Stella Jean je (bila) edina temnopolta članica italijanske zbornice modnih oblikovalcev. Foto: EPA
Stella Jean je (bila) edina temnopolta članica italijanske zbornice modnih oblikovalcev. Foto: EPA

Med novinarsko konferenco pred prihajajočim tednom mode v Milanu, ki ga organizira italijanska modna zbornica, si je Stella Jean nenapovedano vzela besedo in oznanila, da ne ona ne pet drugih članov združenja We Are Made in Italy (WAMI) ne bo sodelovalo na tednu mode. Gre za združenje temnopoltih modnih oblikovalcev, ki so ga soustanovili Jean, temnopolti ameriški oblikovalec Edward Buchanan in vodja milanskega tedna afromode Michelle Ngonmo po več zaporednih rasističnih spodrsljajih italijanskih modnih hiš in na krilih gibanja Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo) v ZDA.

Združenje je italijanska modna zbornica takoj vzela pod svoje okrilje in mu – s tem pa tudi temnopoltim oblikovalcem – napovedala svojo podporo. "Zbornica nam je rekla: 'Nismo vedeli, da obstajajo italijanski modni oblikovalci, ki niso beli. Pa smo jih našli in jih pripeljali na modne steze. Podpirali so nas dve leti. Nato pa so nas zapustili," je na novinarski konferenci dejala Jean in oznanila, da bo začela gladovno stavko, saj jo skrbi, da se bodo zaradi njenega aktivizma v poslovnih težavah znašli tudi drugi člani WAMI-ja, poroča agencija AP.

Iz občinstva se je oglasil predsednik zbornice Carlo Capasa in zagotovil, da se v združenju nimajo nobenega namena maščevati nikomur: "Stellin prispevek je bil vedno cenjen. Mi, Italijani, potrebujemo nekoga, da nam vzbuja vest. Kar se tiče WAMI-ja pa: nismo ljudje, ki bi se maščevali. Za nas je pomembno, da promoviramo nove znamke."

Izrazil je obžalovanje zaradi odločitve, da Jean, sicer edina temnopolta članica zbornice, in aktualni člani WAMI-ja ne bodo sodelovali na tednu mode, pri tem pa poudaril, da bodo gostje na tednu mode (ta bo potekal od 21. do 27. februarja) kljub vsemu videli kreacije dveh temnopoltih oblikovalcev, nekdanjih članov združenja WAMI.

Zagotovil je še, da zbornica ne pušča temnopoltih oblikovalcev na cedilu, in navedel, da so ravno letos v svoj program prvič vključili nagrade, ki jih bodo podeljevali pripadnikom italijanskih manjšin, gostili pa bodo tudi iniciativo, ki v ospredje postavlja raznolikost.

Carlo Capasa zagotavlja, da zbornica ne načrtuje nikakršnih povračilnih ukrepov proti članom WAMI-ja in poudarja, da se bodo še naprej trudili za raznolikost italijanske mode. Foto: AP
Carlo Capasa zagotavlja, da zbornica ne načrtuje nikakršnih povračilnih ukrepov proti članom WAMI-ja in poudarja, da se bodo še naprej trudili za raznolikost italijanske mode. Foto: AP

Jean mu je nato očitala, da je zbornica občutno znižala finančno podporo WAMI-ju, kar se je zgodilo le malo po njenem govoru o ceni, ki jo je sama plačala, ker je osvetlila rasno nestrpnost v Italiji med septembrsko modno revijo. Opomnila ga je tudi na obljubo, da bo znotraj zbornice ustanovljena posebna sekcija za temnopolte oblikovalce, s čimer bi spodbujali različnost in vključevanje.

Capasa je pozneje za AP razložil, da je odločitev glede odbora spremenil po tem, ko je WAMI na svojih družbenih omrežjih objavil nekaj negativnih pripomb o znanih italijanskih modnih znamkah. "Napisali smo jim vljudno pismo, v katerem smo jim pojasnili, da jim hočemo tako dati možnost, da se izražajo, kot želijo," je dejal in dodal, da zbornica pač ne more dajati prostora odboru, ki javno blati druge člane.

Zaradi aktivizma Jean tarča nasilja, hčerki grozili s smrtjo

Modna oblikovalka, ki je bila rojena na Haitiju, je sicer razkrila, da je bila v zadnjem obdobju tarča maščevanja in napadov zaradi svojega aktivizma proti rasni nestrpnosti v Italiji, ostala je celo brez dela. Kot je dejala, so tarče tudi njeni najbližji, vključno z mladoletno hčerko, ki so ji vrstniki celo grozili s smrtjo.

Pozneje je za AP še dejala, da je zbornica "zlorabila" WAMI za to, da se je navzven pokazala kot raznolika, a v resnici temnopoltim italijanskim oblikovalcem ni namenila nobene posebne podpore. Priznala je še, da se je za umik odločila, ker je preveč utrujena od "nenehnega boja" za priznanje temnopoltih oblikovalcev: "Po naravi sem borka, a ves čas se ne morem boriti."

Stella Jean je zadnja leta svoje kreacije redno predstavljala tudi na tednu mode v Milanu. (Na fotografiji prizor z modne revije leta 2016.) Foto: EPA
Stella Jean je zadnja leta svoje kreacije redno predstavljala tudi na tednu mode v Milanu. (Na fotografiji prizor z modne revije leta 2016.) Foto: EPA

Finančna podpora vsako leto manjša

Trditve modne oblikovalke, ki se je v ospredju prvič pojavila leta 2013 kot oblikovalka za Armani, je sicer podprla tudi njena sodelavka pri WAMI-ju, Ngonmo. Kot je pojasnila, je zbornica dve leti namenjala nekaj sredstev za milanski teden afromode, a so bila ta vsako leto nižja, letos pa bi morala organizacija sama priskrbeti 20.000 evrov za organizacijo dogodka, v okviru katerega dajejo priložnost do petim temnopoltim italijanskim oblikovalcem, a tega ne bo zmogla.