Tekmovalke z zmagovalko iz leta 2019 Toni-Ann Singh pred portoriško filharmonijo v prvih dneh druženja. Foto: Organizator/Miss World
Tekmovalke z zmagovalko iz leta 2019 Toni-Ann Singh pred portoriško filharmonijo v prvih dneh druženja. Foto: Organizator/Miss World

Že pred dnevi so okužbo potrdili pri predstavnici Indonezije Carli Yules, zato so njeno cimro, mis Indije Manaso Varanasi in še pet drugih tekmovalk, s katerimi je bila Yules v tesnih stikih, napotili v karanteno. Predsednica tekmovanja Julia Morley je pozneje sedmi sili zatrdila, da bodo vse (z izjemo obolele mis Indonezije) lahko sodelovale v finalu izbora, če bodo predtem predložile negativen izvid PCR-testa.

Sorodna novica "Upam si trditi, da ima notranjost večji pomen in težo za končni rezultat kot pa sam fizični videz"

Čeprav so dan pred tekmovanjem uvedli "dodatne varnostne ukepe", da bi morebitno širjenje okužb v garderobah in v dvorani zamejili, se je zgodilo tisto, česar so se organizatorji (in tekmovalke) najbolj bali: več tekmovalk in zaposlenih je na dan tekmovanja sporočilo, da se počutijo slabo, testiranje pa je pokazalo okužbo še pri 17 ljudeh, so sporočili. Skupaj je tako okuženih 23 od 97 tekmovalk in 15 članov osebja, poroča CNN.

"Po potrditvi dodatnih pozitivnih primerov danes zjutraj smo se po posvetu z zdravstvenimi oblastmi in strokovnjaki odločili, da tekmovanje preložimo," so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. Portoriške oblasti so ob tem dodale, da je odločitev o preložitvi tekmovanja sprejel organizator, ne pa pristojni, a jo pozdravljajo.

Ob tem so dodali, da so vse sodelujoče na tekmovanju "nemudoma poslali v karanteno", v naslednjih dneh jih čakajo testiranja na koronavirus. "Šele ko bo povsem jasno, da nihče izmed tekmovalk in osebja ni okužen, se bodo tekmovalke in njihovi spremljevalci lahko vrnili v domovine," so še pojasnili.

Tekmovanje so tako prestavili v bližnjo prihodnost – ko se bodo razmere umirile, bodo dekleta enkrat v naslednjih 90 dneh poklicali spet v Portoriko na finalni dogodek, so še navedli. "Izjemno se veselimo vrnitve naših tekmovalk na tekmovanje za krono mis sveta," je ob tem še dejala dolgoletna prva dama prireditve Julia Morley.

Tekmovanje za mis sveta je sicer lani zaradi zdravstvenih razmer po svetu odpadlo, tako da krona najlepše še vedno krasi glavo zmagovalke iz leta 2019, Jamajčanke Toni-Ann Singh. Slovenijo v San Juanu zastopa 22-letna Ribničanka Maja Čolić.

Maja se je s s svojo mažoretno plesno točko uvrstila med top 27 v t. i. šovu talentov, v športnem izzivu pa je bila uvrščena med najboljših 24. Kot je sporočila lastnica slovenske licence Jelka Verk, se Maja domov vrača v soboto.