Vsakoletni praznik čevljarjev. Foto: BoBo
Vsakoletni praznik čevljarjev. Foto: BoBo

Kot so sporočili organizatorji prireditve iz občine Tržič, letos namenjajo poudarek slovenskim izdelkom, proizvajalcem in kulinariki.

Predstavili se bodo ponudniki, ki so tematsko povezani s tradicijo obrti in podjetništva v Tržiču, a pod pogojem, da imajo vsaj 70 odstotkov lastne proizvodnje ali prodajnih izdelkov slovenskega izvora.

"Dogajanje je osredotočeno na strogo mestno jedro Tržiča. Prodaja na stojnicah se bo izvajala na Trgu svobode, atrij Občine Tržič je namenjen otroškemu programu in etnološkim vsebinam, na tržnici pa bo zabavni program s kulinarično ponudbo. Dogajanje smo razširili še na ulico Balos, na kateri se bodo predstavljala tržiška društva," je dejala vodja Službe turizem Tržič Petra Hladnik.

Predstavili se bodo gasilci, likovniki in kinologi

Na prireditvi bo sejem slovenskih izdelkov, kulinarična ponudba Iz tržiških loncev in Šuštarska tržnica izdelkov slovenskih kmetij. Organizatorji obljubljajo tudi pester kulturni program in zagotavljajo, da bo danes v Tržiču praznik slovenske obrti, tradicije podjetništva in kulinarike.

Na ulici Balos se bodo predstavili tržiški gasilci, likovniki in kinologi, otroci pa bodo lahko sodelovali v različnih delavnicah. Bogat program je pripravil tudi Tržiški muzej, v okviru brezplačnih vodenj pa bo mogoče spoznati tudi manj poznane tržiške kotičke, poroča STA.

Zgodovina obuval

Dogajanje bo popestrila tudi modna revija sloga različnih zgodovinskih obdobij. Modna revija, ki bo eden osrednjih strokovnih dogodkov letošnje Šuštarske nedelje, bo posvečena predvsem prikazu razvoja obuval in obuvanja v svetu in Sloveniji.

Program Šuštarske nedelje traja že od četrtka, ko so odprli razstavo v Galeriji Atrij o šuštarskih in drugih igrah ter igračah Ali je kaj trden most? V soboto je sledil festival starih iger, v Tržiškem muzeju pa si obiskovalci lahko ogledajo staro čevljarsko delavnico in način ročne proizvodnje čevljev. Obiskovalci bodo izvedeli tudi veliko zanimivosti o tovarni Peko, prav tako pa bo razkrita skrivnost reka "življenje na veliki nogi".