Teniški igralci so mnogo več kot to - njihova imena so postala prava podjetja, okoli katerih se vrti ogromno denarja. Foto: EPA
Teniški igralci so mnogo več kot to - njihova imena so postala prava podjetja, okoli katerih se vrti ogromno denarja. Foto: EPA
Serena Williams
'Veliko časa namenim svojemu videzu. Zame na prvem mestu ni udobje - kdo si želi udobne obleke, če si lahko oblečen v zapeljive?' je dejala Serena nedavno.

V svetu in času, kjer so največje teniške zvezde od pet do glave urejene in oblečene po zadnji modi do vsake potankosti, tudi modni strokovnjaki nestrpno čakajo na začetek kakšnega velikega turnirja, da nato z ostrim očesom preverijo, ali so modni oblikovalci zadeli v polno ali pa z bliščem (ali pa s kičem) na športnih igriščih že pretiravali.

Medtem ko je v Wimbledonu "kraljica" med barvami še vedno tradicionalno bela, je na zadnjem velikem turnirju sezone, v New Yorku, priložnost za več glamurja in pestrosti. In to so pri podjetjih, ki opremljajo teniške igralce, znali izkoristiti in zvezde oblekli v kreacije, ki posnemajo energijo, slog in duh"velikega jabolka".

Le kaj skriva spodaj?
Pod drobnogledom so predvsem Roger Federer, Rafael Nadal, Marija Šarapova in Serena Williams, ki so jim pri ameriškem Nikeu izdelali po dve različici oblek - za igro podnevi in igro, ko pade mrak in se v New Yorku prižge nešteto luči. K temu pa sodijo še prilegajoče se trenirke, ki jih slečejo šele po koncu ogrevanja, da tako čim dlje držijo v napetosti gledalce, v kakšni podobi se bodo pokazali.

Najboljši tenisač vseh časov, Švicar Roger Federer, ki je tudi ljubljenec slavne urednice Vogua Anne Wintour, običajno z barvami in modeli ne izstopa, in pusti, da namesto modnih odločitev v njegovem imenu govorijo zmage. Tokrat v New Yorku igra v kričeče rdeči majici, ki naj bi spominjala na znake na newyorški podzemni železnici, in črnih kratkih hlačah. Nočna različica novopečenega očka dvojčic je povsem črna.

Serena Williams, ki že leta buri domišljijo s svojo modno podobo (se še spomnite nogometnih dokolenk, v katerih se je v New Yorku pojavila pred leti?), v zadnjem času po ocenah modnih kritikov izbira vse primernejše obleke. V New Yorku je letos zelo prefinjena, v rožnati oblekici čez dan in črni ob večerih, ki posnema nočno življenje v velemestu.

Šarapova kot vedno dobila modne pohvale
Nato je tu "sibirska lepotica" Marija Šarapova, ki je pred leti na igrišča Flushing Meadowsa stopila v črni oblekici s kristalčki, za katero so navdih dobili pri Audrey Hepburn, letos ni videti, kot bi pravkar stopila z rdeče preproge, a vendar je po "newyorško elegantna". Videti jo je mogoče v oblekici brez rokavov. Dnevna različica je nežno rožnata z rumenimi črtami, nočna pa temnomodra s sivimi asimetričnimi črtami, ki naj bi spominjale na razgibano newyorško kuliso z nebotičniki.

Za Španca Rafaela Nadala so si pri Nikeu zamislili živo rumeno barvo, s čimer so želeli spomniti na znamenite newyorške taksije prav takšne barve. Zvezdnik, ki bo na igrišče prvič stopil šele danes, bo ves turnir odigral v eni podobi - majici živo rumene barvi z neonskimi dodatki, kombiniranimi s turkiznimi trakovi okoli zapestja in glave.