Dan Evrope pri vas doma, koncert

Na dan Evrope, ki je vsako leto 9. maja, se simbolno spominja zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije iz leta 1950, ki je prispevala k začetku povezovanja držav v Evropsko unijo ter tako k miru in enotnosti med narodi. Tudi letos pa so med drugim za proslavo pripravili posebno zabavno-informativno oddajo Dan Evrope pri vas doma, ki sta ga skupaj pripravila Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Radiotelevizija Slovenija.

V posebni zabavno-informativno oddaji so gledalci med drugim lahko izvedeli tudi, kako stare evropske uspešnice zvenijo v izvedbi znanih slovenskih glasbenikov.

V oddaji bodo poleg glasbe obravnavane tudi teme o prihodnosti Evrope in izzivih Evropejcev

Glasbene uspešnice iz bogate evropske filmske produkcije so ob spremljavi simfoničnega orkestra RTV Slovenija predstavili Hamo & Tribute 2 Love, Boštjan Gombač, Lara Love, JAMirko, Aleksandra Ilijevski, Neža Vasle in še drugi znani slovenski izvajalci. Ustvarjalci z glasbo so tako gledalce spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi.

Ker dan Evrope združuje v raznolikosti, evropske države pa se v Evropsko unijo povezujejo za trajni mir in blaginjo, tako pa jih bogati raznolikost njihovih kultur, tradicij in jezikov, se je iz Bruslja, evropskega babilona kultur in jezikov, oglasila Mojca Mavec. Z gosti je govorila o konferenci o prihodnosti Evrope. O izzivih, s katerimi se spoprijemamo Evropejci, pa je spregovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ponovitev oddaje bo v soboto, 15. maja, ob 18. uri na 2. programu Televizije Slovenija.