

Živa sodeluje v mnogih humanitarnih akcijah
Še bolj "zelena" je bila nekdanja mis Slovenija in povezovalka prireditev Živa Vadnov, ki je na vprašanje, ali se bo udeležila čistilne akcije, kot iz topa izstrelila: "Seveda, 17. aprila, kajne? Prišla bom, čistila bom okolico v svojem kraju, torej pod Rakitno," je dejala lepa plavolaska, ki ji skrb za čisto okolje še zdaleč ni tuja.

"Odpadke ločujem že nekaj let, že nekaj časa pa nestrpno čakam, da bodo v našo krajevno skupnost pripeljali tudi kontejnerje za organske odpadke. Z avtomobilom se sicer moram voziti v službo, ker je predaleč, da bi šla s kolesom, drugače pa se velikokrat usedem tudi na kolo. Poleg tega pazim, da uporabljam deodorante, ki okolju niso tako škodljivi," je hitela razlagati Živa, ki je sicer znana po tem, da se rada odzove najrazličnejšim humanitarnim akcijam, pa če je treba pomagati živalim, ljudem ali okolju.

Andraža pesniško navdihuje čista ljubezen, ne čisto okolje
Naslednjo soboto se bo za čistejše okolje "aktiviral" tudi pevec Andraž Hribar, ki sicer ne bo z vrečko na roki pobiral smeti, bo pa v domačem Kočevju kot prostovoljec sodeloval na glasbeni prireditvi, ki bo spremljala čistilno akcijo.

"Doma smo tudi sicer okolijsko zelo zavedni. Ločujemo odpadke, imamo kompostnik, uporabljamo biogorivo." Pa je že napisal tudi kakšno pesem o čistem okolju? "To pa ne. Pišem le o čisti ljubezni," je duhovito končal pogovor.

Akcije so le posledica človeške malomarnosti
Ker Manca Špik živi v Bohinjski Beli, ki leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, je dejala, da je bila njena družina zelo povezana z naravo. "Že kot majhno punčko so me učili, da ne smem odvreči odpadkov, kjer se mi zljubi! Odkar imam svojo kuhinjo, pa imam poseben koš za ločevanje odpadkov, tako da prispevam vsaj delček v mozaik k bolj čistem okolju," je dejala pevka.

Manca je potrkala tudi na vest vseh onesnaževalcev: "Nesprejemljivo se mi zdi, ko vidim nekatere, sploh otroke, kako odvržejo odpadke kamor koli, le v smetnjak ne! Če bi vsi ločevali odpadke in skrbeli za čisto okolje, čistilne akcije sploh ne bi bile potrebne, zato vidim rešitev v prevzgoji ljudi, ne pa v čistilnih akcijah, kjer se odpravljajo posledice človeške malomarnosti."