Mladoporočenca. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mladoporočenca. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ana Roš, lastnica z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajene Hiše Franko, se je v zakonski stan podala prvič in – kot je povedala – zadnjič. Usodni moški je bil zanjo Urban Stojan, poslovnež iz Ljubljane, ki ga je spoznala oktobra, povsem po naključju, na zadnji večerni pijači v prestolnici, kjer je ravno takrat odprla svojo pekarno.

Stojan (50) jo je neuradno zaprosil že kmalu po tem prvem srečanju, uradno, s po meri oblikovanim prstanom, pa na večerji ob Gardskem jezeru, v Anini najljubši restavraciji Lido84. Kuharska zvezdnica je privolila takoj in za datum velikega dogodka določila silvestrovo.

V hali L56 se je tako na zadnji dan leta 2022 zbralo približno 400 svatov, tako iz Slovenije kot iz tujine, med njimi številni znani Slovenci, kot so Katarina Čas, Bojan Križaj in Mojca Mavec, kuharski mojstri, gastronomski novinarji, vinarji, s katerimi Hiša Franko tesno sodeluje že desetletja, pa estradniki, sommelieri in poslovneži ter, jasno, celotno osebje Hiše Franko, ki prav tako letos praznuje 50 let obstoja.

Ana s svojimi starši, pričama in otrokoma ter Urban s svojimi otroki in pričama, v sredini pa župan Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ana s svojimi starši, pričama in otrokoma ter Urban s svojimi otroki in pričama, v sredini pa župan Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Boho šik" je bila garderobna zapoved za večer, v takem duhu pa je bila okrašena tudi hala, ki je spominjala na kuliso iz Alice v čudežni deželi, brez cvetja, pač pa z drevesnimi vejami, smrekami in mahom, svatje pa smo sedeli na blazinah, razpostavljenih po tleh.

Nevesto sta pred oltar pospremila njen oče Bojan in Anin zvesti štirinožni spremljevalec Princ, njeni priči sta bila vodja kuhinje v Hiši Franko Leonardo Fonseca in osebna asistentka Manca Istinič, njegova pa nekdanji evropski komisar Janez Potočnik in njegova sestrična, vrhovna sodnica Nina Betetto.

V prvih vrstah so sedeli tudi Anina otroka iz prejšnje zveze z Valterjem Kramarjem (na poroko je prišel tudi on), Eva Klara in Svit, ter Urbanova iz prejšnjega zakona, Pina in Val, ki so poskrbeli za nekaj ganljivih govorov. In tudi namesto daril sta mladoporočenca zbirala sredstva za dobrodelni sklad, katerega skrbniki so zdaj njuni otroci.

Dobrodošli v najlepše mesto na svetu

Obred je vodil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je nemudoma svate pozdravil v "najlepšem mestu na svetu", medtem ko sta za glasbo poskrbela Vlado Kreslin in Janez Dovč, Jana Šušteršič pa je posebej za zaljubljeni par priredila uspešnico Let it Be. Pozneje je na plesišču mikrofon prevzela naša nekdanja evrovizijska predstavnica Hannah Mancini.

Ne glede na to, da vodi Ana eno najboljših restavracij na svetu, pa ni privrženka formalnih prireditev, zato se je namesto sedeče večerje na različnih postajah streglo vse, od sušija do Anine pašte s paradižnikom, od tacosov do tamalesov, od ramena do – Olimpijinega bureka, ki je prispel na prizorišče po polnoči. Kaj bo oblekla za poroko, še en teden prej ni vedela, prav tako na dogodku ni bilo poročnega fotografa.

Gostje ter ženin in nevesta so vstop v novo leto pričakali na plesišču, kjer pa se jih je večina tako dobro zabavala, da v resnici ni niti opazila, ko je ura odbila polnoč.

Prav veliko počitka sicer mladoporočenca nista imela, saj sta imela že naslednji dan jutranji polet na krajše medene tedne v Lizbono.