Modno hišo Balenciago je leta 1919 v San Sebastianu ustanovil španski oblikovalec Cristóbal Balenciaga. Foto: EPA
Modno hišo Balenciago je leta 1919 v San Sebastianu ustanovil španski oblikovalec Cristóbal Balenciaga. Foto: EPA

Kampanjo za Balenciagino otroško linijo je posnel fotograf Gabriele Galimberti, v sporočilu za javnost ob lansiranju kampanje prejšnji teden pa so zapisali, da gre za nadaljevanje serije "Zgodbe igrač", "raziskovanje, kaj ljudje zbirajo in kaj prejemajo za darila".

Ob tem so dodali, da linija zajema "na desetine novih izdelkov, od gospodinjskih aparatov in pohištva do oblačil za hišne ljubljenčke in dišav, od vsakodnevnih predmetov do zbirateljskih kosov v omejeni izdaji".

A kampanja je sprožila silovit pogrom na družbenih omrežjih, tako da so bili pri Balenciagi primorani po hitrem postopku oglase umakniti.

"Že mogoče, da se je Balenciaga "opravičila", ampak vsi vedo, da so ji zeleno luč prižgali ljudje na najvišjih položajih v hiši. To je tržna strategija, poskus pridobivanja pozornosti s sporno vsebino. Njihovega opravičila ne sprejemam in ga nikdar ne bom. Seksualizirati otroke NIKDAR ni okej," je zapisal neki uporabnik Twitterja.

Balenciaga je v torek ob umiku oglasov sporočila, da se "iskreno opravičujejo, če je njihova božična kampanja koga prizadela". "Naše oprave za medvedke ne bi smele biti v kombinaciji z otroki v tej kampanji, in smo jo nemudoma umaknili z vseh platform," so zapisali.

Fotograf se distancira od koncepta

Galimberti je za CNN povedal, da usmeritev in snemanje "nista bila v njegovih rokah".

"Nisem v položaju, da bi komentirali Balenciagino izbiro, moram pa poudariti, da nisem bil na noben način pooblaščen ne za izbor izdelkov, ne modelov, ne kombinacije obojega. Kot fotograf je bila moja naloga zgolj in samo osvetlitev in fotografija. Kot običajno, tudi tokrat smer kampanje ni bila v rokah fotografa."

In še: "Domnevam, da vsak človek, ki je nagnjen k pedofiliji, brska po spletu in ima, na žalost, prelahek dostop do fotografij, popolnoma drugačnih od mojih, popolnoma eksplicitnih v svoji grozljivi vsebini. Tovrstni linči so uperjeni proti napačnim tarčam in odvračajo pozornost od resničnih težav in kriminalcev."

V Baskiji ustanovljena Balenciaga, ena najstarejših modnih hiš na svetu, je sicer prejšnji mesec zaradi protijudovskih izjav pretrgala stike s Kanyejem Westom.