Prestol je predala svojemu 55-letnemu sinu. Foto: EPA
Prestol je predala svojemu 55-letnemu sinu. Foto: EPA

83-letna Margareta II. je pred nekaj tedni na televiziji nenadoma naznanila, da se bo odpovedala danskemu prestolu, kar je potem tudi storila na natanko isti dan, kot je pred 52 leti postala kraljica. Evropska monarhinja z najdaljšim stažem je po podpisu izjave o abdikaciji sobo zapustila s solzami v očeh in besedami: "Bog blagoslovi kralja." Prestol je namreč predala svojemu 55-letnemu sinu, ki je postal kralj Friderik X., in njegovi ženi, novi kraljici Mary, ki ima avstralske korenine.

Sorodna novica Slovo kraljice Margarete II. od prestola: hitro in brez pompa, a Danci jo bodo pogrešali

Skoraj teden dni pozneje pa je v svet pricurljala novica, da pa bo priljubljena plemkinja, ki je bila prva danska monarhinja po skoraj 900 letih, ki je prostovoljno abdicirala, postala tema izmišljene serije o njenem življenju. Tako bo Danska nekako dobila povsem svojo serijo Krona.

Predvsem gre za zgodbo o "deklici in njeni družini"

Televizijsko oddajo z delovnim naslovom Af Guds nåde (Z božjo milostjo) razvijata podjetje SAM Productions in danska televizijska postaja TV2. Producenti pravijo, da bo serija "zaobjela kraljevo družino v dobrem in slabem". To naj bi bila predvsem zgodba o "deklici in njeni družini". Ta bo postavljena v palačo Amalienborg, kraljevo uradno rezidenco v Københavnu, začela pa se bo z Margaretinim rojstvom leta 1940 in bo pripovedovala zgodbo z vidika članov kraljeve družine in tudi uslužbencev kraljevega dvora, poroča Guardian.

"Ni bilo namenjeno, da bi mala princesa postala kraljica, a časi so se spremenili in postala je velika kraljica. Zdaj je čas, da povemo veličastno zgodbo, ki nam lahko da vpogled, kakršnega še nismo imeli," je dejala izvršna producentka serije Meta Louise Foldager Sørensen, ki je bila producentka drame A Royal Affair, ki je bila leta 2012 nominirana za oskarja. Poudarila je, da je bila nekdanja kraljica "del zgodovine vseh Dancev", velik pomen pa je imela tudi po svetu.

Serija nastaja že leto in pol in bo predvidoma izšla prihodnje leto.