Že z začetkom septembra se je na spored v tradicionalnem petkovem terminu vrnila oddaja Slovenski pozdrav, ki bi se morala sicer začeti že marca in v kateri se 24 mladih in neuveljavljenih ansamblov poteguje za sodelovanje na 24. festivalu Slovenska polka in valček. A nadobudnih glasbenikov v prihajajočih oddajah ne bodo spodbujali gledalci v studiu, saj jih v skladu z navodili NIJZ-ja tam ne bo, nam je pojasnil urednik oddaje Andrej Hofer.

Voditelja Slovenskega pozdrava, Darja Gajšek in Blaž Švab. Foto: MMC RTV SLO
Voditelja Slovenskega pozdrava, Darja Gajšek in Blaž Švab. Foto: MMC RTV SLO

Medtem ko za nastopajoče večjih sprememb ni – razen, da bodo morali nositi maske do trenutka, ko se bodo prižgale kamere, si razkuževati roke in ohranjati varnostno razdaljo –, pa bo oddaja vseeno drugačna, saj brez občinstva ne bo enako. "Občinstvo, odzive, energijo – vse to zabavni TV-format potrebuje. Zdaj moramo pač biti iznajdljivi in "navdušenje" po nastopu ansambla ustvariti drugje, na drugačen način," pravi Hofer, ob tem pa pripomni: "To je zdaj televizija 21. stoletja, to je 'covidtelevizija'."

"Brez objemov, dotikov, poljubov"

Za voditelja, Blaža Švaba in Darjo Gajšek, večjih sprememb ne bo, še pojasnjuje Hofer: "Morda bo med njima korak večja razdalja, sicer vse po starem, le brez objemov, dotikov, poljubov."

Nocoj se začenja tudi nova sezona kviza Joker, ki ga vodi Mario Galunič. Oddaja bo na sporedu dvakrat na teden, ob torkih in sobotah ob 20. uri, kot smo je že bili vajeni. A novi koronavirus je v oddajo prinesel veliko spremembo. "Snemanja Jokerja smo seveda morali prilagoditi trenutnim razmeram, zato smo iz studia umaknili obe tribuni, na katerih smo gostili približno 120 ljudi. Zdaj povabimo zgolj 20‒25 gledalcev, ki spremljajo oddajo, a za kamerami na varni razdalji," pojasnjuje Galunič in dodaja, da pazijo, da v studiu ni več kot 50 ljudi.

Kviz Joker bo tudi to sezono na sporedu dvakrat na teden. Foto: RTV Slovenija
Kviz Joker bo tudi to sezono na sporedu dvakrat na teden. Foto: RTV Slovenija

"Ko gledalci pridejo, morajo nositi maske, posedejo se na sedeže, ki so umaknjeni od drugih gledalcev na priporočeni razdalji. Seveda člani istega gospodinjstva sedijo skupaj. Vse prisotne tudi popišemo, tako da imamo, kot nalagajo pravila, seznam vseh udeležencev snemanja. Med oddajo ne vstajajo, in ko zapuščajo studio, morajo znova nositi maske. Še to: pred vstopom v studio si morajo vsi razkužiti roke," priprave na snemanje opisuje Galunič.

"Ne glede na uspeh v kvizu rokovanje odpade"

Spremeniti so morali tudi položaje v studiu, da je ohranjena minimalna razdalja med tekmovalcem, sotekmovalcem in voditeljem. Tudi za Maria Galuniča veljajo strožji ukrepi, saj se ne sme 'družiti' z gledalci, prav tako se ne smo rokovati s tekmovalcem in sotekmovalcem. "Zato je bilo treba prilagoditi začetek in konec oddaje. Ne glede na uspeh v kvizu, rokovanje odpade. Kar niti ni tako preprosto," pojasnjuje.

Sorodna novica “Zdi se, da je marsikateri politik imitacija samega sebe”

Zaradi manj gledalcev tudi vzdušje ni več enako, zato imajo po novem veliko več dela v postprodukciji oddaje, "saj od občinstva, ki je v studiu, ne moremo 'dobiti' enako močnih aplavzov in odzivov kot prej od petkrat številčnejšega". Obstoječe aplavze morajo tako dodatno okrepiti, dodati kakšno reakcijo, smeh, spodbudo, "da je končni izdelek prav tako dober in spektakularen, kot je bil prej".

Po sobotnem Jokerju bo prvič to sezono na sporedu tudi oddaja Kaj dogaja?, ki bo precej drugačna. Tako zaradi zamenjave voditelja – kot smo že pisali, bo Jonasa Žnidaršiča na voditeljskem stolčku zamenjal Tilen Artač –, kot tudi zato, ker oddaje ne bodo več snemali pred občinstvom. Za ta korak so se odločili zaradi nekaterih vsebinskih sprememb oddaje, je pojasnila urednica Maša Kljun, pa tudi zaradi omejitev glede števila gledalcev.

Z Vikend paketom se v nedeljske popoldneve vračata Bernarda Žarn in Jože Robežnik. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg
Z Vikend paketom se v nedeljske popoldneve vračata Bernarda Žarn in Jože Robežnik. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg

"Zaželeno je, da gostje že pridejo naličeni"

Z nedeljo se na male zaslone vračata tudi Bernarda Žarn in Jože Robežnik oz. oddaja Vikend paket, ki se prav tako ni mogla izogniti zahtevam po prilagoditvi snemanja zaradi pandemije. "V studio bomo sicer še sprejeli manj gledalcev, vendar le toliko, da bodo oddajo še lahko spremljali na varni medosebni razdalji," pojasnjuje urednik oddaje Tomaž Kregar in dodaja: "V novi sezoni bomo zmanjšali število komentatorjev na zgolj dva, tako bo tudi za Jožetovim omizjem mogoče držati varno razdaljo med gosti. Tudi sicer bomo gostili manj gostov naenkrat, da bo mogoče vzdrževati priporočeno distanco med gosti in voditeljema, saj ti pred kamero ne bodo nosili zaščitnih mask, medtem ko bo ta v zakulisju obvezna."

Kregar ob tem razkriva še nekaj sprememb, ki jih gledalci ne bodo opazili, so pa pomembne za goste: "Zaželeno je, da gosti že pridejo naličeni, pri nas pa opravijo samo popravke. Pred nastopom goste tudi prosimo, da si sami namestijo brezžični mikrofon."

Nova pokoronska resničnost tako počasi postaja tudi del televizijskega sveta.