Točilni pult iz serije Na zdravje (Cheers). Foto: AP
Točilni pult iz serije Na zdravje (Cheers). Foto: AP

Konec tedna je v Dallasu potekala dražba različnih predmetov iz nekdaj uspešnih televizijskih serij, ki jih je zasebni zbiratelj James Comisar kupoval skozi zadnja tri desetletja. Skupno so na dražbi ponudili približno 1000 rekvizitov, kostumov in (delov) scen, uporabljenih v različnih serijah oz. oddajah, ki so bile na ameriških televizijskih postajah predvajane v 60., 70., 80. in 90. letih, skupno pa za predmete iztržili več kot pet milijonov dolarjev.

Comisar je pred dražbo pojasnil, da je bilo zbiranje omenjenih predmetov njegova velika strast, želel pa jih je razstaviti v posebnem muzeju. A ker to ni bilo mogoče, se je odločil, da predmete proda in tako omogoči še drugim oboževalcem, da v njih uživajo. "Uspeh dražbe potrjuje, kar sem vedno vedel: da so televizijski liki cenjeni člani naše razširjene družine, njihove in naše zgodbe pa neločljivo povezane," je po dražbi zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je medijem poslala dražbena hiša Heritage Auctions.

Najdražje prodan predmet je bil sicer že omenjeni točilni pult iz serije Na zdravje (Cheers), za katerega je neznani kupec plačal 675 tisoč dolarjev (632.000 evrov), precej pa so na dražbi iztržili tudi za kostuma Batmana in Robina, ki sta jih v televizijski seriji Batman iz 60. let nosila že pokojni Adam West (Batman) in Burt Ward (Robin), in sicer 615.000 dolarjev (576.000 evrov).

Na dražbi je Comisar (na fotografiji) ponudil tudi različne kostume – od kostumov Batmana in Robina do oblačila duhca Jeannie iz serije I Dream of Jeannie (Sanjam o Jeannie). Foto: AP
Na dražbi je Comisar (na fotografiji) ponudil tudi različne kostume – od kostumov Batmana in Robina do oblačila duhca Jeannie iz serije I Dream of Jeannie (Sanjam o Jeannie). Foto: AP

Celotna scena iz serije All in the Family – ta pri nas sicer ni bila predvajana, je pa bila bolj uspešna v ZDA, kjer jo je bilo mogoče spremljati devet sezon, med letoma 1971 in 1979 –, vključno z dnevno sobo, jedilnico in stopniščem, je bila prodana za 125.000 dolarjev (117.000 evrov), isti dražitelj pa je pozneje za 250 tisočakov (234 tisoč evrov) kupil tudi dva stola, na katerih sta glavna junaka, Archie in Edith Bunker, sedela v zadnji, deveti sezoni. Zgodba o stolih je sicer že sama po sebi precej zanimiva: po osmih sezonah, ko je bilo že predvideno, da se bo serija končala, so ustvarjalci izvirna stola podarili muzeju Smithsonian oz. njegovemu oddelku za ameriško zgodovino. Nato pa so serijo podaljšali še za eno sezono, tako da so morali ustvarjalci naročiti (in drago plačati) repliki stolov – in prav ta dva so zdaj prodali na dražbi, poroča AP.

Na dražbi se je znašla tudi celotna scena iz pogovorne oddaje ameriške televizijske legende Johnnyja Carsona, The Tonight Show, ki so jo predvajali kar tri desetletja, med letoma 1962 in 1992, in ki je postavila temelje današnjih večernih pogovorno-humorističnih oddaj. Sceno oz. omizje so prodali za 275.000 dolarjev (257.000 evrov).

Comisar na sceni Carsonovega Tonight Showa. Foto: AP
Comisar na sceni Carsonovega Tonight Showa. Foto: AP