Raziskovalci upajo, da bodo njihova dognanja pomagala uriti terapevtske pse. Foto: Goran Rovan, arhiv MMC RTV SLO
Raziskovalci upajo, da bodo njihova dognanja pomagala uriti terapevtske pse. Foto: Goran Rovan, arhiv MMC RTV SLO

V raziskavi so sodelovali štirje kosmatinci, ki so v 650 izmed 700 poskusov izvohali vzorec daha in potu osebe pod stresom. 36 prostovoljcem so umetno dvignili raven stresa tako, da so morali rešiti zapleten matematični problem. Vsak pes je moral ugotoviti razliko med vzorcema, ki sta bila oddana pred reševanjem matematične zagonetke in po njem.

Treo, Fingal, Soot in Winnie so bili nagrajeni z najljubšim priboljškom takrat, ko so se usedli pred vzorec človeka pod stresom. Raziskovalci kraljeve univerze v Belfastu upajo, da bodo njihova dognanja pomagala pri usposabljanju terapevtskih psov, študijo pa so objavili v znanstveni reviji Plos One.

Dokazov o tem, da psi zavohajo psihološka stanja, ni bilo veliko

Psi svet doživljajo ravno prek vonja, ki ga človeštvo uporablja za odkrivanje mamil, eksplozivov in bolezni, med njimi celo nekatere vrste raka, sladkorne bolezni in covida-19. "Obstaja veliko dokazov o tem, da psi zavohajo številne bolezni, vendar dokazov o tem, da psi vohajo tudi naša čustva, ni bilo veliko," je povedala glavna raziskovalka pri projektu Clara Wilson.