Kim Kardashian je modno znamko Balenciaga promovirala na rdeči preprogi lanske Met Gale, ko je nosila njihovo povsem zakrivajočo črno kreacijo. Foto: EPA
Kim Kardashian je modno znamko Balenciaga promovirala na rdeči preprogi lanske Met Gale, ko je nosila njihovo povsem zakrivajočo črno kreacijo. Foto: EPA

Čeprav se je španska modna hiša po spodrsljaju s kampanjo za svojo otroško linijo že opravičila in sporne oglase umaknila, so številni uporabniki spleta opozarjali, da ni mogoče, da bi šlo pri kampanji za "pomoto" ali ponesrečeno fotografiranje (kar je potrdila tudi fotografinja sama, ki je dejala, da je zgolj upoštevala navodila naročnika), ampak se je Balenciaga za sporne fotografije odločila načrtno, da bi na ta način vzbujala pozornost.

Mnogi so zato pozvali njihovo ambasadorko, ameriško resničnostno zvezdnico Kim Kardashian, naj sodelovanje z baskijsko znamko nemudoma prekine. Po nekaj dneh molka je Kardashian v nedeljo na družbenih omrežjih priznala, da so tudi njo kot mamo podobe otrok, ki sadistično upravljajo svoje medvedke, privezane na vrvice, pretresle. Pojasnila je tudi, zakaj se ni odzvala takoj, ampak šele po nekaj dneh – kot je zatrdila, je želela dati ekipi modne znamke priložnost, da ji sami pojasnijo, "kako se je kaj takšnega lahko zgodilo".

Modna hiša Balenciaga velja za enega najvidnejših baskijskh
Modna hiša Balenciaga velja za enega najvidnejših baskijskh "izvoznih artiklov". Ustanovil jo je Cristobal Balenciaga takoj po prvi svetovni vojni. Foto: EPA

Poudarila je še, da je po njenem prepričanju varnost otrok vedno na prvem mestu "in vsakršni poskusi relativizacije zlorabe otrok ne smejo imeti nobenega mesta v naši družbi – pika". Pri tem je dodala, da "ceni, da je Balenciaga umaknila kampanjo in se opravičila", po pogovoru z njimi pa verjame, da "se zavedajo resnosti problematike in bodo storili vse, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi".

Pozneje je dopisala še, da kljub vsemu "vnovič ocenjuje" smiselnost sodelovanja z omenjeno modno znamko, pri čemer pa se osredotoča na "njihovo pripravljenost prevzeti odgovornost za nekaj, kar se sploh ne bi smelo zgoditi, in korake, ki jih bodo naredili, da v prihodnje zaščitijo otroke".

Balenciaga sicer že kar slovi po svojih provokativnih kampanjah in kreacijah – Kim je tako na rdeči preprogi lanskega Met Gale nosila njihovo popolnoma prekrivajočo črno kreacijo, ki ji je zakrivala tudi celoten obraz.

Modna hiša je sicer nedavno prekinila sodelovanje z nekdanjim možem Kardashianove, Kanyejem Westom, in sicer zaradi poplave njegove antisemitskih izjav.