Mačke se z jezikom umivajo, ko pa takšno obnašanje postane pretirano, je potrebna pomoč strokovnjaka. Foto: EPA
Mačke se z jezikom umivajo, ko pa takšno obnašanje postane pretirano, je potrebna pomoč strokovnjaka. Foto: EPA

Najprej sem pomislila na bolhe in mu priskrbela ampule frontline, prav tako sem razkužila celotno stanovanje. Stanje pa se ni popravilo, saj se je maček še vedno pretirano lizal. Pozneje sem pomislila, da gre za alergijo, in ga peljala k veterinarju, ki mu je dal neko zdravilo in antibiotike. Stanje se ni popravilo, zato sem ga znova peljala k veterinarju. Ta je bil prepričan, da so krive bolhe. Mačka sem zopet skopala, mu dala ampule in razkužila hišo, vendar se stanje ni popravilo.

Poleg tega se je zadnje čase začel obnašati zelo čudno, neprestano mijavka (prej je mijavkal samo, če je bil lačen ali žejen) in želi iz stanovanja. Ko ga spustim na vrt, spet mijavka, ker želi noter, ko pa je znova v stanovanju, spet želi ven. Vidno je živčen in nemiren. Ali obstaja kakšen način, da ugotovim, kaj je narobe z njim?


Lizanje je lahko posledica različnih vzrokov. Mačke se z jezikom umivajo, ko pa takšno obnašanje postane pretirano, kot opisujete, je vsekakor potrebna pomoč strokovnjaka. Prav ste ugotovili, da bi lahko bil vzrok takšnega pretiranega lizanja kakšna izmed številnih alergij. Bolhe so res najpogostejši vzrok za pojav alergije, natančneje je slina bolh tista, ki dejansko povzroči alergijo. Vendar pa bolhe nikakor niso edini vzrok alergij. Intenzivno lizanje lahko povzročajo tudi pršice (Cheyletiella dermatitis), ki se lahko prenesejo tudi na ljudi in druge živali, pri mačkah pa povzročajo tudi prhljaj in srbenje. Lahko bi šlo tudi za t. i. atopijo, ko je mačka alergična na snovi iz okolja, kot so sobni prah, cvetni prah ipd. Tudi alergija na hrano ni izključena, še posebej, če se mačka liže in praska do te mere, da si poškoduje kožo in ta postane rdeča, lahko pa pride celo do sekundarnih bakterijskih infekcij. Poznamo tudi precej sistemskih bolezni kože, tudi čezmerno delovanje ščitnice in cushingov sindrom, ki se lahko izražajo z izpadanjem dlake. Glede na to, da se mačka liže, kar po vsej verjetnosti kaže na srbenje, pa sistemske bolezni najverjetneje ne pridejo v poštev.

Še en vzrok čezmernega lizanja je lahko t. i. psihogena dermatoza, ki se pojavi, kadar je mačka pod stresom. Ob tem se intenzivno liže in si razdraži kožo, kar jo srbi. Lizanje je še bolj intenzivno in takšno obnašanje preide v začaran krog. Razmislite, ali je v vašem okolju vse tako kot prej ali je prišlo do kakih sprememb. Je mačka morda več sama doma, ste se preselili, imate še kakšno drugo žival ali morda novorojenčka? Vse to bi namreč lahko bil vzrok za vedenje vaše ljubljenke. Če se stanje ne izboljšuje ali pa se celo slabša, vam svetujem, da mačko naročite na dermatološki pregled pri dr. Tini Kotnik, specialistki dermatologinji na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani.