Levo Alida Tomanič, mis Slovenije 2023, desno Vida Milivojša, mis Slovenije 2022. Foto: Miss Slovenije/Anže Krže
Levo Alida Tomanič, mis Slovenije 2023, desno Vida Milivojša, mis Slovenije 2022. Foto: Miss Slovenije/Anže Krže

Plavolasa Ptujčanka je naziv najlepše Slovenke osvojila pred mesecem dni v Radljah ob Dravi. Za naziv se je potegovalo dvanajst finalistk, ki so morale premagati različne izzive, saj tako tekmovalke kot lastnica licence mis Slovenije Jelka Verk poudarjajo, da to zdaleč ni več le lepotno tekmovanje. Projekt namreč poteka pod geslom "Podpirajmo slovensko, podprimo Slovenijo".

Alida se bo svetovnega izbora udeležila prihodnje leto. Foto: Miss Slovenije/Anže Krže
Alida se bo svetovnega izbora udeležila prihodnje leto. Foto: Miss Slovenije/Anže Krže

Alida, ki je lento osvojila pri 19 letih, zdaj pa je že dopolnila okroglo dvajsetico, je v pogovoru za MMC dejala, da je zelo ponosna, da je kot mis Slovenije dobila priložnost predstavljati državo. "Vseh dejavnosti, ki me še čakajo s poslovnimi partnerji, se izredno veselim, saj se zavedam, da ima le malo deklet, še posebej pri teh letih, takšno možnost mreženja in s tem tudi priložnost osebnega in kariernega razvoja," je dejala. Zaveda se sicer, da medijska prepoznavnost in naziv s seboj prineseta tudi odgovornost. "Kot mis Slovenije predstavljam projekt. Glede na to, da sem ga že kot finalistka dobro začutila in se prepoznala v njegovih vrednotah, ga razumem in podpiram. Moja največja obveznost je, da zastopam načela in vrednote projekta, ker pa se z njimi poistovetim, se mi ne zdi, da bi se zaradi naziva mogla čemu odpovedovati," je še dejala.

Alida je sicer študentka arhitekture, obiskuje drugi letnik te fakultete v Mariboru. Ob tem tudi igra odbojko in se ukvarja z glasbo. Dejala je, da jo vsi na tej poti podpirajo, od družine do prijateljev in sošolcev, in da so ji vedno svetovali, naj vztraja in verjame vase. Pa se boji, da ji bo čez leta ali desetletja žal, da se je odločila za sodelovanje na tekmovanju, ali da bi morda postala tarča posmeha zaradi kakšnega medijskega zdrsa? "Te preizkušnje se ne bojim, saj je to zame edinstvena priložnost, ki jo dobi le malo deklet. Ob vsakem novem izzivu se vedno pojavijo ovire in negativne preizkušnje, še posebej z večjo medijsko izpostavljenostjo. Vsako leto se na temo deklet, nosilk naziva mis pojavijo kakšni negativni komentarji, pa če se dekletu zgodi kakšen medijski zdrs ali pa ne. Teh komentarjev si ne jemljem k srcu, saj verjamem v načela projekta, verjamem, da delamo dobro – in predvsem verjamem vase ter v svoje vrednote," je še dejala samozavestno.

Alida je že kot finalistka izbora aktivno sodelovala pri organizaciji dejavnosti za uporabnike VDC Zasavje. Foto: Miss Slovenije
Alida je že kot finalistka izbora aktivno sodelovala pri organizaciji dejavnosti za uporabnike VDC Zasavje. Foto: Miss Slovenije

"Vse pretekle zmagovalke povezujejo visoka moralna načela"

V več pogovorih je Alida izjavila, da se ji zdi, da je žirijo na izboru prepričala s svojim odnosom, trudom in objavami na družbenih omrežjih. Kakšne bodo torej njene naloge kot aktualne nosilke naziva mis Slovenije? "Mis Slovenije že nekaj let več ni klasično lepotno tekmovanje, ampak projekt z vsebino, ki podpira Slovenijo in slovensko, to pa vključuje slovensko podjetništvo, glasbo, šport, kulturo ... Moja naloga je, da našo čudovito državo predstavim svetu, z namenom, da bodo tudi drugi prepoznali naš potencial. Seveda ne smem pozabiti, da je treba vsa ta področja približati tudi Slovencem. Navsezadnje, če ne bomo spoštovali svojega, domačega, ne moremo pričakovati, da nas bodo cenili tudi drugi."

Ob tem je prepričana, da projekt podira veliko stereotipov in odpira tabuteme. Tako je navedla, da v sodelovanju z VDC-jem Zasavje skrbijo za bolj vključujočo družbo za vse in dajejo glas ljudem, ki niso slišani, s podjetjem Tosama pa odpirajo tabuteme glede menstruacije in ženskega zdravja. Poziva tudi k povezovanju državljanov. "Ravno zato se niti projekt niti jaz politično ne opredeljujemo – cilj je ljudem predstaviti razloge za povezovanje in ne za razdvajanje."

V času predizborov in finalnega izbora je osebno spoznala pretekle nosilke naziva mis Slovenije. Alida je dejala, da si ta dekleta po značaju niso podobna, a so "kljub temu fantastična, saj jih povezuje ključna stvar – visoka moralna načela".

Poleg dejavnosti, povezanih z mis Slovenije, in študija Alida veliko časa nameni tudi glasbi. Lani je s tremi prijatelji ustanovila Kvartet Bellissimo, s katerim pojejo na različnih dogodkih, na talentšovu na samem izboru pa je po nekaj letih v roke ponovno vzela violino. Prav zato je prepričana, da bo tudi njena točka na talentšovu na svetovnem izboru obarvana glasbeno.

Na talentšovu se je Alida izkazala z igranjem violine. Foto: Miss Slovenije
Na talentšovu se je Alida izkazala z igranjem violine. Foto: Miss Slovenije

Čast, da zastopa Slovenijo, pripada Vidi Milivojša

A da se odloči, s kakšno nadarjenostjo in nastopom bo skušala prepričati strokovno komisijo na izboru za mis sveta, ima Alida še veliko časa. Čeprav nosi naziv mis Slovenije z letnico 2023, se bo izbora za mis sveta, ki bo potekal 16. decembra v New Delhiju v Indiji, udeležila mis Slovenije leta 2022, Vida Milivojša. Alida bo priložnost dobila prihodnje leto.

Za razlago, zakaj takšna odločitev, smo se obrnili na lastnico licence izbora za mis Slovenije, Jelko Verk, ki je pojasnila, da je izbor dekleta v domeni lastnika licence, saj mora on zagotoviti tudi vsa sredstva za udeležbo tekmovalke. "Letos je na prvi pogled vse skupaj morda videti nekoliko nenavadno, saj naj bi bil svetovni izbor junija, vendar je organizator premaknil termin. A to vidim kot pozitivno, v drugih državah je namreč pogosta praksa, da na svetovni izbor pošljejo dekle, ki je že predalo krono in ima posledično več izkušenj. Hkrati se mi ne zdi korektno, da bi bilo dekle, ki je celo leto pridno delalo, prikrajšano za potovanje in sodelovanje na svetovnem izboru. Vidi vsekakor pripada čast, da zastopa Slovenijo," je pojasnila Verk.

Dodala je, da so izkušnje, ki jih dekle, nosilka naziva mis Slovenije, pridobi v letu dni, neprecenljive. "Vse finalistke poskušamo naučiti, kaj dejansko pomeni vloga mis, vendar kako je resnično biti mis, razume le oseba, ki je ta naziv osvojila, saj je vsako leto nekoliko drugačno, in hkrati je vsako dekle unikatno. Zagotovo pa lahko rečem, da se sleherna dobitnica naziva skozi leto osebnostno zelo hitro razvija, pridobiva širino in vpogled v podjetništvo ter obenem tudi izkušnje javnega nastopanja. Z ekipo skrbimo, da jim omogočamo takšno okolje, okolje, ki spodbuja zelo hiter razvoj."

Alida (v sredini), ob njej pa pretekle mis Slovenije: Maja Zupan (2017), Maja Čolić (2020 in 2021), Vida Milivojša (2022) in Lara Kalanj (2018). Foto: Miss Slovenije/Anže Krže
Alida (v sredini), ob njej pa pretekle mis Slovenije: Maja Zupan (2017), Maja Čolić (2020 in 2021), Vida Milivojša (2022) in Lara Kalanj (2018). Foto: Miss Slovenije/Anže Krže

Vida Milivojša je tako v zadnjih dvanajstih mesecih po njenih besedah pridobila veliko novih poznanstev in znanja s področij podjetništva, organizacije, trženja in javnega nastopanja. Posebej pa je bila dejavna na področju družbene odgovornosti, saj je v sodelovanju z VDC-jem Zasavje organizirala različne dejavnosti, ki so pripomogle k lažjemu vključevanju v družbo ljudi s posebnimi potrebami. Postala je namreč ambasadorka projekta Širimo VIP Zasavje, njen cilj je bil predvsem ozaveščati, da ljudje s posebnimi potrebami ne spadajo v izolacijo oziroma med štiri stene različnih institucij, temveč kot aktivni sestavni del lahko živijo v simbiozi s preostalo populacijo. Aktivna pa je bila tudi med avgustovskimi poplavami, saj se je pridružila prostovoljcem.

"Mis je ambasadorka države"

Na izboru za mis sveta, ki ga bo šele drugič gostila Indija (mimogrede, tekmovanje bi moralo prvotno potekati v Združenih arabskih emiratih), je trenutno prijavljena 101 kandidatka. Vida Milivojša bo s seboj na pot vzela več večernih, športnih in poslovnih oblek pa tudi nacionalno obleko, ki predstavlja Slovenijo. Udeležba na svetovem izboru s seboj potegne zelo veliko stroškov, vključno z vsakoletnim stroškom licence. "Ker od države za zdaj nimamo nikakršne podpore, smo v celoti prepuščeni svoji iznajdljivosti," je dodala Jelka Verk.

Aktualna mis sveta je Poljakinja Karolina Bielawska. Foto: EPA
Aktualna mis sveta je Poljakinja Karolina Bielawska. Foto: EPA

Na vprašanje, ali meni, da bi morala tudi država sama bolj podpreti mis Slovenije na svetovnem izboru, pa je odgovorila: "Na žalost smo ugotovili, da tako predstavniki državnega aparata, s katerimi smo imeli opravka, kot tudi velik del državljanov zelo površno prebere informacije o tem, s čim se projekt Miss Slovenije ukvarja in kaj predstavlja. Razlogov, zakaj bi Slovenija morala podpreti naš projekt, je več. Prvi izmed njih je, da je mis ambasadorka države. S svojo udeležbo na mednarodnih tekmovanjih prispeva k promociji naše kulture, našega turizma, našega jezika in naših podjetij. Drugi razlog je, da je naziv mis drugje po svetu zelo spoštovan ter samoumevno privabi pozornost medijev in poslovnih partnerjev, ki lahko prispevajo k gospodarskemu razvoju države. Tretji razlog je, da naš projekt sodeluje z dobrodelnimi organizacijami oziroma gradi projekte, kot je prej omenjeni Širimo VIP Zasavje. Eden izmed glavnih razlogov pa je tudi ta, da mladim dekletom nudimo možnosti in priložnosti za osebnostno rast ter nadaljnji karierni razvoj. Treba se je tudi zavedati, da večja, kot sta podpora in zanimanje v matični državi, večja sta pozornost in zanimanje žirije na svetovnem izboru za dekle."

Ob tem je še kritično dodala, da Slovenijo omejuje lastna miselnost, da je vse, kar je tuje, boljše, zato meni, da je skrajni čas, da začnemo ceniti in podpirati svoje.