Danes se je končalo zbiranje ponudb za novega najemnika, ki bi v muzejskem prostoru še naprej izvajal frizerske storitve. Foto: MMC RTV SLO
Danes se je končalo zbiranje ponudb za novega najemnika, ki bi v muzejskem prostoru še naprej izvajal frizerske storitve. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Postojnski brivec - legenda, ki pri 88 letih še vedno vihti britev

Pred šestimi leti smo posneli postojnskega brivca Janka Ozbiča, kako je po 90 letih zaprl vrata frizersko-brivskega salona, ki ga je ustanovil njegov oče. V njem je še vedno brivski pribor iz tistega časa, posebno ponosni pa so bili na frizerske stole, pripeljane iz Parme. Eden od ljubljanskih muzejev je želel po zaprtju brivnice vse skupaj odkupiti, vendar Ozbič ni bil za to.

"To na hitro ni za odločiti, če smo čakali toliko let, lahko čakamo še zdaj," je povedal legendarni brivec Janko Ozbič.

In dočakal je, verjetno najbolj smotrno odločitev, da brivnica ostane v kraju in da jo bo upravljala občina. Ta pa ima kar nekaj težav z obnovo zunanjosti, ki mora biti v skladu s kulturno-varstvenimi pogoji. "Že se kruši omet, ki je bil narejen v lanskem letu. Zakaj? Ker smo morali uporabiti avtentični material, navadno apno, kot so ga uporabljali pred 100 leti," je povedal Igor Marentič, župan občine Postojna.

Sorodna novica Postojnska legenda živi naprej ... Frizersko-brivski salon bo spet odprt

"Kar se tiče uporabe starih tehnologij, je samo en pogoj, usposobljen izvajalec. Imamo v Sloveniji tudi ohranjene fasade, ki so 500, 600 let stare, intaktne, narejene izključno z apneno tehnologijo," je povedal Robert Peskar z zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je na vprašanje, ali je bil v Postojni slab izvajalec, odgovoril: "Absolutno, če ni upošteval specifike materiala."

Se je pa po obnovi spremenila barva fasade, še do pred kratkim je bila zelena. Konservatorji zavoda za kulturno dediščino so namreč ugotovili, da je bila stavba izvorno odeta v rožnato-oranžne odtenke.

Znamenito brivnico Ozbič v Postojni uredili v živi muzej